Tarihte bugün veya tarihte 9 Ekim günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 9 Ekim günü meydana gelen önemli olaylar arasında Che'nin öldürülmesi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına idam cezası verilmesi gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (9 Ekim) ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 9 Ekim günü olayları nelerdir? Tarihte bugün meydana gelen olaylar arasında Che'nin öldürülmesi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına idam cezası verilmesi, Rıza Nur'un vefatı gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

Yanya Venediklilerden Alındı (1431)

Macaristan kralı Sigismund Türkler karşısında aldığı yenilgi sonrası 1428’de üç yıllık bir barış istedi. II.Murat yalnız kalan Venediklilerin Rumeli’de Bizans adına yönettikleri şehirler üzerine harekete geçti.Önce Selanik alındı. Arkasından 9 Ekim 1431’de Yanya fethedildi. Epir’in de alınması üzerine Venedik sulh istedi.

Türkiye İskenderun Sancağına Bağımsızlık İstedi (1936)

Türkiye Hatay’ı Suriye’ye bırakma kararında olan Fransa’ya 9 Ekim 1936’da bir nota verdi. Bu notada Fransa’dan Suriye ve Lübnan’da olduğu gibi İskenderun Sancağına da bağımsızlık vermesi istendi. Fransa’nın bu isteği kabul edemeyeceğini bildirmesi üzerine sorun Milletler Cemiyetine götürüldü.

Milli Mücadele Döneminin Tanınmış İsimlerinden Dr. Rıza Nur Vefat Etti (1942)

Asıl mesleği askeri doktor olan Dr. Rıza Nur hem Meclis-i Mebusan da hem de TBMM’de milletvekilliği yapmıştır. Cumhuriyetin ilanına kadar kurulan hükümetlerde Sıhhiye Vekili olarak görev yaptı. Lozan Konferansına ikinci delege olarak katılmıştır. 9 Ekim 1942 yılında İstanbul’da vefat etti.

Anıtkabir’in Temeli Atıldı (1944)

Rasattepe'de Anıtkabir'in inşaatına 9 Ekim 1944 günü yapılan törende, ilk harcı Başbakan Şükrü Saraçoğlu'nun koyması ile başlandı.

Türkiye’ye ABD’den Siyasi Destek Geldi (1946)

SSCB’nin Boğazlar konusundaki isteklerinin ABD ve İngiltere çıkarlarına da aykırı olduğunu fark eden ABD 9 Ekim 1946’da SSCB’ye bir nota verdi. Bu nota ile ABD, Montreaux Sözleşmesinin yalnız Karadeniz Devletlerinin isteği ile değiştirilemeyeceğini ve Türkiye’nin boğazların savunması konusunda tek sorumlu devlet olarak kalması gerektiğini SSCB’ye tekrar hatırlattı.

ABD Birlikleri Kuzey Kore Harekatına Başladı (1950)

Kore Savaşını başlatan Kuzey Kore birlikleri iki ülke sınırını oluşturan 38. Paralelin gerisine atılmıştı. ABD birlikleri de 9 Ekim 1950’de Kuzey Kore topraklarına girmiş olan Güney Kore birliklerine katılmak için harekata başladı. Bu durumu daha önce Çin savaş nedeni sayacağını açıklamıştı. Blöf yapmadığı anlaşıldı ve Kore’de Çin-ABD savaşı başladı.

Tarihte bugün veya tarihte 9 Ekim günü neler oldu?
Kuzey Kore harekatı

 

Ernesto Che Guevara Öldürüldü (1967)

Amerika kıtasının sembol devrimcilerinden Arjantin doğumlu Ernesto Che Guevara Bolivya ordusu tarafından yakalandı ve 9 Ekim 1967’de infaz edildi.

Deniz Gezmiş Ve Arkadaşları İdam Cezası Aldı (1971)

Türkiye Halk Kurtuluş ordusu adlı örgütün kurucusu Marksist-Leninist Deniz Gezmiş, Sivas'ın Gemerek ilçesinde yakalanmış ve önce Kayseri’ye oradan da Ankara’ya getirilmişti. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı  1 no’lu Mahkemesinde Deniz Gezmiş ve arkadaşları 9 Ekim 1971’de idam cezası aldılar. İdam cezalarının gerekçesi ise TCK’nın 146. Maddesini ihlal etmiş olmalarıydı.

