Tarihte bugün veya tarihte 30 Nisan günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 30 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı'nın ilk Rusya seferi, Vahhabilerin Mekke'yi kontrol altına alması, Hitler'in intihar etmesi Vietnam Savaşı'nın Kuzey Vietnamlılar tarafından kazanılması gibi önemli gelişmeler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 30 Nisan günü neler yaşandı? Dünya tarihinde 30 Nisan günü yaşanan birçok önemli olay bulunuyor. Tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan bazıları Osmanlı'nın Rusya'ya seferler düzenlemesi, Vahhabiler'in Mekke'yi alması, Hitler'in intihar etmesi, Vietnam Savaşı'nın kuzey Vietnamlılar tarafından kazanılması gibi birçok olay bulunuyor.

İşte tarihte 30 Nisan günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Gazneli Sultan Mahmut Vefat Etti (1030)

Gazneli Sultan Mahmut 30 Nisan 1030 tarihinde Gazne’de vefat etti. Gazneliler Devleti onun zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Hindistan’da İslamiyetin yayılması için büyük çaba sarf etmiş ve bu amaçla 17 Hint seferi düzenlemiştir. Ayrıca bilime ve adalete verdiği büyük önem ile de tanınmıştır. Türk tarihinde ilk kez sultan ünvanını kullanan hükümdar olma özelliğini de taşımaktadır. Hind seferleri meyvesini vermiş günümüzde Pakistan ve Bangladeş gibi Müslüman devletlerin ortaya çıkışının ilk temelleri onun tarafından atılmıştır diyebiliriz.

IV.Mehmet Rusya Seferine Çıktı (1678)

Köprülüler Dönemi ile Osmanlı Devleti tekrar eski gücüne dönüşün sinyallerini vermeye başlamıştı. 1677 yılında ilk büyük Osmanlı-Rus savaşı başlamıştı. Bu durum üzerine padişah IV.Mehmet 30 Nisan 1678’de I.Rusya Seferine çıktı. Bu sefer sonunda Ukrayna’daki Çehrin Kalesi fethedilmişti.

Vahhabiler Mekke’yi hakimiyet altına aldılar (1803)

Suud ailesi siyasi hakimiyet tesis etmek amacıyla Vahhabiliği benimsemişlerdi. Osmanlı Devletinin Rus savaşları ile meşgul olduğu bir dönemde hakimiyetlerini bütün Necit bölgesine yaydılar. Suud Bin Abdülaziz 30 Nisan 1803 tarihinde Mekke’yi ele geçirdi. Mekke Şerifi Galip tarafından Mekke Suudilerin elinden bir süre sonra geri alındı.

Adolf Hitler İntihar Etti (1945)

Almanya’yı 1933-1945 yılları arasında idare eden Adolf Hitler 30 Nisan 1945 tarihinde II:Dünya Savaşını kaybetmesi üzerine intihar etti.  Hitler I.Dünya Savaşından ağır bir yenilgi ile çıkan Almanya’yı tekrar süper güç haline getirmiş ve II.Dünya Savaşının ilk bölümünde nerdeyse Avrupa’nın tamamını tankları ile ele geçirmişti. Ayrıca Almanya’da yaşayan Yahudilere karşı etnik temizlik harekatı başlatmıştı. Rus ordularının Berlin’e girmesi ve başkanlık sarayını kuşatmaları üzerine intihar etmişti.

İstanbul’da Tren Kazası Meydana Geldi (1961)

İstanbul’da Cevizli ile Kartal arasında 30 Nisan 1961 tarihinde Kurtalan Ekspres ile bir banliyö treni çarpıştı. Meydana gelen tren kazasında 16 yolcu hayatını kaybederken 80 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandılar.

Muhammed Ali Vietnam Savaşı Nedeniyle Askere Gitmeyi Reddetti (1967)

Müslümanlığı kabul ettikten sonra Muhammed Ali ismini alan ünlü boksör Vietnam Savaşını haksız bulduğu için 30 Nisan 1967 tarihinde kendisine yapılan askerlik çağrısını reddetti. Bunun üzerine ABD hükümeti onun şampiyonluk ünvanının geri alınmasına karar verdi.

Vietnam Savaşını Komünistler Kazandı (1975)

ABD’nin Güney Vietnam’dan çekilmesinden sonra hızlı bir harekata geçen Kuzey Vietnam kuvvetleri 30 Nisan 1975 tarihinde başkent Saygon’u ele geçirdi. Böylece 30 yıllık bir mücadele sonunda komünistler bütün Vietnam’ın kontrolünü ellerine geçirmiş oluyorlardı. Aynı zamanda Vietnam Savaş’ı da sona ermiş oldu.

TARİHTE 30 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1030- Gazneliler devletinin kurucusu Gazneli Mahmud hayatını kaybetti.

1883- Emprosyonizm'in kurucularından Fransız ressam Edourd Manet öldü.

1939- Türkiye'nin de katıldığı New York Dünya Sergisi açıldı.

1945- Adolf Hitler ve iki gün önce evlendiği Eva Braun intihar etti.

1959- İsmet İnönü'nün Uşak gezisinde olaylar çıktı. Polis, halkı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

1964- Diyanet İşleri Başkanlığı, doğum kontrolünün uygulanmasını, bir fetvayla kamuoyuna açıkladı.

1967- CHP 4. Olağanüstü Kurultayı sonuçlandı. Kurultayda kabul edilen "ortanın solu" siyasetine karşı çıkan Kayseri Milletvekili Turhan Feyzioğlu'nun liderliğini yaptığı 33 milletvekili ve 15 senatör partiden istifa etti.

1975- Anayasa Mahkemesince 1971'de kapatılan Türkiye İşçi Partisi yeniden kuruldu.

1998- ABD, PKK'yı en tehlikeli terör örgütleri arasında saydı.

1999- Ankara 2 numaralı DGM, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yargılamasının 31 Mayıs Pazartesi gününden itibaren İmralı Adası'nda kesintisiz olarak sürdürülmesine karar verdi.

2006- Dünyanın ünlü ekonomistlerinden John Kenneth Galbraith 97 yaşında vefat etti.

2008- Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi'ndeki "Türklük" ibaresi "Türk Milleti", "Cumhuriyeti" ibaresi de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirildi.

2011- Avrupa Yıldız Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda finalde İtalya'yı 3-0 yenen Yıldız Milli Takım, Türkiye'ye, voleybol tarihinde milli takımlar düzeyindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu getirdi.

2013- NASA'nın uzay aracı Cassini, Satürn'ün kuzey kutbunda dev kasırgayı görüntüledi.

2013- Hollanda Kraliçesi Beatrix, 33 yıldır oturduğu tahtı büyük oğlu veliaht Prens Willem Alexander'a bıraktı.

2013- Pakistan'da yerel mahkeme, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e, ülkede iki defa anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle ömür boyu siyasetten men cezası verdi.

2013- Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, göstericileri öldürmek suçundan gıyabında bir kez daha ömür boyu hapse mahkum edildi.

2016- Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek parlamento binasına girdi.

2018-  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle evlat edinmede katı bir kural olarak uygulanan "40 yaş" sınırı kaldırıldı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar