Tarihte bugün yani tarihte 15 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 15 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekenlerden birisi İzmir'in Yunan işgaline uğraması ve Hasan Tahsin'in şehit düşmesidir. Bir diğer önemli olay ise 600 yıl önce aynı gün Aydınoğlu Umur Bey'in İzmir'i Haçlılar'dan almak isterken şehit düşmesidir

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar neler?

Tarihte bugün veya tarihte 15 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekenleri İzmir ile ilgili oldu. 1348 yılında Aydıdoğlu Umur Bey, İzmir'i Haçlılar'dan almak isterken şehit düştü. 600 yıl sonra aynı gün Yunanlar İzmir'i işgal ederek Hasan Tahsin'i şehit etti. Arap-İsrail savaşı da bugün başlamıştı.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Arap-İsrail Savaşı Başladı (1948)

Yahudilerin İsrail Devletinin bağımsızlığını ilan etmeleri üzerine Arap devletleri bu kararı kabul etmediler. 

Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları 15 Mayıs'tan itibaren İsrailin üzerine yürümeye başladılar. Birinci Arap-İsrail savaşı başlamıştı. İşin ilginç tarafı, Amerika yeni İsrail devletini 14 Mayıs günü tanıdığı halde, Sovyet Rusya Arap İsrail savaşının çıkmasından iki gün sonra tanıdı. Yani Sovyetler açıkça Araplara karşı cephe almıştı.

1948-49 Arap-İsrail Savaşı bir yıl kadar sürdü. İsrail‘in ancak 75.000 kişilik muntazam bir ordusu olmasına ve beş Arap devletinin saldırısına uğramasına rağmen, Araplar her yerde ağır yenilgiye uğradılar. İçlerinde en iyi savaşanı Ürdün ordusu oldu.

Aydınoğlu Gazi Umur Bey Şehit Düştü (1348)

Gazi Umur Bey Aydınoğulları Beyliğinin en aktif hükümdarı olarak bilinmektedir. Gazi Umur Bey zamanında Aydınoğulları donanması Ege Adaları ve Mora Yarımadasına kadar akınlarda bulunmuş ve Haçlılar ile başarılı mücadeleler sergilemiştir. Aydınoğlu Gazi Umur Bey İzmir’i Haçlıların elinden geri almak isterken 15 Mayıs 1348 tarihinde şehit düşmüştür.

Ermeniler Van’ı İşgal Ederek Ruslara Teslim Ettiler (1915)

I.Dünya Savaşının başlamasının hemen arkasından Anadolu’da ki Ermeniler çete faaliyetlerine başladılar. Rusya ile Osmanlı Devletinin savaşa girmesinin ardından Rus subaylar tarafından eğitilmiş olan çok sayıda Ermeni gönüllü tabur ve çeteler oluşturdular. Bu çeteler askeri birliklere ve sivil halka saldırarak Doğu Anadolu Bölgesini kan ve ateş çemberine döndürdüler. Eli silah tutan kişilerin savaşta olması onların işini kolaylaştırmış masum halka karşı her türlü zulmü işlemelerine neden olmuştur. Ermeni çeteleri Van şehrini kuşattılar. Van’ın Müslüman ahalisi Bitlis’e doğru göç etmeye başladı. Göç eden halkdan bir çok kişi çeteler tarafından korkunç yöntemler ile katledildi. Şehirde bulunan çok az sayıda ki kuvvet şehri boşaltmak zorunda kaldı. Ermeniler 14 Mayıs 1915 tarihinde Van’ı işgal ettiler ve sonrada 15 Mayıs’ta Ruslara teslim ettiler.

Yunanlılar İzmir’i İşgal Ettiler (1919)

Paris Barış Konferansında alınan karar doğrultusunda Yunanlılar 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i yerli gayri Müslimlerin büyük tezahüratları eşliğinde işgal ettiler. Bu duruma tahammül edemeyen Gazeteci Hasan Tahsin Yunan askerleri üzerine ateş açtı ve Yunan askerleri tarafından şehit edildi. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali bütün yurtta büyük tepki ile karşılandı.

İran Şahı Rıza Pehlevi Türkiye’ye Geldi (1956)

İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi 15 Mayıs 1956 tarihinde resmi bir ziyaret için Türkiye’ye geldi. Şah Rıza Pehlevi ve eşi Ankara’da 19 Mayıs törenlerini ve İzmir’de Hava Kuvvetlerinin gösterilerini izlediler. Yaklaşık iki hafta Türkiye’de kaldıktan sonra ülkelerine döndüler.

