Tarihte bugün veya tarihte 24 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı ordusunun Mehmet Ali Paşa'ya yenilmesi, İngilizler'in Osmanlı'dan yardım istemesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 24 Haziran günü yaşanan en önemli olaylar arasında Osmanlı ordusunun Nizip'te Mehmet Ali Paşa'ya yenilmesi, İngilizler'in İspanyollar'a karşı Osmanlı'dan yardım talep etmesi bulunuyor.

İşte tarihte 24 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İspanyollara Karşı İngilizler Osmanlı’dan Yardım İstedi (1587)

İspanyollar karşısında çaresiz kalan İngilizler Osmanlı Padişahı III.Murat’tan yardım istemişlerdi. Bunun en önemli delili o zamanki mektuplaşmalardır. Bu mektuplardan birinde Kraliçe'nin askeri Danışmanı Sir Francis Walsingham'ın, 1588 başlarında İstanbul'daki İngiliz Elçisi William Harborne'a Osmanlı İmparatorluğu'nun İspanyolların  yenilmez armadası olan donanmasını Doğu Akdeniz'de saldırılarla zayıf düşürmeye teşvik etmesini istiyordu. Yine Walsingham, 24 Haziran 1587 tarihli bu mektubunda İstanbul'daki İngiltere elçisi William Harborne’ndan padişahı İspanyollara karşı harekete geçirmek için elinden ne geliyorsa yapmasını ve İngilizlerin iyi insanlar olduğunu anlatmasını istiyordu. Bu istek üzerine harekete geçen Osmanlı Donanması akdeniz’de yaptığı tatbikat ile İspanyol donanmasının ikiye ayrılmasını sağlamış ve İngilizleri mutlak bir yenilgiden ve İspanyol hakimiyetinden kurtarmıştı.

Osmanlı Devleti Girit’e Asker Çıkarmaya Başladı (1645)

İstanbul’dan İskenderiye’ye gitmekte olan bir Türk gemisinin Malta korsanlarınca yağmalanması ve ganimetlerin Venedik’in kontrolünde ki Girit adasında satılması Osmanlı Devletini Girit’i almaya sevk etti. Donanma-i Hümayun 24 Haziran 1645 tarihinde Girit adasına gelerek karaya kuşatma için asker yığmaya başladı.

Osmanlı Kuvvetleri Nizip’te Mehmet Ali Paşa Kuvvetlerine Yenildi (1839)

Kütahya Antlaşması ile Mehmet Ali Paşa isyanı durulmuştu. Ancak iki tarafta bu antlaşmadan memnun değildi. Sonunda olan oldu. Mehmet Ali Paşa’nın vermesi gereken vergiyi geciktirmesi üzerine iki taraf arasında tekrar savaş çıktı. Mısır üzerine gönderilen Osmanlı Kuvvetleri Nizip’te Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’ya yenildi. Bu mağlubiyet ölüm döşeğindeki II.Mahmut’a söylenmedi.

Yıldırım Orduları Grup Komutanlığının Kurulması Kararlaştırıldı (1917)

Kanal Harekatının başarısızlığa uğraması ve arkasından bazı Arapların İngilizlerle işbirliği yaparak isyan etmeleri üzerine İngilizler Filistin ve Suriye bölgesine doğru ilerleme başlamışlardı. Bunun üzerine Osmanlı ve Alman komuta heyeti Halep’te 24 Haziran 1917 tarihinde Enver Paşa’nın başkanlığında yaptığı toplantı neticesine Filistin, Suriye ve Irak’ı korumak için Yıldırım Orduları Grubunun kurulmasına karar verildi. İlk komutan olarakta Alman General Falkenhain atandı. Son komutan ise Mustafa Kemal olacaktır. Ancak bu ordu İngiliz kuvvetlerine göre her bakımdan çok yetersizdi. Mesela bölgede ki İngiliz kuvvetlerinin sayısı 200 bini bulurken buna karşılık Osmanlı kuvveti  40 bin civarında bulunuyordu.

