Taşı sanat eserine dönüştürüyor

- Denizli'de, 17 yıl önce hobi olarak taş işleme sanatıyla tanışan Hüseyin Çoban, bu el sanatını gelecek nesillere taşımak için çalışmalarını sürdürüyor - Renkli taşları havanda dövüp tığ yardımıyla tablolara işleyen emekli öğretmen, her birini sabırla yaptığı portre ve manzara resimleriyle dikkati çekiyor - Hüseyin Çoban: - "Şimdiye kadar çok sayıda karma ve kişisel sergi açtım ayrıca 400'ün üzerinde eser yaptım. Kanada, Paris, İsviçre'den müşterilerim var"

Google Haberlere Abone ol
Taşı sanat eserine dönüştürüyor

DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'de, havanda dövdüğü doğal renkli taşları büyük emekle iğne ya da tığ ucu yardımıyla sanat eserine dönüştüren Hüseyin Çoban, sabırla işlediği tuvalinde eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde öğretmen olarak çalıştığı dönemde doğal taşlarla resim yapmaya başlayan Hüseyin Çoban, emekliliğinin ardından Denizli'nin Tavas ilçedeki evinin altındaki bodrum katını atölyeye çevirdi.

Çoban, bir süre yağlı boya ve ebru sanatıyla ilgilendikten sonra 17 yıl önce taş işleme sanatına yöneldi.

Doğadan topladığı taşları ilk olarak havandan el yardımıyla ufalayan ve bunları elekten geçiren Çoban, toz şeker tanesi büyüklüktekileri suyla tülbentten geçirerek tozlarından arındırıp kurutuyor, ardından renklerine göre ayırıyor.

Eserlerinin yapım süreci, boyutuna göre 7 günden başlayıp 7 ay kadar süren Çoban, Tokat, Kütahya, Kastamonu, Eskişehir, Ankara gibi birçok bölgeden taş alıyor. Çoban, renk uyumunu yakalamak için Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden de taş temin ediyor.

Büyük sabır ve emekle iğne ya da tığ ucu yardımıyla taşları tuvale nakşeden Çoban'ın elinde 100'e yakın renk tonu taş bulunuyor.

Yüzlerce taşı bir araya getirerek daha çok manzara ve portre resimleri yapan Çoban, eserlerini yurt içinin yanı sıra dışına gönderiyor.

- "400'ün üzerinde eser yaptım"

Hüseyin Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi olarak başladığı resim sanatında renkli taşlarla farklı bir tarz geliştirdiğini söyledi.

Yaptığı işin "mineral mozaik" çalışması olarak da bilindiğini belirten Çoban, ahşapın üzerinde iki kat plastik çekip, yapacağı resmi üzerine yaptıktan sonra tığ ucuyla tutkalı damla damla çizgiler üzerine bıraktığını ve taşı üzerine dökerek rötuş yaptığını anlattı.

Resimlerinde asla boya kullanmadığını ve tamamen taşların doğal renkleriyle sanatını icra ettiğini dile getiren Çoban, "Türkiye'de bu teknikle resim yapan yok. Şimdiye kadar çok sayıda karma ve kişisel sergi açtım ayrıca 400'ün üzerinde eser yaptım. Kanada, Paris, İsviçre'den müşterilerim var. Son dönemde gelen siparişler portre ağırlıklı. İnşallah bu sanatı geliştirmek ve daha ileri noktalara taşımak istiyorum." diye konuştu.

Çoban, bugüne kadar birçok ünlünün portresini yaptığını söyledi. Tablolarını çalışmanın zorluğuna ve boyutlara göre 750 lira ile 15 bin lira arasında değişen fiyatlarda sattığını dile getiren Çoban, "Bu çalışmalarımı yaparken o an ruh durumum çok önemli. Bazen dalıp gittiğim zamanlar oluyor. Çok severek yaptığım bu çalışmalar insanı farklı bir yere götürüyor. Uzun süren bir çalışmamı 15 bin liraya verdim. " ifadelerini kullandı.

Yorumlar