Tarihte bugün 24 Şubat günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar veya tarihte 24 Şubat günü meydana gelen önemli gelişmeler nelerdir? Struma Gemisi tarihte bugün Ruslar tarafından batırılmıştı. Körfez'deki kara harekatı da yine bugüne denk gelmişti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün veya tarihte 24 Şubat günü meydana gelen önemli olaylar nelerdir? İşte tarihte 24 Şubat önemli olayları: Bugün en dikkat çeken olayların başında Struma olayı ve Körfez Savaşı'nın kara harekatı ayağının başlamasıdır. Öte yandan Sırbistan'ın Bosna Hersek'i istemesi olayı da yine bugünün önemli olayları arasında yer alıyor.

AVRUPA TARZINDA YENİ BİR ORDU ‘’NİZAM-I CEDİT’’ KURULDU (1793)

Yeniçeri ocağının yetersiz olduğunu ve devletin başına açtığı sorunları göz önünde bulunduran Sultan III.Selim büyük bir tehlikeyi göze alarak 24 Şubat 1793’te Nizam-I Cedit adında yeni bir ordu kurulması çalışmasını başlattı. Nizam-ı Cedit ordusu Fransız subaylar ve teknisyenlerin danışmanlığı ile oluşturuldu. Nizam-ı Cedit ordusunun giderleri oluşturulan İrad-ı Cedit hazinesi tarafından karşılanıyordu. Bu ordu ilk başarısını Akka önlerinde yine Fransızları yenerek gösterdi. Ancak III.Selim’in tahttan indirilmesi ile Nizam-ı Cedit ordusu da kaldırıldı.

SIRBİSTAN BOSNA-HERSEK’İ AVUSTURYA’DAN İSTEDİ (1909)

Bosna-Hersek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından Osmanlı Devletinden koparılarak ilhak edilmişti. Bosna-Hersek’i kendi toprağı olarak gören Sırbistan 24 Şubat 1909’da Avusturya-Macaristan’dan burasını kendisine vermesini istedi. Bu istek reddedildi.

YAHUDİLERİ FİLİSTİN’E GÖTÜREN STRUMA GEMİSİ RUSLAR TARAFINDAN BATIRILDI (1942)

Romanya’nın Köstence limanından hareket eden ve Filistin’e gitmek isteyen Yahudileri taşıyan Struma gemisi 24 Şubat 1942’de Karadeniz’de bir patlama sonucu battı. Patlamanın nedeninin yıllar sonra bir Rus denizaltısından atılan torpil olduğu ortaya çıktı. Bu olayda 800’e yakın Yahudi hayatını kaybetmiş sadece bir kişi kurtulabilmiştir.

Tarihte bugün 24 Şubat günü meydana gelen olaylar nelerdir?
Tarihte bugün 24 Şubat günü meydana gelen olaylar nelerdir?

 

ALMANYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNE SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNULDU (1942)

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen’e 24 Şubat 1942 tarihinde suikast girişiminde bulunuldu. Büyükelçi ve eşi yara almadan kurtuldular. Bu suikastin SSCB ile bağlantılı olduğunun düşünülmesi Türk-Sovyet ilişkilerinin gerilmesine neden oldu.

JUAN PERON ARJANTİN DEVLET BAŞKANI OLDU (1946)

Eski Genelkurmay Başkanı Juan Peron özellikle işçilerden aldığı destekle 24 Şubat 1946 tarihinde Arjantin devlet başkanı seçildi. Milliyetçi bir politika izledi. Ordu ve işçi desteğiyle ülkeyi ekonomik istikrara kavuşturmaya çalıştı. Ancak ülkede bir baskı rejimi oluşturarak özgürlükleri kısıtladı. İkinci kez seçildiğinde darbe ile yönetimden uzaklaştırıldı.

BAĞDAT PAKTI KURULDU (1955)

Türkiye, Irak, Pakistan ve İran arasında 24 Şubat 1955 tarihinde Bağdat Paktı kuruldu. Bağdat Paktının diğer adı CENTO’dur ve İngiltere tarafından dışarıdan desteklenmektedir. Irak 1959’da pakttan ayrıldı.Pakt 1979’a kadar devam etmiştir.

