Tarihte bugün veya tarihte 7 Ağustos günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 7 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında ilk buharlı geminin sefere başlaması, Güneydoğu'da Nasturi ayaklanmasının çıkması, Yeniçeri ağalarının isyan başlatması gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

SSCB Türkiye’ye Boğazlar Konusunda Nota Verdi (1946)

SSCB Boğazlar konusunda ki baskılarını II.Dünya Savaşından sonra arttırdı. Son olarak 7 Ağustos 1946 tarihinde Türkiye’ye boğazlar konusunda bir nota verdi.  Bu notada Türkiye’yi II.Dünya Savaşı sırasında boğazlar konusunda ki yetkilerini kötüye kullanmakla suçluyordu. Bu yüzden Montrö Antlaşmasında değişiklik talep ediyordu. SSCB’nin bu baskıları Türkiye’yi ABD eksenine doğru kaydırıyordu.

Yeniçeri Generalleri Olan Ağalar İsyan Başlattılar (1648)

Kösem Mahpeyker Sultan IV.Murat zamanında ki iktidar yıllarının özlemi içerisindeydi. Küçük oğlu İbrahim’in saltanatı sırasında da iktidarına devam etti. Fakat Sultan İbrahim’de annesine fazla dayanamadı ve devlet işlerinden uzaklaştırdı. Bunun üzerine ocak ağalarını devreye sokan Kösem Mahpeyker Sultan 7 Ağustos 1648 tarihinde büyük bir yeniçeri isyanı çıkmasını sağladı. İlk gün isyancılar Sadrazam Ahmet Paşa’yı parçaladılar.

IV.Mehmet Lehistan Seferine Çıktı (1673)

1672 Bucaş Antlaşması ile Lehistan Osmanlı Devleti’ne tabi olmayı kabul etmişti. Fakat Lehistan Meclisi bu antlaşmayı onaylamayınca 7 Ağustos 1672 tarihinde IV.Mehmet Lehistan Seferine çıktı. Bu sefer sonunda imzalanan yeni antlaşma ile Osmanlı-Lehistan savaşına son verildi.

İlk Buharlı Yolcu Gemisi İlk Seferini Yaptı (1807)

İlk buharlı yolcu gemisi olan Clermont 7 Ağustos 1807 tarihinde New York-Albany arasında, Hudson Irmağı üzerinde ilk seferini gerçekleştirdi.

Türk Ordusunun İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Tekalif-i Milliye Emirleri Yayınlandı (1921)

Mustafa Kemal başkomutan olduktan sonra hızla Türk Ordusunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. İlk olarak bu konuda 7-8 Ağustos 1921 tarihinde Tekalif-i Milliye emirleri yayınlandı. Bu emirler topyekun bütün bir halkı fedakarlığa ve mücadelenin içine çağırıyordu. Bu emirlere uyulmasında İstiklal Mahkemeleri sorumlu idiler.

İngiliz Destekli Nasturi Ayaklanması Başladı (1924)

İngiltere’nin desteği ile Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan Süryaniler bağımsız olmak için 7 Ağustos 1924 tarihinde büyük bir isyan başlattılar. İsyana İngiliz uçakları da destek veriyorlardı. Ancakl isyan başarısız oldu Nasturiler İngiliz yönetiminde ki Irak’a kaçmak zorunda kaldılar.

ASALA  Ankara’da Silahlı Saldırıda Bulundu (1982)

Ankara Esenboğa Havaalanı’na giren iki Ermeni terörist 7 Ağustos 1982, bekleme salonundaki kalabalığa ateş açtı. Saldırganlardan biri polis tarafından yakalanırken diğer saldırgan 20 kişiden fazla rehine aldı. Olayda 9 kişi öldü, 82 kişi ise yaralandı. Yakalanan terörist Levon Ekmekçiyan tutuklandı ve yargılama sonunda idama mahkum oldu.

ABD elçiliklerine Saldırı Düzenlendi (1998)

ABD’nin Kenya ve Tanzanya’da bulunan elçiliklerine 7 Ağustos 1998 tarihinde bombalı saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda 224 kişi hayatını kaybetti.

TARİHTE 7 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

626 - Konstantinopolis (İstanbul) kuşatması Avarlar ve Slavlar'ın yardımıyla kalktı.

1794 - Pennsylvania'da çiftçiler, alkollü içkilere getirilen vergilere karşı isyan başlattı.

1807 - İlk buharlı yolcu gemisi Clermont, New York-Albany arasında ilk seferini gerçekleştirdi.

1819 - Simón Bolívar ve Francisco de Paula Santander komutasındaki 3 bin kişilik ordu Boyacá yakınlarında İspanya Krallık güçlerini yendi.

1919 - Erzurum Kongresi sona erdi.

1924 - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Nasturi ayaklanması başladı.

1936 - Yaşar Erkan, Berlin Olimpiyatları'nda grekoromen güreşte 61 kilo şampiyonu oldu.

1942 - ABD ile Japonya arasında Guadalcanal savaşı başladı.

1955 - Sony'nin öncül kuruluşlarından "Tokyo Telecommunications Engineering" tarafından üretilen ilk transistörlü radyonun satışına Japonya'da başlandı.

1960 - Fildişi Sahili bağımsızlığını ilan etti.

1964 - Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları Kıbrıs'ta Rum mevzilerini bombaladı.

1966 - Michigan'ın Lansing kentinde ırkçı ayaklanmalar meydana geldi.

1970 - Kaliforniya'da bir hakim (Harold Haley) mahkemede önce rehin alındı ve daha sonra öldürüldü. Amaç, göz altına alınan Kara Panter örgütü üyesi George Jackson'ı serbest bıraktırmaktı.

1974 - İp cambazı Philippe Petit, Dünya Ticaret Merkezinin ikiz kuleleri arasında, yerden 417 m yükseklikte gösteri yaptı.

1976 - Viking 2 uzay aracı Mars'ın yörüngesine yerleşti.

1978 - Türkiye Yazarlar Birliği kuruldu.

1981 - The Washington Star gazetesi, 128 yıllık yayın hayatına son verdi.

1982 - Ankara Esenboğa Havalimanı'na iki ASALA militanının düzenlediği saldırıda Ankara emniyet müdür yardımcısının yanı sıra 7 kişi yaşamını yitirdi, 72 kişi yaralandı.

1989 - Millî Piyango İdaresi 'Kazı-Kazan' oyununu başlattı.

1990 - Kuveyt'in Irak birliklerince işgali üzerine, Amerika Birleşik Devletleri "Çöl Kalkanı" harekâtını başlattı. Savaş uçakları Suudi Arabistan'a gönderildi.

1998 - Trabzon'un Köprübaşı ilçesinin Beşköy beldesinde meydana gelen sel felaketinde 47 kişi öldü.

1998 - Amerika Birleşik Devletleri'nin Darüsselam ve Nairobi'deki konsolosluklarına yapılan bombalı saldırılarda 224 kişi öldü.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar