Tarihte bugün veya tarihte 4 Eylül günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 4 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında Osmanlı donanmasının Hindistan'a ulaşması, Kızılderililerin son lideri Geronimo'nun ölmesi, Sivas Kongresi'nin toplanması gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 4 Eylül günü ne oldu? Tarihte bugün veya tarihte 4 Eylül günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Osmanlı Donanması Hindistan’da (1538)

Portekizlilere karşı batı Hindistan’daki Gücerat Devleti Osmanlılardan yardım istemişti. Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanı ile Hadım Süleyman Paşa Kızıldeniz’den yola çıktı. Osmanlı Devletine bağlı Mısır donanması 4 eylül 1538’de Hindistan’a ulaştı. Ancak yardım isteyen hükümdar ölmüş yeni hükümdar da Portekizliler ile anlaşmıştı. Bunun üzerine Hadım Süleyman Paşa geri döndü.

Zabıta Teşkilatının Kurulması (1826)

Osmanlı Devletinde özellikle başkent İstanbul’da zabıta hizmetleri Yeniçeriler tarafından yürütülmekte idi. O dönemlerde zabıta hizmeti polislik ve belediye hizmetleri birlikte yürütülüyordu. Yeniçeri Ocağının 1826 tarihinde ortadan kaldırılmasından sonra, bunun yerine İstanbul’da Asâkir-i Muntazama-i Hâssa adıyla zabıta hizmetlerini yürütmek üzere yeni bir teşkilât kuruldu. Bu teşkilat Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye adlı yeni ordunun bir kolu olarak hizmet veriyordu. Bu dönemde İstanbul zabıta hizmetleri, İhtisab Nezâreti tarafından yürütülmüştür.

Son Apache Savaşçısı Geronimo (1829-1909)

Apache kızılderilerinin son savaşçı önderi Geronimo 1829 yılında New Mexico’da doğmuştu. Amerikalı ve İspanyol beyazlarla savaşı annesi, eşi ve çocuklarının İspanyollar tarafından sebepsiz bir şekilde katledilmesiyle başladı. Uzun bir mücadele döneminin arkasından birkaç defa kabilesi ile birlikte yakalanıp rezervasyon bölgesine yerleştirildi fakat her defasında kaçmayı başardı. 4 Eylül 1886’da ki yakalanışının ardından tekrar kaçmış peşinde ki yüzlerce asker ve iz sürücüye rağmen uzun bir süre yakalanamamıştı. Son yakalanışında kendisini yakalamak isteyenler suçsuz insanları öldürmesine dayanamamış ve teslim olmuştur. Savaş suçlusu olduğu ilan edilerek tutsak olarak tutulduğu Oklohama’da hayatını kaybetti.

Sivas Kongresi Toplandı (1919)

Amasya genelgesinde mevcut durumun değerlendirilmesi bütün ülkeden gelecek delegelerle Sivas’da bir milli kurul toplanmasına karar verilmişti. Kongre Elazığ valisi Ali Galip Bey’in engelleme çalışmasına rağmen 4 Eylül 1919’da Sivas’ta toplandı. Sivas Kongresi Kurtuluş savaşının önemli aşamalarından birisini oluşturur. Sivas kongresinde manda ve himayenin kesinlikle reddedilmesi, bütün milli cemiyetlerin tek çatı altında birleştirilmesi gibi önemli kararlar alındı.

4 Eylül’de Yunan İşgalinden Kurtulan Yerler (1922)

Tire, Kula,Alaşehir , Buldan , Bayındır , Bilecik ,Bozüyük ve Bigadiç Yunan işgalinden kurtuldular.

İngiltere Kral'ı Edward VIII İstanbul’da (1936)

4 Eylül 1936’da  İngiltere Kral'ı  VIII .Edward İstanbul'da Atatürk'ü ziyaret etti. Atatürk, İstanbul'a gelen İngiliz Kralı VIII. Edward'ı Tophane rıhtımında karşıladı.

Elazığ Olayları (1975)

Elazığ’da Bülent Ecevit’in seçim otobüsü 4 eylül günü taşlandı. Elazığ’da çıkan bu olaylar sonrasında bir çok kişi yaralandı ve göz altına alındı.

TARİHTE 4 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLARI

1090-Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah meşhur üssü Alamut Kalesini ele geçirdi.

1682- İngiliz astronom Edmund Halley, daha sonra kendi adı verilen kuyruklu yıldızı gördü.

1932- Dünya Barış Konferansı, Viyana’da toplandı.

1935- İstanbul telefon şirketi, hükümet adına işletilmeye başlandı.

1936- İngiltere Kralı VIII. Edward, İstanbul’da Atatürk’ü ziyaret etti.

1970- Şili’de, sosyalist lider Salvador Allende başkan seçildi.

1970- Prof. Dr. Erdal İnönü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) rektörü oldu.

1972 - 1972 Yaz Olimpiyatlarında Mark Spitz yüzmede 7. altın madalyasını aldı, böylelikle tek bir Olimpiyat Oyununda 7 madalya birden alan ilk sporcu olarak rekor kırdı.

1991 - Halkın Emek Partisi (HEP), Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile anlaşarak seçimlerde işbirliği kararı aldı.

1994- Grafiker Erim Gözen, 55 yaşında öldü.

1994- Ressam Gül Derman, 52 yaşında öldü.

1996 - Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) örgütü militanları, Kolombiya'nın Guaviare bölgesindeki askeri bir kampa saldırdı, üç hafta süren çatışmalarda en az 130 kişi öldü.

1999 - Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu "28 Şubat süreci"nin bitmediğini, “gerekirse bin yıl” süreceğini söyledi.

2008 - Emekli General Osman Pamukoğlu önderliğinde Hak ve Eşitlik Partisi Kuruldu.

Yorumlar