Tarihte bugün veya tarihte 28 Eylül günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 28 Eylül günü yaşanan olaylar arasında öne çıkan hadise Patrona Halil İsyanı'dır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (28 Eylül) ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 28 Eylül günü meydana gelen önemli olaylar arasında Patrona Halil İsyanı'nın çıkarak Lale Devri'nin sona ermesi, İtalya'nın Trablusgarp'ı işgal etmesi, Arap Milliyetçisi Cemal Abdünnasır'ın ölümü gibi hadiseler bulunuyor. Tarihte bugün veya tarihte 28 Eylül günü meydana gelen olaylar nelerdir?

İşte tarihte 28 günü yaşanan olaylardan bazıları:

Kanuni Sultan Süleyman Tebriz’de (1534)

Şah İsmail’den sonra yerine geçen oğlu Şah Tahmasb’ın doğuda sorunlar çıkarması üzerine Kanuni Sultan Süleyman İran seferine çıktı ve 28 Eylül 1534’te Tebriz’e girdi. Şah Tahmasb babasının durumuna düşmemek için Osmanlı ordusunun karşısına çıkmayarak İran’ın doğusuna çekildi.

Patrona Halil Lale Devrine Son Verdi (1730)

İstanbul’da devlet yöneticilerine karşı giderek tepkiler artmaya başladı. Sonunda 28 Eylül 1730’da Patrona Halil isimli bir hamam tellağının çıkardığı olay zamanında müdahale edilmeyince büyüyerek ihtilal halini aldı. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü. Padişah III. Ahmet hükümdarlıktan çekilmek zorunda kaldı. On iki yıl süren Lale Devri sona erdi.

Mustafa Reşit Paşa Sadrazam Oldu (1846)

Tanzimat Fermanı’nın mimarı Osmanlı Devleti’nin hariciye nazırı Mustafa Reşit Paşa 28 Eylül 1846’da sadrazamlığa getirildi.

Louis Pasteur Öldü (1895)    

Fransız kimya ve biyoloji bilgini Louis Pasteur 28 Eylül 1895’te öldü. Pasteur kuduz aşısı ve pastörizasyon usulünü geliştirmesiyle tanınır. Çalışmaları sırasında Sultan II. Abdülhamit’ten de destek görmüştür.

İtalya Trablusgarp’ı İstedi (1911)

Trablusgarp’ı sömürge haline getirmek isteyen İtalya uygun zamanı bekleyerek 28 Eylül 1911’de Osmanlı Devletine bir ültimatom verdi. Osmanlı Devleti‘nden yirmi dört saat içinde Trablusgarp ve Bingazi’yi boşaltmasını istedi. Gerekçe olarak Trablusgarp’ın medeniyetten geri bırakılmış olmasını ve bölgedeki Hristiyanlara iyi davranılmadığını iddia etti.

Polonya Paylaşıldı (1939)

Almanya ve SSCB Moskova’da aralarında bir anlaşma imzalayarak Polonya’yı paylaştılar. Buna göre SSCB Polonya’nın doğusunu Almanya ise Varşova dahil batısını alacaktı.

Yemen’de Cumhuriyet İlan Edildi (1962)

Genel Kurmay başkanı Albay Abdullah Sallal darbe yaparak yönetimi ele geçirmişti. 28 Eylül 1962’de Yemen’de cumhuriyet ilan edildi. Fakat İmam El Bedr taraftarları ile ortaya çıkıp mücadeleye başlayınca Yemen’de iç savaş çıktı. Diğer Arap devletlerinin aksine Mısır Yemendeki cumhuriyet yönetimine destek verdi. Hatta Yemen’e asker gönderdi.