Mahkemenin bu konuda ki kararı ‘’Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Mahkememiz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını; bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya cebren teşebbüs suçunu işlediğinizi sabit gördü. Türk Ceza Kununun 146/1 maddesi uyarınca ölüm cezası ile tecziyenize karar verdi.’’ şeklindeydi.

BM Güvenlik Konseyi Bosna-Hersek Hava Sahasını Uçuşa Kapattı (1992)

9 Ekim 1992 tarihinde BM Güvenlik Konseyi,  Bosna-Hersek hava sahasının BM uçakları dışında bütün uçaklara kapatılması kararını aldı. BM Bosna temsilcisi bu kararın kendilerini de mağdur edeceğini belirtti.

TARİHTE 9 EKİM GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1446 - Kore'de Hangul alfabesi yayımlandı.

1558 - Mérida şehri Venezuela'da kuruldu.

1854 - Kırım Savaşı'nda Sivastopol kuşatması başladı.

1855 - Isaac Singer dikiş makinesinin patentini aldı.

1888 - Washington Anıtı resmen açıldı.

1914 - I. Dünya Savaşı: Anvers (Belçika) Alman güçlerinin eline geçti.

1914 - Ziya Gökalp, İstanbul Darülfünunu'nda Sosyoloji Kürsüsü'nü kurdu.

1936 - Hoover barajı'ndan 266 mil uzaklıktaki Los Angeles'a (Kaliforniya) elektrik verilmeye başlandı.

1937 - Nazilli basma fabrikası, Atatürk'ün de katıldığı törenle açıldı.

1944 - Başbakan Şükrü Saracoğlu, Anıtkabir'in temelini attı.

1944 - İngiltere, Çin, ABD ve Sovyetler Birliği Birleşmiş Milletler'in kurulacağını açıkladı.

1953 - Amerikalı kadın yüzücü Florence Chadwick, Çanakkale Boğazı'nın Nara Burnu ile Eceabat arasını 1 saat 50 dakikada yüzdü.

1957 - Tibet, Çin'e bağlandı.

1962 - Uganda, Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1963 - Kuzey doğu İtalya'da, bir barajda meydana gelen göçük sonucu oluşan su dalgası 2.000 den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

1967 - Devrimci lider Che Guevara, yakalandıktan bir gün sonra, Bolivya'da infaz edildi.

1970 - Kamboçya'daki sağcı darbenin ardından Kmer Cumhuriyeti ilan edildi.

1971 - Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşı idama mahkûm edildi.

1981 - Fransa'da ölüm cezası kaldırıldı.

1988 - TC Kültür Bakanlığı, 36 sanatçıyı devlet sanatçısı ilan etti. Yaşar Kemal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Hüseyin Gezer, Füreya Koral, Zühtü Müritoğlu ve Lütfi Ömer Akad bu unvanı reddettiler.

1997 - İtalyan oyun yazarı Dario Fo, Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

1997 - Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2004 - Afganistan'da ilk demokratik seçimler yapıldı.

2005 - Çin, Everest tepesinin yüksekliğinin 8.848,43 m olduğunu resmi olarak açıkladı.

2005 - Birleşik Krallık'ta demir yollarında tütün mamulleri kullanımı tamamen yasaklandı.

2006 - Google, YouTube'u 1.65 milyar dolara aldığını açıkladı.

2006 - Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-mun, Ganalı Kofi Annan'ın yerine 1 Ocak 2007'den itibaren göreve başlamak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine seçildi.

2006 - Kuzey Kore nükleer bir deneme yaptığını açıkladı.

2007 - Nobel Fizik Ödülü'ne "dev manyetik direnç"le (GMR) ilgili çalışmalarından ötürü Albert Fert (Fransız) ve Peter Grünberg (Alman) layık görüldü.

2008 - Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız Jean-Marie Gustave Le Clézio kazandı.


 

Yorumlar