Tarihte bugün veya tarihte 2 Ağustos günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 2 Ağustos günü meydana gelen olaylar arasında Abdülhamid sonrası Osmanlı yönetiminin Almanlar ile savunma anlaşması yapması, İngilizlerin Hindistan'ı kendilerine bağlaması ve Saddam'ın Kuveyt'i işgal etmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu? (2 Ağustos)

Tarihte bugün veya tarihte 2 Ağustos günü ne oldu? Tarihte bugün veya tarihte 2 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında İngilizlerin Hindistan'ı sömürgeleştirmeleri, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal etmesi gibi gelişmeler bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Saddam Hüseyin Kuveyt’i İşgal Etti Dünya Ayağa Kalktı (1990)

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Irak ordusu 2 Ağustos 1990 tarihinde Kuveyt’i işgal etti. Saddam Hüseyin’in amacı Irak-İran Savaşı sırasında zayıflayan ekonomisini kuvvetlendirmekti. Bu olay dünyayı ayağa kaldırdı. Petrol fiyatları yükseldi, ekonomik dengeler sarsıntı geçirdi. ABD, Suudi Arabistan’a asker yığdı. Bir çok devlet Basra Körfezine donanma gönderdi. BM Güvenlik konseyi Irak’tan derhal Kuveyt’i boşaltmasını istedi.

İngilizler Hindistan’ı sömürgeleştirdi (1858)

Sipahi Ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastıran İngilizler, Babür Devleti’ne son vererek, 2 Ağustos 1858 tarihindeki yürürlüğe koydukları ‘’Hindistan Yönetilme Kanunu’’ ile Hindistan’ı İngiltere’ye bağlı bir sömürge haline getirdiler. Kraliçe Victorya Hindistan İmparatoriçesi ilan edildi.

Osmanlı-Alman Savunma Antlaşması İmzalandı (1914)

Almanya Osmanlı Devleti’nin kendi yanında yer almasını istiyordu. Osmanlı Devleti ise o tarihlerde uluslar arası alanda tam bir yalnızlık yaşıyordu. Sonunda Osmanlı Devleti ile Almanya arasında 2 Ağustos 1914 tarihinde İstanbul’da bir savunma antlaşması imzalandı. Bu antlaşma Osmanlı Devleti’nin I.Dünya Savaşına girişinde temel olacaktır. Antlaşmayı Osmanlı Devleti adına Sadrazam Sait Halim Paşa, Almanya adına ise İstanbul Büyükelçisi Baron von Wangelheim imzalamıştı.

Bozkurt-Lotus Olayı Yaşandı (1926)

Fransız Lotus adlı yolcu gemisi ile Türk Bozkurt adlı kömür yüklü gemi Midilli açıklarında 2 Ağustos 1926 tarihinde çarpıştılar. Çarpışma sonunda Türk gemisi battı ve 8 kişi öldü. Bu olaya mahkeme el koydu ve iki gemi kaptanına da ceza verdi. Türk mahkemesinin bu konuda yetkisiz olduğunu iddia eden Fransa Lahey Adalet Divanı’na başvurdu. Dava sonunda Lahey Adalet Divanı Türkiye’nin haklı olduğuna karar verdi.

Sırp General Radislav Krstiç Soykırımdan Suçlu Bulundu (2001)

 Sırp General Radislav Krstiç Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa’daki askeri operasyonları yöneten kişi olduğu için 8 bin Müslüman Boşnak’ın ölümünden sorumlu tutularak Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM), soykırımdan suçlu bulunarak 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Lahey mahkeme heyeti, Srebrenitsa’da Bosnalı Müslümanlara karşı soykırım yapıldığını ilk kez kabul etmiş ve böylece Krstiç, USSM tarafından Bosna soykırımından suçlu bulunan ilk sanık olmuştu.

Paris’te Bir Hastanede 351 Çocuk Ve Cenin Cesedi Bulundu (2005)

Fransız polisi Paris’te Saint Vincent de Paul Hastanesinin morgunda 20 yıldır depolandığı belirtilen 351 adet çocuk ve cenin cesedine ulaştı. Bu durum üzerine Fransız Sağlık Bakanlığı 2 Ağustos 2005 tarihinde hastane hakkında geniş bir soruşturma başlattı.

TARİHTE 2 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1492 - İspanya'da, Musevilere dinlerini değiştirmeleri, aksi takdirde ülkeden ayrılmaları için verilen sürenin sona ermesinin ardından İspanya Musevilerinin çoğu, Kemal Reis'in kadırgalarıyla İstanbul'a geldi ve Osmanlı Devleti'nce hoşgörüyle karşılandı.

1875 - Dünyanın ilk buz pateni pisti Londra'da açıldı.

1914 - Osmanlı ile Almanya arasında gizli iş birliği anlaşması imzalandı, Osmanlı'da seferberlik ilan edildi.

1919 - Millî Mücadele aleyhine yazılar yazan Ali Kemal tarafından Peyam adlı gazete yayın hayatına başladı. (Peyam, daha sonra Sabah gazetesi ile birleşerek Peyam-ı Sabah adıyla yayımlandı.

1926 - Bozkurt gemisi ile Fransız Lotus gemisi Ege Denizi açıklarında çarpıştı; Bozkurt gemisi battı, 8 kişi öldü.

1934 - Adolf Hitler Almanya'nın Führer'i haline geldi. Totaliter rejim süreci başladı.

1939 - Adalet Bakanlığı halk önünde idam yapılmayacağına dair bir genelge yayımladı.

1945 - Postdam Konferansı sona erdi: II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'sına yön vermek için Potsdam'da bir araya gelen ABD Başkanı Harry Truman, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Joseph Stalin, görüşmelerini tamamladılar. Almanya, konferansta Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet komutanlarınca yönetilecek dört ayrı işgal bölgesine ayrıldı.

1950 - Konya Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1955 - Zonguldak'ta sel: 3 ölü, 560 ev ve dükkân sular altında.

1958 - Cumhuriyet tarihinin en yüksek orandaki devalüasyonu yapılarak 1 Dolar 2.80 liradan 9 liraya çıkarıldı. Devalüasyon oranının yüzde 221'i bulduğu açıklandı.

1967 - Trabzonspor Kulübü kuruldu.

1980 - İtalya'da Bologna istasyonunda bomba patladı; 84 kişi öldü. Eylemi sağcı Devrim Birlikleri örgütü üstlendi.

1987 - Türkiye'de kan kanserli bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli yapıldı.

1990 - Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Kuveyt Emiri Şeyh Cabir es-Sabah, Suudi Arabistan'a kaçtı.

1991 - Şili ve Arjantin bir yüzyıldan fazla bir zamandır aralarında süren sınır anlaşmazlıklarına bir anlaşma imzalayarak son verdi.

1997 - Muhammed Hatemi İran İslam Cumhuriyeti'nin yeni başkanı oldu.

2001 - Soykırım suçlusu Sırp general Radislav Krstić 1995 Temmuz'unda Srebrenica'da (Bosna-Hersek) binlerce müslümanı katlettiğinden Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 46 yıl hapse mahkûm edildi.

2005 - Fransız Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, Paris'teki Saint-Vincent-de-Paul hastanesi morgunda saklanılan, doğduktan sonra kısa sürede ölmüş veya ölü doğmuş olduğu belirtilen 351 çocuk cesedinin keşfedilmesi üzerine, bu konuda soruşturma açılmasını istedi.

Yorumlar