Tarihte bugün veya tarihte 6 Eylül günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 6 Eylül günü meydana gelen önemli olaylar arasında Lice depreminin meydana gelmesi ile İstanbul'daki Rum vatandaşlara yönelik düzenlenen 6-7 Eylül olaylarının meydana gelmesi gibi vakalar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (6 Eylül) ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 6 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında Mimar ve karikatürist Cevat Ülger vefat etmesi, Kara Kuvvetlerinde ilk modern taksimat yapılması. Lice'de deprem olması, İstanbul'daki 6-7 Eylül olaylarının meydana gelmesi gibi olaylar bulunuyor.

Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları şöyle:

Kara Kuvvetlerinde İlk Modern Taksimat Yapıldı (1843)

Avrupa’daki ordu sistemi örnek alınarakTanzimat döneminde 6 Eylül 1843’te ilk modern taksimat yapıldı ve 5 orduya bölündü.

Girit olayları başladı(1898)

Osmanlı Devleti 1897’de Yunanistan’ı yenmesine rağmen yenik muamelesi gördü. Avrupalı devletler Girit’in özerk ve tarafsız hale getirildiğini açıkladılar.Bu karar Rumları şımartırken zulme uğrayan Türkleri büsbütün kızdırdı. Rumlar ile Türkler arasında önlenemez çatışmalar başladı. 6 Eylül 1898’de adadaki Türkler İngiliz işgal birliklerine ve Rumlara karşı harekete geçtiler. Kandiye’de bir İngiliz konsülü olaylar sırasında öldü. Bu olayı bahane eden İngiltere , Fransa , Rusya ve İtalya ada yönetimine el koydular.

Marne Çarpışmaları (1914)

Almanlar Fransa’ya karşı bir yıldırım hareket başlatmışlardı.İlk anlarda başarılı oldular ancak 6-12 eylül 1914’teki Marne ırmağı bölgesindeki çarpışmalar Almanları durdurdu. Alman İmparatoru savaşı kaybeden general Moltke’yi görevden aldı.

6-7 Eylül Olayları gerçekleşti (1955)

Kıbrıs Türklerine yapılan baskılar ve bazı yayın organlarının kışkırtıcı yayınları azınlıklara karşı kamuoyunda bir husumet oluşturmuştu. 6 Eylül 1955 günü Selanik’te Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin bombalandığı şeklinde bir haber duyuldu. Başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde protesto mitingleri ve yürüyüşler yapıldı.Aynı günün akşamı İstanbul’daki gösteriler kontrolden çıktı.İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik saldırı ve yağma başladı. Olaylar sırasında ölenler oldu. Evler , dükkanlar , arabalar, kiliseler, havralar yağmalandı.

Bu olaylardan sonra kendini güvende hissetmeyen gayri Müslim vatandaşlardan bir kısmı özellikle bir çok Rum İstanbul’u terk etti. Bu olayların görüldüğü illerde sıkıyönetim ilan edildi. İki gün süren olaylarda bir çok kişi tutuklandı ise de yargılamalar berat ile sonuçlandı. 27 Mayıs yargılamalarında bu olaylarda gündeme gelmiştir. Tarihimizin aydınlığa kavuşmamış olaylarındandır.

Lice’de Deprem oldu (1975)

6 Eylül 1975 tarihinde Diyarbakır Lice merkezli 6.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Meydana gelen depremde yaklaşık 2400 civarında insanımız hayatını kaybetti.

Cevat Ülger vefat etti (1977)

1933 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve ortaokulları yine Eskişehir’de tamamladıktan sonra, Bolu’da öğretmen okulunu bitirerek Ankara Gazi Eğitim Enstitüsüne girdi.

Yüksek tahsilini tamamladıktan sonra Malatya, Mihalıççık, Eskişehir Liselerinde ve en son Eskişehir Maarif Koleji’nde (şimdiki adıyla Eskişehir Anadolu Lisesi) resim öğretmenlikleri yaparken, diğer yandan güzel sanatlarla ilgili alanlarda (resim, karikatür, musiki, hat… gibi) ve özellikle mimari sahasında sayısız değerli eserler verdi.

Aktif mücadelesi yüzünden öğretmenlikten ihraç edilince DGSA Mimarlık Yüksek Okuluna kaydoldu ve 1975 yılında bu okulu bitirdi.

1973 – 1977 yılları arasında Milli Gazetede Karikatüristlik yapmış ve 6 Eylül 1977 yılında Hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Siyasi Yasakların Kaldırılması İle İlgili Referandum Yapıldı (1987)

Türkiye’nin yaptığı en önemli referandumlardan biri 6 Eylül 1987’deki “siyasi yasakların kaldırılması ile ilgili” referandumdur. Referandumun konusu 12 Eylül döneminde siyasi yasak getirilen siyasi liderlerin yasağının kalkması ile ilgiliydi. Yine iktidar ve muhalefet karşı karşıya idi. Başbakan Turgut Özal” Hayır” kampanyası yürütürken siyasi yasaklı Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Alparslan Türkeş “Evet” kampanyası yürütmüştü. Ertesi gün kesin sonuç şöyleydi: “Evet” yüzde 50.16, “Hayır” yüzde 49.84.

Yorumlar