Tarihte bugün veya tarihte 19 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 19 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında İznik'in Haçlılar tarafından geri alınması olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 19 Haziran günü meydana gelen olaylar arasında Kanuni'nin Viyana kapılarına dayanmasından sonra karşılıklı anlaşmaların imzalanması, Haçlılar'ın İznik'i alması, gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte 19 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Mevcut İnciller Arasından seçim Yapmak İçin İznik Konsili Toplandı (325)

Roma İmparatorluğu Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul etmişti. Ama ortada Hz. İsa’dan çok sonraları yazılmış çok sayıda birbirinden farklı İncil vardı. Bu sorunu çözmek isteyen İmparator Konstantin İznik’te 19 Haziran 325 tarihinde 300 kadar din adamından oluşan bir konsil toplanmasını sağladı. Konsül mevcut İncil’lerin sayısını dörde indirdi. Ayrıca farklı günlerde kutlanan Paskalya Bayramının tarihi yine burada kararlaştırıldı.

Haçlıların Kuşattığı İznik Bizanslılara Teslim edildi (1097)

Sultan I.Kılıçarslan Malatya şehrini kuşatmakla meşgulken Haçlı orduları Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti İznik’i kuşattı. I.Kılıçarslan bu olayı duyar duymaz geri geldi ancak İznik’e girebilmesi mümkün olmadı. Çünkü Haçlılar Türk ordusunun on katından daha fazla bir kuvvete sahiptiler. Bu durum karşısında Bizans ile antlaşma yapıldı ve şehir 19 Haziran 1097 tarihinde onlara teslim edildi. Anadolu Selçuklu Devleti yeni başkent olarak Konya’yı seçti.

Almanlar İle Barış Antlaşması İmzalandı (1547)

Kanuni Sultan Süleyman 1543 yılında çıktığı Alman Seferinde Avusturyalıların elindeki Macarların iki kutsal kenti İstolni-Belgrat ve Estergon’u ele geçirmişti. Avusturyalılar için sürekli kayıp anlamına gelen çatışmalar 1545 yılına kadar devam etti. Çünkü her yıl birkaç kale kaybediyorlardı. Sonunda Almanların isteği ile 19 Haziran 1547 tarihinde bir barış antlaşması imzalandı. Kutsal Roma Germen Devleti’ne bağlı bir devlet olan Avusturya yıllık vergi vermeye devam edecekti.

Sebze Ve Meyve Fiyatlarına Devlet Kontrolü getirildi (1928)

Cumhuriyet Halk Partisi hükümeti temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını kontrol etmek için bir komisyon kurmuştu. Bu komisyon her yerde farklı satılan meyve sebze fiyatlarını kontrol için 19 Haziran 1928 tarihinde bir üst sınır tespit etti.

Casusluk İle Suçlanan Rosenberg Çifti İdam Edildi (1953)

ABD’de nükleer sırları çaldıkları gerekçesi ile yargılanıp idama mahkum edilen Ethel ve Julius Rosenberg çifti 19 Haziran 1953 tarihinde bulundukları hapishanede idam edildiler. Başkan Eisenhower oluşan kamuoyu baskısına rağmen çifti affetmeyi reddetti.

Şemdinli Davasında İlk Karar (2006)

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen dava da, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. Dava temyiz aşamasından sonra Askeri Mahkemeye sevk edilmişti.

TARİHTE 19 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1097 - Haçlı Seferlerinin ilki sırasında İznik, Selçuklular'dan geri alındı.

1157 - Tapınak Şövalyeleri bozguna uğradı; Büyük Üstadları Bertrand de Blanchefort, Komutanları Nureddin Mahmud Zengi olan Müslümanlarca esir alındı.

1269 - Fransa Kralı IX. Louis, halka açık yerlerde kimliklerini belli eden sarı işaretler takmayan Yahudilerin yakalandıkları takdirde para cezasına çarptırılmalarını emretti.

1862 - ABD’de kölelik resmi olarak kalktı.

1868 - Mithat Paşa, Memleket Sandıkları'nı kurdu.

1870 - Amerikan İç Savaşı'ndan sonra bütün Güney Eyaletleri'nin ABD'ye tekrar kabulünden sonra Amerika Konfedere Devletleri'nin varlığı resmen sona erdirildi.

1885 - Özgürlük Heykeli, Fransa'dan New York'a getirildi.

1910 - Dünya Babalar Günü, ilk kez ABD'de kutlandı.

1910 - Almanya'da "Deutschland" adlı ilk Zeplin balonu, ilk havalanışını başarıyla gerçekleştirdi.

1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi ve Atatürk, ilk Türk operası Özsoy'u Ankara Halkevi’nde izlediler.

1944 - II. Dünya Savaşı: Filipin Deniz Savaşı'nın ilk günü.

1952 - Kömür madenlerinde çalışan işçilerin askerlikten muaf tutulmalarına ilişkin yasa kabul edildi.

1953 - Sovyetler Birliği adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan Amerikan vatandaşları Ethel ve Julius Rosenberg, New York'taki "Sing Sing" hapishanesinde idam edildiler.

1961 - Kuveyt, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti.

1961 - Türkiye Almanya'ya işgücü ihracına başladı.

1965 - Eskişehirspor kuruldu.

1966 - Türkiye Güreş Millî Takımı, Kanada'daki Dünya Güreş Şampiyonası'nda birinci oldu.

1968 - İstanbul'da 40 bin çocuğun, çocuk felci mikrobu taşıdığı açıklandı.

1972 - 65 ülkenin pilotları uçak kaçırma olaylarını protesto için boykota başladı. Boykota, Türk pilotlar da uydu ve uçak seferleri 24 saat durdu.

1973 - 50. Yıl Marşı Güfte Yarışması'nı Bekir Sıtkı Erdoğan kazandı. Marşı, Necil Kazım Akses besteleyecek.

1973 - Dünya Sevgi Birliği Madalyası, "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa" şarkıları nedeniyle Şenay'a verildi.

1978 - Garfield karikatürleri yayımlanmaya başladı.

1979 - Yaşanan petrol sıkıntısının ardından, İstanbul’da ‘karneyle benzin’ dağıtımına başlandı.

1981 - Eski Gümrük ve Tekel bakanlarından Tuncay Mataracı ile aynı davadan yargılanan 13 sanık, Yüce Divan tarafından tutuklandı.

1981 - Türkiye'nin Sesi Radyosu; Arnavutça, Macarca, Sırpça, Çince ve Rusça yayınlara başladı.

1981 - TRT Kütüphanesi ve Radyo Müzesi açıldı.

1982 - Çin'de Halkın Silahlı Polisi teşkilatı kuruldu.

1991 - Sovyetlerin Macaristan işgali sona erdi.

1992 - 12 Eylül Askeri Yönetimi'nin kapattığı partilerin açılması yasalaştı.

1992 - İstanbul Park Otel inşaatının durdurulması ve 7 katının yıkılması kararı onaylandı.

2005 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 3 günde 8 bebek öldü. Ölümlere "Serratia Marcescens" adlı bakterinin yol açtığı açıklandı.

Yorumlar