Tarihte bugün 5 Nisan ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi?

Tarihte bugün 5 Nisan ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün veya tarihte 5 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul önlerine gelmesi, Plevne Kahramanı Osman Gazi Paşa'nın vefatı gibi olaylar yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün 5 Nisan ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün ya da tarihte 5 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul önlerine gelmesi, İstanbul'un fethine giden sürecin fiilen başlaması, 5 Nisan kararlarının ilan edilmesi ve Plevne Kahramanı Osman Gazi'nin vefatı var.

İşte tarihte bugün 5 Nisan ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi sorularının cevaplarından bazıları:

FATİH SULTAN MEHMET İSTANBUL ÖNLERİNDE (1453)

İstanbul’un Fethi için Edirne’den yola çıkan Fatih Sultan Mehmet 5 Nisan 1453 tarihinde İstanbul önlerine geldi.Otağ-ı Hümayun Topkapısı denilen bölgede kuruldu. İstanbul kuşatması için gereken bütün hazırlıklar Edirne’de yapılmıştı.

Tarihte bugün 5 Nisan ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi?
Tarihte bugün 5 Nisan

 

TÜRKİYE’NİN İLK ÇOCUK HASTANESİ İSTANBUL’DA AÇILDI (1899)

Sultan II.Abdülhamit ölen bebeği Hatice Sultan adına yaptırmıştı. Türkiye’nin ilk modern çocuk hastanesidir. İlk modern hastaneciliğinde uygulandığı bu hastane Berlin’de ki bir hastane örnek alınarak inşa edilmişti.Bir yılda bitirilen hastane 5 Nisan 1899’da Hamidiye Etfal Hastanesi Alisi adıyla büyük bir törenle hizmete girdi.İlk zamanlar bütün çocuklar ücretsiz tedavi edilmiştir. Daha sonra ismi Şişli Etfal Hastanesi olarak değiştirilmiştir.

PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA VEFAT ETTİ (1900)

Tokat’ta 1832 yılında doğan Gazi Osman Paşa ilk görevine Kırım Savaşı ile başlamıştır. Bir çok sorunlu bölgede Lübnan’da, Girit’te, Yemen’de ve Rumeli’de görev yaptı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Plevne’de gösterdiği kahramanlık Rusları bile hayran bırakmıştır. Plevne’den yarma harekatı ile çıkmak isterken Ruslara esir düştü. Ayestafanos Antlaşmasından sonra yurda döndü. Genelkurmay Başkanlığı da (Serasker) dahil bir çok önemli görevde bulunan Gazi Osman Paşa 5 Nisan 1900 tarihinde vefat etti. Cenazesi Fatih Camii bahçesindedir.

İTTİHAD-I MUHAMMEDİ CEMİYETİ KURULDU (1909)

Ayasofya Camiinde yapılan bir mevlit ile 5 Nisan 1909 tarihinde İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti kuruluşu ilan edildi. Cemiyet ilk zamanlar Volkan gazetesinin bulunduğu merkezde faaliyetlerini yürütmüştür. Ayasofya’da yapılan Mevlid’e Bediüzzaman Said Nursi de katıldı ve bir konuşma yaptı.

ETHEL VE JULİUS ROSENBERG CASUSLUK YAKMAKTAN İDAMA MAHKUM OLDULAR (1951)

ABD vatandaşı olan Amerikan Komünist Partisi CPUSA üyesi  Yahudi kökenli karı-koca SSCB adına casusluk yapmaktan idama mahkum edildiler. Bu karar dünyada geniş yankı bulsa da geri adım atılmadı ve idam kararı iki yıl sonra uygulandı.

5 NİSAN KARARLARI İLAN EDİLDİ (1994)

Türkiye tarihinin en kötü ekonomik krizlerinden birisi yaşandı. Başbakan Tansu Çiller tarafından ekonomik duruma acil müdahale için 5 Nisan 1994 tarihinde bir dizi ekonomik önlem ilan edildi. Bu önlemler sonucunda ücretler düşmüş, işsizlik artmış, yüksek bir develüasyon yaşanmış, faizler yükselmiş ve üç haneli enflasyon rakamları ortaya çıkmıştır.

TÜRKÇE VE ERMENİCE YAYINLANAN AGOS GAZETESİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI (1996)

Türkiye’de ki Ermeni kökenli vatandaşlara hitap eden haftalık Agos gazetesi 5 Nisan 1996 tarihinde yayın hayatına başladı. İlerleyen dönemlerde Hrant Dink gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi ve gazetenin fikri çizgisini belirledi.

TARİHTE 5 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1453- Fatih Sultan Mehmet'in donanması İstanbul sularına geldi.

1900- 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndaki ''Plevne Direnişi'' ile tanınan Gazi Osman Paşa öldü.

1930- Hindistan'da 300 millik yürüyüşünü tamamlayan Mahatma Gandhi, Dandi sahiline ulaştı.

1941- Anıtkabir için açılan proje yarışması sonuçlandı; Emin Onat ve Orhan Arda'nın önerdikleri proje seçildi.

1946- Missouri zırhlısı, ABD'de ölen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Münir Ertegün'ün naaşını İstanbul'a getirdi.

1974- New York'taki Dünya Ticaret Merkezi binası açıldı. Yapımına 1970'te başlanan ve 37 milyon dolara mal olan binanın mimarı Minuori Yamasaki idi.

1976- Tayvan Lideri Çan Kay Şek 88 yaşında öldü.

1983- Eski CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e yurt dışına çıkış izni verildi. Ecevit Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Portekiz'e gitti.

1984- Cidde-Şam seferini yapan bir yolcu uçağı, Suriye uyruklu bir hava korsanı tarafından kaçırılarak Yeşilköy'e indirildi.

1994- ''5 Nisan Ekonomik Önlemler Paketi'' uygulamaya konuldu.

1999- Bingöl Valisi Süleyman Kamçı'ya bombalı saldırıda bulunuldu. Olayda bir kişi öldü, 20 kişi yaralandı. İntihar saldırısını gerçekleştiren terörist parçalanarak öldü.

2008- Amerikalı aktör Charlton Heston, 84 yaşında yaşama veda etti.

2009- ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret için geldiği Türkiye'de liderlerle görüştü ve TBMM'de konuştu, dini toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

2013- Yolsuzluk ve sınır ötesi suçlar gibi konularda çalışan bir grup gazeteci, kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi inceledi. Bu inceleme sonucunda, birçok ülkeden, aralarında siyasetçi ve iş insanının bulunduğu kişilerin hesaplarının da yer aldığı binlerce offshore şirket ve fonun sırlarının ortaya çıktığı iddia edildi.

2014- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına 5. kez seçilen Melih Gökçek, mazbatasını aldı.

2015- Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin "paralel yapı"ya yönelik soruşturma kapsamında, aralarında bir binbaşının da bulunduğu 34 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı alındı.

2015- Parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığın keşfinde kullanılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, iki yıl aradan sonra yeniden çalıştırıldı.

2017- Kuzey Kore, orta ölçekli KN-15 tipi balistik füze fırlattı. Füze Japon Denizi'ne düştü. 

2017- İsrail Parlamentosu Knesset, Arap beldelerindeki evlerin yıkılması sürecini hızlandırmayı hedefleyen "planlama ve inşa" düzenlemesini, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun da katıldığı ikinci ve üçüncü oylamalarda 33'e karşı 43 oyla kabul etti.

2018- Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Zonguldak Alaplı'da tespit edilen ve dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olan 4113 yaşındaki porsuk ağacı, "anıt ağaç" olarak tescillendi.


 

Yorumlar