Cemal Abdün Nasr öldü (1918-1970)

Mısır’ın ikinci Cumhurbaşkanı olan Cemal Abdünnasır subay arkadaşları ile kurduğu Hür Subaylar Örgütü ile 1952 yılında darbe gerçekleştirdi. Bu darbe öncesi  “Müslüman Kardeşler” (İhvan-ı Müslimin) örgütünün desteği de almıştı. Fakat iktidara geldikten sonra Müslüman Kardeşler örgütünün liderlerini sindirmek ve devre dışı bırakmak için her yola başvurdu. Hatta örgüt liderlerinden Seyyit Kutub tutuklandı ve sonra da idam edildi.

Arap dünyasının liderliği için oldukça çaba sarfetti. Süveyş kanalını millileştirdi. Batı dünyasından bulamadığı desteği SSCB’de aradı. İsrail ile savaşlarda istediği başarıyı yakalayamadı. Nasır tek partili sistemi getirerek kendisini ömür boyu cumhurbaşkanı seçtirdi. 28 Eylül 1970’te Kahire’de öldü. Babası ismini Cemal Paşa’ya olan ilgisinden dolayı vermişti. Cemal Abdünnasır’ın öğretmeni İttihatçıların içinden çıkan Arap milliyetçisi Aziz Ali El Mısri’dir. 

Cihat Baban Öldü (1984)

Gazeteci ve siyasetçi(milletvekili, bakan, parti başkanı) Cihat Baban 28 Eylül 1984 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da öldü.

TARİHTE 28 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1538 - Osmanlı donanması ile Haçlı donanması arasındaki Preveze Deniz Muharebesi Osmanlı galibiyetiyle sonuçlandı.

1730 - Lâle Devri'ni sona erdiren Patrona Halil İsyanı başladı.

1864 - Uluslararası Emekçiler Birliği (Birinci Enternasyonal) Londra'da kuruldu.

1889 - Metrik sistemin temel birimleri olan kilogram ve metre Fransa'da düzenlenen I. Ağırlıklar ve Ölçümler Genel Konferansı'nda tanımlandı.

1920 - Kâzım Karabekir komutasındaki Türk ordusu, Doğuda Ermenileri yendi.

1928 - Alexander Fleming, Penicillium Notatum isimli bir küfün antibiyotik özellikler taşıdığını keşfetti ve Penisilini buldu.

1937 - Anayasanın değiştirileceğini iddia eden Tan gazetesi Bakanlar Kurulu tarafından 10 günlüğüne kapatıldı.

1937 - Mussolini ve Hitler, Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda bir milyonu aşkın insanın katıldığı bir gösteride birlikte konuşarak gövde gösterisi yaptı.

1939 - Nazi Almanyası ve SSCB, işgal ettikleri Polonya'yı paylaştıkları bir protokol imzaladı.

1950 - BM emrine verilen Kore birliği, İskenderun'dan gemilerle Kore'ye doğru hareket etti.

1961 - Cemal Abdünnasır önderliğinde Mısır ile Suriye'nin birleşmesiyle oluşan Birleşik Arap Cumhuriyeti Suriye'deki askeri darbenin ardından sona erdi.

1965 - İstanbul Kız Kulesi Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı'na devredildi.

1978 - Sovyetler Birliği, Kuzey Kutbu'nda nükleer denemeler yaptığını ilk kez açıkladı.

1982 - Halk arasında Banker Kastelli olarak anılan Abidin Cevher Özden, Tunus'ta yakalandıktan sonra Türkiye'ye getirilerek tutuklandı.

1986 - Boşalan 11 milletvekilliği için ara seçim yapıldı.

1992 - Avrupa Birliği kuruldu.

1994 - Modern deniz tarihinin en büyük kazası yaşandı ve M/S Estonia feribotu Baltık Denizi'nde battı; 852 kişi öldü.

1995 - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat ile İsrail başbakanı İzak Rabin, Batı Şeria'nın Filistin yönetimine devri konusunda anlaştılar.

2003 - Türkiye kadın millî voleybol takımı, tarihinde ilk kez Avrupa ikincisi oldu.

Yorumlar