Demokrasi İsteyen Aydınlar Dilekçesi Kenan Evren’e Sunuldu (1984)

Aziz Nesin öncülüğünde hazırlanan Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işletilmesini isteyen Aydınlar Dilekçesi Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e 15 Mayıs 1984 tarihinde sunuldu. Dilekçeyi imzalayanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Kızılordu Afganistan’dan çekilmeye Başladı (1988)

Afganistan işgalinde mücahitlerin sert direnişi sonrası başarısız olan SSCB imzaladığı antlaşma sonrasında 15 Mayıs 1988 tarihinde ordusunu Afganistan’dan kademeli olarak çekmeye başladı.

TARİHTE 15 MAYIS GÜNÜ YAŞANAN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1718 - Londralı avukat James Puckle, makineli tüfeği icat etti.

1756 - Kuzey Amerika'daki egemenlik mücadelesinde Büyük Britanya'nın Fransa Krallığı'na savaş açmasıyla, Fransa-Kızılderili savaşı olarak da bilinen Yedi Yıl Savaşı başladı.

1856 - Anadolu Feneri ve Rumeli Feneri, Fransızlar tarafından inşa edilerek işletilmeye başlandı.

1873 - Darüşşafaka Lisesi kuruldu.

1919 - Mustafa Kemal, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Köşkü'nde Sultan VI. Mehmed Vahideddin ile görüştü.

1919 - İtilaf Devletleri desteğindeki Yunanlar, İzmir'i işgal etti. Gazeteci Hasan Tahsin ve Askerlik Şubesi Başkanı Albay Süleyman Fethi, Yunan askerleri tarafından öldürüldüler ve Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilk şehitleri oldular.

1924 - Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencileri, ilk resim sergilerini İstanbul'da açtı.

1928 - Walt Disney'in yarattığı Miki Fare karakterinin ilk kez gözüktüğü çizgi film olan Plane Crazy gösterime girdi.

1929 - ABD'de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ilk ödüllerini dağıttı. ABD yapımı sessiz film Wings, En İyi Film ödülünü aldı. Ödüller, 1931'den beri Oscar adıyla da biliniyor.

1932 - Kürtçeyi latin alfabesi ile ilk kez yayınlayan Hawar dergisi yayın hayatına başladı.

1933 - Rus romancı Maksim Gorki, İtalya'dan Rusya'ya geçerken, İstanbul'a geldi ve Süleymaniye Camii ile bazı müzeleri gezdi.

1935 - Josef Stalin tarafından 1931'de inşası başlatılan ve dünyanın en büyük metrolarından biri olan Moskova metrosu hizmete açıldı.

1940 - McDonald's, Amerika'da kuruldu.

1958 - Sovyetler Birliği, Sputnik 3 uydusunu fırlattı.

1960 - Sovyetler Birliği, Sputnik 4 uydusunu fırlattı.

1963 - Amerikalı astronot Gordon Cooper, 'Mercury-Atlas 8' adlı kapsülle o güne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı. Cooper, uzayda 34 saat 19 dakika kaldı.

1966 - Washington, DC'de Vietnam Savaşı'nı protesto eden 8000 kişi, iki saat boyunca Beyaz Saray çevresinde gösteri yaptı.

1969 - Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edilmesiyle, eski Demokrat Partililere siyasal haklarını iade etme imkânı tanındı.

1972 - 1945 yılından beri ABD işgali altında bulunan Okinawa adası, yeniden Japonya'nın idaresine verildi.

1984 - 1256 aydın, "Türkiye'deki demokratik düzene ilişkin gözlem ve istekler" başlıklı dilekçeyi Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e verdi. Aydınlar Dilekçesi olarak bilinen girişime karşı dava açıldı.

1988 - 8 yıldan fazla süren çarpışmalardan sonra Sovyet Kızıl Ordusu, Afganistan'dan çekilmeye başladı.

1990 - Vincent Van Gogh'un yapıtı olan Dr. Gachet'nin Portresi adlı tablo, o güne kadar bir resim için ödenen en yüksek fiyatla, 82,5 milyon dolara satıldı.

1991 - Edith Cresson, Fransa'nın ilk kadın Başbakanı oldu.

1995 - Almanya'da, Türkiye ve Atatürk aleyhinde kampanyalar yürüten ve kendisini halife ilan eden ve Türkiye'de 'Kara Ses' olarak adlandırılan Cemalettin Kaplan öldü.

1996 - Gözcü gazetesi yayın hayatına başladı.

1997 - Alman Kitap Yayımcıları Birliği Barış Ödülü, Yaşar Kemal'e verildi.

2004 - İstanbul'da yapılan 49. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Ruslana, Ukrayna'ya ilk birinciliği getirdi.

2011 - Düsseldorf'ta yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Eldar Kasımov ve Nigar Camal ikilisi, Azerbaycan'a ilk birinciliği getirdi.

Yorumlar