Tarihte bugün veya tarihte 20 Ağustos günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 20 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında Halid Bin Velid komutasındak İslam ordusunun Filistin ve Suriye'yi fethetmesi, ABD'de kölelerin ayaklanması, İran-Irak savaşının sona ermesi gibi gelişmeler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 20 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Halid Bin Velid'in komutasında Filistin ve Suriye'yi fethedilmesi, ABD'de kölelerin ayaklanması gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte 20 Ağustos günü meydana gelen olaylardan bazıları:

Yermük Savaşı (634)

Yermük savaşı İslam halifesi Hz.Ebubekir döneminde Bizanslılar ile Müslümanlar arasında gerçekleşmiştir .İslam ordusu Halid bin Velid komutasında sayıca kendilerinden çok fazla olan Bizans ordusunu yendi.Savaş bir aydan fazla sürmüş kesin sonuç 20 ağustos da alınmıştır.Bu zaferden sonra Müslümanlar Suriye bölgesine hakim oldular.Tarihçiler yenilgiyi duyan imparator Heraklius’un ‘’Elveda sana Suriye,ebediyen elvada’’ diye mırıldandığını söylerler.

Nice (Nis)'in fethi (1543)

Fransızların isteği üzerine Barboros Hayrettin Paşa komutasındaki 150 parçalık Osmanlı donanması ve 40 parçalık Fransız donanması Kutsal Roma Germen İmparatorluğundan Nice şehrini  aldı. Fransa kralı Fransuva sefer masraflarını üstlenmişti.

İstolni Belgrat Kuşatıldı (1543)

Macar krallarının taç giydikleri şehir olan İstolni Belgrat (Budin’in batısında) Kanuni Sultan Süleyman tarafından 20 ağustos 1543 günü kuşatıldı.15 Günlük bir kuşatma sonrası alınan şehir sancakbeyliği haline getirildi

Tepedelenli Ali Paşa (1744-1822)

Arnavutluğun Tepedelen Kasabasında 1744 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babasının öldürülmesi ile kaybettiği nüfuzunu bir paşanın kızı ile evlenerek geri kazandı. Yanya valiliğine gelmesi ile ismini duyurmaya başladı. Bölgede Rumların isyan hazırlıklarını sert tedbirlerle engelliyordu.  Tepedelenli Ali Paşa’nın bölgede giderek nüfuzunu artırması ve başına buyruk hareketleri görevden alınmasına neden oldu. Bu kararı tanımadı ve 20 Ağustos 1821 tarihinde isyan etti. Üzerine gönderilen kuvvetler tarafından ele geçirildi ve bir süre sonra vurularak öldürüldü. Tepedelenli ailesi günümüze kadar gelmiş ve Osmanlı Devleti’nde bir çok devlet adamı çıkarmıştır.

Çekoslavakya SSCB Tarafından İşgal Edildi ‘’Prag Baharı’’ Sona Erdi (1968)

Çekoslavak’ya da 1968 baharında hükümet değişikliği ile birlikte Prag İlkbaharı denilen yeni bir dönem başlatıldı. Ancak bu yeni durumu başta SSCB olmak üzere bir çok Varşova Paktı ülkesi hoş karşılamadı. Yapılan uyarıların dikkate alınmaması üzerine komünizmin tehlikeye düştüğünü iddia eden SSCB lideri L. Brejnev ‘in öncülüğünde müdahale kararı alındı.20-21 Ağustos gecesi SSCB öncülüğünde Varşova Paktı askeri birlikleri tarafından tüm ülke işgal edildi.Cumhurbaşkanı dışındaki bir çok hükümet üyesi tutuklandı.Bazı komünist ülke ve bazı ülkelerdeki komünist partilerin olayı protesto etmesi dikkat çekiciydi.

Mars’a inen ilk uzay aracı Viking 1’in gönderilmesi (1975)

 20 Ağustos 1975 ‘te  Nasa tarafından Amerikan Viking 1 uzay aracı Mars’a fırlatıldı. Viking 1 , 20 Temmuz 1976'da Mars toprağına başarıyla ulaştı ve bir başka gezegene inmeyi başaran ilk uzay aracı oldu. 

Sovyetler Birliği'nden İlk Ayrılan Ülke Estonya (1991)

20 Ağustos 1991 tarihinde, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.1918’ki bağımsızlıktan sonra ikinci kez bağımsızlığını ilan eden Estonyalılar bunu Şarkı Devrimi olarak adlandırmışlardır. 20 Ağustos Estonya'nın ulusal bayramı olarak kabul edilmektedir

TARİHTE 20 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

636 - Halid bin Velid komutasındaki İslam ordusu, Suriye ve Filistin'i fethetti.

917 - Ankiyalus muharebesi: Bulgar Çarı I. Simeon, Trakya'yı Bizanslılardan aldı.

1648 - Lens Savaşı: Otuz Yıl Savaşları'nın sonu.

1828 - Paris'te Gioacchino Rossini'nin Kont Ory operasının ilk temsili.

1833 - ABD'de köleler Nat Turner'in liderliğinde ayaklandı.

1866 - ABD başkanı Andrew Johnson, Amerikan İç Savaşı'nın bittiğini resmen ilan etti.

1914 - I. Dünya Savaşı: Alman birlikleri Brüksel'i işgal etti.

1940 - Sürgündeki Rus devrimci Leon Troçki, Meksiko'da saldırıya uğradı ve ertesi gün öldü.

1941 - Yahudiler için Drancy kampının oluşturulması.

1947 - İzmir Fuarı'nın açılışında halk tarafından düzenlenen gösteride Pahalılık protesto edildi.

1949 - Macaristan Halk Cumhuriyeti ilan edildi.

1953 - SSCB, hidrojen bombası denediğini resmen açıkladı.

1960 - Senegal, Mali Federasyonu'ndan ayrıldı ve bağımsızlığını ilan etti.

1968 - Prag Baharı olarak adlandırılan, Çekoslovakya'nın politik olarak liberalleşmeye çalıştğı dönem, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı ülkelerince (Romanya hariç) işgal edilmesiyle sona erdi. Aleksandr Dubçek ve öteki liberalleşme yanlısı komünist liderler tutuklandı. Sovyet tankları, Prag sokaklarında halkın direnişiyle karşılaştı.

1975 - NASA, Viking 1 adlı uzay aracını Mars'a doğru yola çıkardı.

1977 - NASA Voyager 2'yi fırlattı.

1982 - 2 ay 27 günlük kesinleşmiş cezası ertelenmeyen Bülent Ecevit Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

1986 - Oklahoma'da Patrick Sherrill adlı bir postacı, 14 iş arkadaşını öldürdü ve intihar etti.

1988 - Sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı ateşkesle sona erdi.

1991 - Estonya, SSCB'den ayrıldı.

1993 - Oslo'da gizli pazarlıklardan sonra, İsrailliler ve Filistinliler arasında antlaşma imzalandı.

1998 - ABD, Afganistan'daki bir El-Kaide kampına ve Hartum'daki bir kimya tesisine Cruise füzesi ile saldırı düzenledi. Saldırıların, 7 Ağustos'ta Kenya ve Zambiya'daki ABD elçiliklerinin bombalanmasına misilleme olduğu belirtildi.

2008 - İspanyol havayollarına ait MD-82 tipi bir yolcu uçağı Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı'ndan Kanarya Adaları'na gitmek üzere havalanırken pist dışına çıkarak yandı: 153 kişi öldü, 19 kişi kurtuldu.

2009 - Usain Bolt, 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 19.19 ile Dünya Rekoru'nu yeniledi.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar