Tarihte bugün 8 Mart günü neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün 8 Mart günü neler oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 8 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Kadın işçilerin öldüğü ve daha sonra da "Dünya Kadınlar Günü" ilan edilen olay var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün veya tarihte 8 Mart günü ne oldu?

Tarihte bugün 8 Mart günü neler oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 8 Mart günü meydana gelen önemli olaylar:

KADIN İŞÇİLERİN ÖLDÜĞÜ GÜN ‘’DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’’ OLDU (1857)

ABD’nin New York şehrinde çalışama koşullarının iyileştirilmesini isteyen dokuma işçileri büyük bir grev başlattılar. Polis grev yapan işçilere çok sert şekilde müdahale etti. Fabrikaya kilitlenen işçiler çıkan yangın sonrasında kurtulmakta zorlandılar. Kapıların kilitli olması ve barikatlar nedeniyle 8 Mart 1857’de çoğunluğu kadın olan 129 işçi hayatını kaybetti. İlk olarak 1910 yılında bugün Sosyalistlerin aldığı bir karar ile ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler 1975 yılından itibaren 8 Martın Dünya kadınlar günü olarak kutlanmasına karar verdi.

ASLAN MAŞADOV ŞEHİT OLDU (2005)

SSCB Kızılordusunda topçu Albaylığa kadar yükselmişti. Çeçenistan’ın bağımsızlık savaşında önemli rol oynadı Çeçenistan Devlet Başkanı Dudayev’in şehit olmasının arkasından devlet başkanlığına seçildi. Ilımlı politikaları ile tanındı. İkinci Çeçen-Rus savaşının başlaması üzerine tekrar dağlara dönerek gerilla savaşına devam etti. Rus özel kuvvetlerinin 8 Mart 2005’te bulunduğu Yurt kasabasına düzenlediği baskın sırasında arkadaşları ile birlikte şehit oldu.

ABD ASKERLERİ MASUM FİLİPİNLİLERİ KATLETTİ (1906)

ABD 20.Yüzyılın başında Filipinleri işgal etmişti. Filipinlileri uygarlaştırma gerekçesi ile bir çok katliam gerçekleştirilmişti. Hatta bu katliamlar savaşın bittiği 1902 yılından sonrada devam etmişti. Yazar Mark Twain bu katliamları protesto etmiştir. ABD askerleri 8 Mart 1906 tarihinde Filipinlerde Moro Kraterine gizlenmiş olan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 600’e yakın kişiyi katlettiler.  ABD askerleri tarafından gerçekleştirilen bu olay tarihe Moro Krateri katliamı olarak geçmiştir.

İTTİHAT VE TERAKKİCİLERİN YARGILANMASI İÇİN MAHKEME KURULDU (1919)

Kurtuluşu İngilizlerde gören Sadrazam Damat Ferit Paşa İttihatçıları yargılayarak İngiliz sempatisi kazanmak için sadrazamlığının üçüncü gününde, 8 Mart 1919 tarihli kararname ile Nemrut Mustafa Paşa başkanlığında Divanı Harbi Örfinin kurulmasını sağladı.

ADNAN MENDERES İSTİFA ETTİ (1951)

Kabinesini yenilemek isteyen Adnan Menderes 8 Mart 1951 Tarihinde istifa etti. Cumhurbaşkanı tarafından tekrar görevlendirilen Adnan Menderes hükümeti yeniden kurdu.

VEHBİ KOÇ’UN ÇALINAN NAAŞI BULUNDU (1997)

Ünlü iş adamı Vehbi Koç’un naşı mezarından çalındı. Vehbi Koç’un naşı 8 Mart 1997 tarihinde Zincirlikuyu mezarlığında bulundu. Bu olayı gerçekleştirilenler yakalandı. Vehbi Koç ikinci bir cenaze töreni ile tekrar defnedildi.

ABDULLAH GÜL FAZİLET PARTİSİ GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU (2000)

Fazilet Partisinde yenilikçi kanat olarak adlandırılan grubun desteği ile Abdullah Gül 8 Mart 2000 tarihinde genel başkanlığa aday oldu. Fakat yapılan seçimlerde yeterli çoğunluğu elde edemedi ve Recai Kutan genel başkan oldu.

