Tarihte bugün ne oldu, tarihte 6 Mart günü önemli olayları nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 6 Mart günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında Ömer Seyfettin ve Kemalettin Kamu'nun ölümü, Takriri Sükun Kanunu kapsamında İstanbul'da çok sayıda gazetenin kapatılması yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, tarihte 6 Mart günü?

Tarihte bugün ya da tarihte 6 Mart günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında Ömer Seyfettin ve Kemalettin Kamu'nun vefatı, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında Gümrük Birliği Anlaşmasının imzalanması, Takriri Sükun Kanunu ile birçok gazetenin kapatılması yer alıyor.

Türkiye Gümrük Birliği Antlaşmasını İmzaladı (1995)

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nin 6 Mart 1995 tarihli toplantısında Türkiye’nin Avrupa Gümrük birliğine girişine dair antlaşma imzalandı. Bu antlaşmada kabul edilen kabul edilen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı uyarınca, 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren Türkiye’nin AB gümrük birliğinde yer alması kararlaştırıldı.

Ömer Seyfettin Vefat Etti (1920)

Milli ve tarihi hikayeleri ile tanınan meşhur yazar Ömer Seyfettin 36 yaşında 6 Mart 1920 günü vefat etti. Eserlerinde sade bir Türkçe kullanmayı tercih etmiştir. Hikayelerinden bazıları: Kaşağı,Yalnız Efe, Bomba, Diyet vb.

İzmit Körfezi Sapanca Kanalı Projesi İçin Ferman Çıktı (1591)

Donanma için gerekli kerestenin Bolu Dağlarından temin edilebilmesi amacıyla Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi arasında bir kanal inşa edilmesi düşünülmüştü. Bu projenin hayata geçirilmesi için Sultan III.Murat 6 Mart 1591’de bir ferman yayınladı. Ancak bu proje uygulanamadı.

Takrir-i Sükun Yasası Çerçevesinde Bazı Gazete Ve Dergiler Kapatıldı (1925)

İstanbul’da yayınlanan altı gazete ve dergi Takrir-i Sükun yasası gereğince 6 Mart 1925 tarihinde kapatıldı. Bu olay üzerine konuşan Mustafa Kemal vatandaşlardan milli birlik ve beraberliklerini korumalarını istedi.

Azerbaycan’ın Kurucusu Mehmet Emin Resulzade Vefat Etti (1955)

Mehmet Emin Resulzade 1917 yılında tarihin ilk Türk cumhuriyeti olan azerbaycan’ı kurmuştu. Ancak birkaç yıl sonra bu devlet Sovyet işgaline uğramıştı. Aynı zamanda Azerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanı olan Mehmet Emin Resulzade 6 Mart 1955 tarihine Ankara’da vefat etti. Cenazesi cebeci Asri mezarlığına defnedilmiştir.

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Yasası (1986)

Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Mart 1986’da yasalaşan 3445 sayılı kanun ile Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Yasasını kabul etti. Bu kanun ile bu tür eserlerin ön kapaklarına ‘’küçüklere zararlıdır’’ ibaresinin yazılması zorunlu hale getirirken, küçüklere teşhiri ve satışı yasaklandı. Bu tür yayınların poşet içerisinde satılması kararlaştırıldı. 

İstanbul Kartal’da Dev-Sol Operasyonu Yapıldı (1993)

İstanbul Kartal’da bir eve polis 6 Mart 1993 günü polis baskını gerçekleştirildi. Aralarında Dev-Sol örgütünün liderliği için çalışan Bedri Yağan’ın da bulunduğu toplan beş kişi ölü olarak ele geçirildi. SHP’liler olayda polisin yargısız infazda bulunduğu suçlamasını ileri sürdüler. 

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1927. İstanbul Radyosu yayına başladı.

1935. Oyun Yazarı İbnürrefik Ahmet Nuri (Sekizinci), 61 yaşında öldü.

 1957. Afrika’da Altın Kıyısı, Gana ismini alarak bağımsızlığını ilan etti.

1961. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Türkiye üzerinden geçerken Ankara’ya geldi. Esenboğa Havaalanı’nda Devlet ve Hükümet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel tarafından karşılanan II. Elizabeth, Gürsel ile 40 dakika görüştükten sonra Türkiye’den ayrıldı.

1972. TBMM Adalet Komisyonu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam cezalarını onayladı.

2007 . Endonezya'da 6,3 şiddetinde deprem: en az 70 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

1920- ''Kaşağı''nın yazarı, ünlü öykücü Ömer Seyfettin, Haydarpaşa Hastanesi'nde öldü. Ömer Seyfettin, 12 Mart 1884'te Gönen'de doğmuştu.

1925- Takriri Sükun Kanunu'na dayanılarak İstanbul'da altı gazete ve dergi, Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. Kapatılan yayın organları şunlardı: Tevhidi Efkar, İstiklal, Son Telgraf, Aydınlık, Sebilülreşat ve Orak Çekiç.

1927- İstanbul Radyosu yayına başladı.

1948- Anadolu Ajansında 1925'te şirket kurucuları arasında yer alan ve ''Başyazarı'' olan ünlü şair, yazar ve gazeteci Kemalettin Kamu, 47 yaşında Ankara'da öldü.

1961- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Türkiye üzerinden geçerken Ankara'ya geldi. Esenboğa Havalimanı'nda Devlet ve Hükümet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel tarafından karşılanan II. Elizabeth, Gürsel ile 40 dakika görüştükten sonra Türkiye'den ayrıldı.

1989- Şarkı sözü yazarı ve şovmen Fecri Ebcioğlu öldü.

1995- Avrupa Birliği üyesi on beş ülke ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması imzalandı.

2002- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gazeteci yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu birçok saldırıdan sorumlu tutulan İslami Hareket Örgütünün ''İcra Şurası'' üyesi İrfan Çağırıcı hakkındaki idam cezasını onadı.

2013- Venezuela'nın uzun süredir kanserle mücadele eden Devlet Başkanı Hugo Chavez, 58 yaşında hayatını kaybetti.

2016- İran'da yolsuzluktan yargılanan iş adamı Babek Zencani, idama mahkum edildi.

2017- ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülkenin vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzaladı.

2018- "Ayla" filmi, ABD'de düzenlenen 24. Sedona Uluslararası Film Festivali'nde, "En İyi Yabancı Film" ve izleyici oylarıyla belirlenen "En İyi Film" ödüllerini kazandı.

Yorumlar