I. KÖRFEZ SAVAŞINDA KARA HAREKATI BAŞLADI (1991)

Irak’ın Kuveyt’i işgal ettiği gerekçesi ile başlayan I.Körfez savaşında Irak’a yönelik hava harekatının arkasından 24 Şubat 1991 tarihinde koalisyon güçleri tarafından Irak’a yönelik bir kara harekatı başlatıldı. ABD öncülüğünde Suudi Arabistan’ın kuzeyinden başlatılan harekat üç gün sürdü ve sonunda Irak direnişi kırılarak ateşkes yapıldı.

1495- Şehzade Cem öldü.

1908- Dr. Galip Üstün, ''Topkapı Fukaraperver Cemiyeti''ni kurdu.

1910- Sanayii Nefise Mektebinin (Güzel Sanatlar Okulu) kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey öldü.

1918- Trabzon, düşman işgalinden kurtuldu.

1922- Elazığ'da Milli Mücadele yanlısı ''Satveti Milliye'' adlı gazete çıkmaya başladı.

1942- Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen'e Ankara'da suikast girişiminde bulunuldu. Büyükelçi ve eşi olaydan yara almadan kurtuldu, suikastçının Yugoslav göçmeni Ömer Tokat olduğu belirlendi.

1942- 769 Romanyalı Yahudi'yi taşıyan ''Struma'' vapuru, Karadeniz'de batırıldı, yalnızca bir yolcu kurtulabildi.

1946- CHP'nin ''Parti Sanat Mükafatı'' adıyla düzenlendiği yarışmada Cahit Sıtkı Tarancı, ''Otuz Beş Yaş'' şiiriyle birinci oldu.

1951- Kırşehir'de Atatürk büstü saldırıya uğradı. Saldırıyı kınamak için 5 Mart'ta büyük bir miting düzenlendi.

1954- Tuna Nehri'nden Karadeniz'e, oradan da İstanbul Boğazı'na inen buz parçaları, tabakalar halinde tüm Boğaz'ı ve limanı kapladı, deniz trafiği durdu.

1955- Türkiye'nin ilk özel dedektiflik bürosu, İstanbul'da avukat Fethi İnder tarafından kuruldu.

1955- Bağdat'ta, Türkiye ile Irak arasında karşılıklı iş birliği antlaşması (CENTO) imzalandı. Daha sonra İngiltere, İran ve Pakistan üye olarak, ABD de gözlemci sıfatıyla katıldı.

1977- Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1977- Türk fizikçi Prof. Dr. Feza Gürsey, Oppenheimer Ödülü'ne ve Einstein Madalyası'na değer bulundu. Gürsey, ödülünü ABD'li fizikçi S. Glashow ile paylaştı.

1983- Necmettin Erbakan'a 4 yıl hapis ve 1 yıl 4 ay sürgün cezası verildi.

1987- Sovyetler Birliği'nde (SSCB) Mihail Gorbaçov ilk kez ''Glasnost''tan (Açıklık Politikası) söz etti.

1992- 1961 Anayasası'nın hazırlayıcılarından Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu 88 yaşında İstanbul'da öldü.

1995- Tüketiciyi Koruma Yasası kabul edildi.

2005- Eski dışişleri bakanlarından Coşkun Kırca 78 yaşında İstanbul'da öldü.

2006- Türkiye, idam cezasının barış zamanı dışında savaş ve savaş tehlikesi anında da kaldırılmasını öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 13. protokolünü onayladı.

2008- Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro'nun yerine Küba Devlet Başkanı oldu.

2011- Cezayir'de 19 yıldır uygulanan olağanüstü hal kaldırıldı.

2012- İzmir Alaçatı'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 40 yaşındaki Nazım Alkan'ın bağışlanan yüz, kol ve bacakları Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan operasyonla iki hastaya nakledildi. Cengiz Gül'e yapılan nakil Türkiye'de ikinci, dünyada 22'nci yüz nakli oldu. Şevket Çavdar'a yapılan 2 kol ve 2 bacak nakli dünyadaki ilk 4 uzuv nakli oldu.

2013- Suriye'de yaralanan Fransız fotomuhabiri Olivier Voisin, Türkiye'de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

2017- Suriye'de Bab ilçesine bağlı Susyan köyünde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karargahına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. DEAŞ'ın düzenlediği saldırıda çoğu sivil 60 kişi hayatını kaybetti, en az 100 kişi yaralandı.

2018- Antalya bisiklet turunun üçüncü etabını, Marathon Tula takımından Rus sporcu Artem Oveckhin kazandı.

2018- Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda 40 lahit ve yaklaşık bin küçük heykelin yer aldığı 3 bin yıllık 8 firavun mezarı gün yüzüne çıkarıldı.


 

Yorumlar