ELAZIĞ’DA DEPREM OLDU (2010)

Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde sabaha yakın merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde 51 hayatını kaybetmiş, 74 kişi ise yaralanmıştı.

8 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1403 - Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid, Akşehir'de öldü.

1857- Kopenhag'da 1910 yılında toplanan Dünya Kadınlar Kongresi'nde, ABD'de kadın işçilerin 8 Mart 1857'de yaptıkları yürüyüşe atıfla bu gün, ''Emekçi Kadınlar Günü'' olarak belirlendi. 8 Mart, 1977'de BM tarafından ''Dünya Kadınlar Günü'' ilan edildi.

1933 - Türk Dili Tetkik Cemiyeti, Atatürk’ün başkanlığında toplandı.

1944. Gülmece unsuru taşıyan romanlarıyla ünlenen Hüseyin Rahmi Gürpınar, Heybeliada’daki köşkünde öldü. Gürpınar, 17 Ağustos 1864’te İstanbul’da doğmuştu.

1948- Tanımladığı bir deri hastalığı ''Behçet Hastalığı'' adıyla dünya tıp literatürüne geçen, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet, kalp krizi sonucu öldü.

1952- ABD'nin Philadelphia eyaletinde ilk suni kalp ameliyatı yapıldı.

1954- Devletin siyasal prestijine ve mali gücüne zarar getirdiğine karar verilen ya da kişilerin özel hayatına tecavüz eden yazılar yazan gazetecilere ağır cezalar öngören Basın Kanunu, TBMM'den geçti.

1955. Türkiye’nin ilk kanserle savaş dispanseri açıldı.

 1962. İstanbul-Ankara-Adana seferini yapan THY Kop uçağı Toroslar’da düştü. 8 yolcu ve 3 kişilik mürettebat öldü.

1963- Suriye'de, bir darbe sonucu Baasçılar ve Nasırcılar iktidarı ele geçirdi. Baasçı subaylar, şubat ayında, Irak'ta da yönetimi ele geçirmiş ve Başbakan Kasım öldürülmüştü.

1972- Eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Demokratik Parti Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Menderes, Ankara'da hava gazıyla intihar etti.

1984- Sekiz ilde olağanüstü hal uygulanmasıyla ilgili ''Olağanüstü Hal Yönetmeliği'' yürürlüğe girdi.

1996- Lefkoşa-İstanbul seferini yapan KKTC'ye ait bir yolcu uçağı kaçırılarak önce Sofya'ya, ardından da Münih'e indirildi. 

2003 - İstanbul-Diyarbakır seferini yapan THY'nin RC-100 tipi uçağı, Diyarbakır'a inişi sırasında düştü: 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.

2004 - Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Yönetmeliğinin gizliliğini kaldıran yasanın ardından hazırlanan yeni yönetmelik de yürürlüğe girdi. MGK Genel Sekreterliği, yönetmelikte, başbakana bağlı bir kuruluş olarak tanımlandı.

2005- Çeçen lider Aslan Meşedov, bir çatışmada Rus güvenlik güçlerince öldürüldü.

2008- Hollanda'nın Lahey kentindeki Artistik Buz Pateni Uluslararası Aegon Kupası'nda, kadınlarda Tuğba Karademir 2. oldu ve Türkiye'ye bu spor dalında tarihte uluslararası bir yarışmada büyükler kategorisindeki ilk madalyayı kazandırdı.

2010- Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde 41 kişi öldü.

2012- Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı.

2016- Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik 18 Şubat'ta başlatılan "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" tamamlandı.

2017- İsrail'de ezanın 23.00 ila 07.00 saatlerinde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı mecliste (Knesset) yapılan ilk oylamada kabul edildi. 

2017- Guatemala'da bir yetiştirme yurdunda çıkan yangında 13 ila 17 yaşlarındaki 40 kız çocuk hayatını kaybetti.

2018- Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yaptırdığı burçların 94 yıldır yeri bilinmeyen kitabesi, Antalya Kaleiçi'nde bir evin duvarında bulundu.


 

Yorumlar