İlk İşçi Kafilesi Batı Almanya’ya Gitmek Üzere Yola Çıktı (1961)

Batı Almanya’nın işçi ihtiyacı üzerine bazı firmalar bunu ranta dönüştürdüler. Bu durumu engellemek ve bir resmiyet kazandırmaya çalışan hükümet Batı Almanya ile bir işçi gönderme protokolü imzaladı. Bu protokolün arkasından ilk işçi kafilesi 24 Haziran 1961 tarihinde yola çıktı. Sonraki yıllarda da işçi gönderme işlemi kademeli olarak devam etti.

TARİHTE 24 HAZİRAN GÜNÜ YAŞANAN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1542 - İspanyol kaşif Francisco de Orellana, Güney Amerika'da Amazon nehri kıyısında Icamiaba yerlileri tarafından saldırıya uğramasını, Hükümdarı Şarlken'e "kadın savaşçılar" olarak tanımladığı için, bu nehre "Kadın Savaşçı (Amazon)" ismi verildi.

1645 - İstanbul'dan 348 harp ve nakliye gemisiyle hareket eden Osmanlı Ordusu, Girit adasına çıktı.

1859 - Solferino Muharebesi: Avusturya İmparatorluğu, Fransa ve Sardinya Krallığı ittifakına karşı yaptığı savaşı kaybetti. Bu savaşı izleyen İsviçreli iş adamı Jean Henry Dunant, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin kuruluş sürecini başlattı.

1894 - Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat oyunlarının dört yılda bir yapılması kararını aldı.

1901 - Pablo Picasso'nun eserleri ilk defa sergilendi.

1910 - Japonya, Kore'yi istila etti.

1916 - I. Dünya Savaşı: Somme Muharebesi, Fransa'daki Alman hatlarına yapılan ve bir hafta sürecek topçu ateşi ile başladı.

1917 - Halep'te, Enver Paşa'nın Başkanlığında Türk ve Alman komutanlarının katılımıyla (Mustafa Kemal Paşa dahil) yapılan toplantıda, General Falkenhein'ın Komutanlığı'nda "Yıldırım Ordular Grubu" kurulması kararlaştırıldı.

1936 - Türkiye millî basketbol takımı ilk maçını Yunanistan ile yaptı, 49-12 galip geldi.

1938 - Toprak Mahsulleri Ofisi Kuruluş Kanunu kabul edildi.

1945 - Sovyetler Birliği'nin Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesini kutlamak amacıyla Kızıl Meydan'da Geçit Töreni düzenlendi.

1947 - Bir Amerikalı, gökyüzünde uçan nesneler gördüğünü bildirdi, nesnelerin fincan tabağına benzediğini iddia etti. Basın ilk kez "uçan daire" terimini kullanmaya başladı.

1961 - Almanya'ya gidecek ilk işçi kafilesi yola çıktı. İş gücü göndermeye ilişkin protokol, Türkiye ile Batı Almanya arasında 13 Haziran'da imzalanmış ve özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

1967 - İstanbul'da üniversite öğrencileri, Amerika Birleşik Devletleri 6. Filosunun ziyaretini protesto etti.

1973 - 90 yaşındaki Eamon de Valera, İrlanda Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı.

1976 - 13. Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Film Ödülü"nü, yönetmen Atıf Yılmaz’ın Deli Yusuf filmi aldı.

1983 - Yaser Arafat'ın Şam'a girişi yasaklandı.

1983 - Uzay mekiği Challenger, uzaydaki görevini tamamlayarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzaya gönderdiği ilk kadın astronot olan Sally Ride ile Dünya'ya döndü.

1989 - Bulgaristan'ın Türk azınlığa uyguladığı baskılar ve zorunlu göç uygulaması, Taksim Meydanı'nda düzenlenen "Bulgaristan'ı Telin Mitingi"nde protesto edildi.

1992 - Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) kuruldu.

2001 - Polonya'daki Özel Olimpiyatlar Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, Zihinsel Engelliler Millî Takımı şampiyon oldu.

Yorumlar