Tarihte bugün veya tarihte 30 Ekim günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 30 Ekim günü neler oldu? Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'ne karşı yenilgiyi kabul ederek anlaşma imzalaması, Adnan Menderes tarafından yapılması planlanan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 1973 yılında dönemin resmi törenle açılması gibi hadiseler bugün yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (30 Ekim günü) neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 30 Ekim günü neler oldu? Tarihte bugün veya tarihte 30 Ekim günü meydana gelen olaylar arasında Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletlerine karşı yenilgiyi kabul etmesi, Birinci Boğaz Köprüsü'nün açılması gibi olaylar bulunuyor. 

Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazılar şöyle:

Safevi Ordusu Bataklıkta Boğuldu (1585)

Şehzade Hamza Mirza Tebriz yakınlarında Acısu bölgesindeki Osmanlı ordusuna 30 Ekim 1585 günü saldırdı. Fakat bu saldırıda bataklık araziye doğru itilen Safevi ordusunun büyük bölümü yok oldu.

Çelebi İbrahim Paşa Ağrıboz’u Düşmana Teslim Etmedi (1688)

Müttefik Avrupa donanması tarafından kuşatılan Ağrıboz adası Çelebi İbrahim paşa tarafından çok üstün düşman kuvvetlerine karşı aylarca müdafa edildi. Müttefiklerin başkumandanı Mareşal Kont Königsmark vurulup öldü. Müttefikler ada merkezi olan kaleyi alabilmek için her yolu denediler. En sonunda pes eden müttefikler 30 Ekim 1688’de kuşatmayı kaldırdılar.

Köprülü Mehmet Paşa Vefat Etti (1661)

Köprülü Mehmet Paşa devletin içte ve dışta büyük sıkıntılar yaşadığı bir dönemde sadrazamlığa getirilmişti. Yetmiş sekiz yaşında sadrazam olan Köprülü Mehmet Paşa bazı özel şartlarla sadrazamlığı kabul etmişti. Kendisine IV.Murat’ı örnek alan Köprülü Mehmet Paşa beş yıl sadrazamlık görevinde bulunmuş ve devleti tekrar düzene sokmuştu. 30 Ekim 1661’deEdirne’de vefat etti.

Osmanlı Devleti Teslim Oldu (1918)

Osmanlı Devleti I. Dünya savaşından çekilme kararı aldı. Bu karara uygun olarak Limni adasının Mondros Limanına giden Bahriye Nazırı Rauf Bey (Orbay) Amiral Carltrop ile görüşerek Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşma ile savaştan çekilen Osmanlı Devleti Wilson ilkelerine güvenerek İtilaf Devletlerinin tüm şartlarını kabul etmişti.

Urfa Fransızlar Tarafından İşgal Edildi (1919)

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ilk olarak İngilizler tarafından işgal olunan Urfa daha sonra İngiltere ile Fransa arasındaki antlaşma gereğince 30 Ekim 1919 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızların yanlarında Ermenileri getirmesi halkı iyice tedirgin ediyordu.

Türk-Yunan İlişkileri Samimileşti (1930)

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi sorunu antlaşma ile sonuçlanınca iki ülke arasında dostluk rüzgarları esmeye başladı. 1930 Yılında davet üzerine Yunan Başbakanı Venizelos Türkiye’ye geldi. Bu ziyaret sırasında iki ülke arasında 30 Ekim 1930 tarihinde üç adet antlaşma;dostluk, Tarafsızlık ve Uzlaşma antlaşmaları imzalandı.

Mısır Ve İsrail’e Ültimatom Verildi (1956)

Süveyş Kanalına yerleşmek için uygulamaya geçirilen komplo planının ikinci adımı olan İsrail ve Mısır’a ültimatom verilmesi adımı atıldı. İngilter ve Fransa bu ültimatomla İsrail ve Mısır’dan 12 saat içinde Süveyş kanalının 16 kilometre gerisine çekilmeleri isteniyordu. Planın birinci aşamasında İsrail nedensiz yere Mısır’a saldırmıştı.

Boğaziçi Köprüsü Hizmete Açıldı (1973)

İlk kez başbakan Adnan Menderes köprü konusunda somut bir adım atmıştı. Fakat 27 Mayıs darbesi ile bu gerçekleşmemişti. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan Boğaziçi köprüsü, 30 Ekim 1973 günü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıldönümünde devlet töreniyle cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı.

TARİHTE 30 EKİM GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1757 - Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın tahta çıkışı.

1873 - Teodor Kasap tarafından çıkarılan mizah gazetesi Hayal yayınlanmaya başlandı.

1905 - Aspirin ilk kez satışa sunuldu.

1918 - Çekoslovakya'da Cumhuriyet ilan edildi.

1918 - I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu ile galip devletler arasında Mondros Mütarekesi imzalandı.

1919 - Sedat Simavi tarafından çıkarılan siyasi mizah dergisi Diken yayınlanmaya başladı.

1920 - Kars'ın kurtuluşu: Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir Paşa komutasındaki Ordu büyük bir zafere imza attı.

1920 - Avustralya Komünist Partisi Sidney'de kuruldu.

1923 - Mustafa Kemal Paşa, Başbakanlığa İsmet Paşayı (İnönü) atadı.

1937 - Ankara Gar binası törenle açıldı.

1942 - İngiliz ordusu, El Alameyn'de Alman ordusuna karşı saldırıya geçti

1956 - Birleşik Krallık ve Fransa, İsrail ve Mısır'a Süveyş Kanalı'nı 12 saat içinde terk etmelerini bildirdi.

1960 - Birleşik Krallık'ta ilk başarılı böbrek nakli Michael Woodruff tarafından gerçekleştirildi.

1961 - Sovyetler Birliği, Arktik Okyanusu'nda yer alan Novaya Zemlya takımadasında 58 megaton gücünde bir Hidrojen bombası denemesi yaptı. Bu Dünyada meydana gelmiş insan elinden çıkmış en güçlü patlamaydı. Nikita Kruşçev "Çar Bombası" kod adlı bu denemenin aslında 100 megaton gücünde planlandığını, ancak serpintiden korktukları için gücü kısıtlı tuttuklarını bildirmişti.

1961 - Türkiye ve Almanya resmî işçi alım anlaşmasını imzaladılar.

1970 - Vietnam'da son altı yılın en şiddetli muson yağmurları: 293 kişi öldü, 200 bin kişi evsiz kaldı.

1973 - Boğaziçi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açıldı.

1974 - Muhammet Ali, Kinşasa-Zaire'de George Foreman'ı yenerek tekrar dünya ağır sıklet boks şampiyonu oldu.

1980 - Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanlığından istifa etti.

1980 - El Salvador ve Honduras sınır ihtilaflarına son veren bir barış antlaşması imzaladılar. İki ülke 1969'da aralarında yaptıkları bir millî futbol maçından sonra tarihe "Futbol Savaşı" olarak geçen beş günlük bir savaşa tutuşmuşlardı.

1983 - Erzurum ve Kars'ta meydana gelen depremde, 1330 kişi öldü, 534 kişi yaralandı.

1983 - Arjantin'de yedi yıllık askeri rejim sonrasında ilk demokratik seçimler yapıldı.

1984 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Mürted'de uçak fabrikasının (TAI) temelini attı.

1995 - Kanada'nın Québec Eyaletinde özerklik isteyenler, bu konuda yapılan halk oylamasını kıl payıyla kaybettiler (Oy oranı 49.4% 'a 50.6% idi). Kazansalardı Québec'in Kanada'dan bağımsızlığı için görüşmelere başlayacaklardı.


 

Yorumlar