Tarihte bugün veya tarihte 18 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Türkiye'de CHP yönetimi tarafından ezanın yasaklanmasıHz. Ali'nin halife seçilmesi, Encümen-i Daniş'in açılması, çok partili sisteme geçilmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni "ezanın yasaklanması" oldu. Bir diğer önemli olay ise Hz. Ali'nin dördüncü halife olarak seçilmesidir.

İşte tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan sadece birkaç tanesi:

Hazreti Ali Halife Seçildi (656)

Hazreti Muhammed'in damadı, amcasının oğlu ve ilk Müslümanlardan Hazreti Ali, Hazreti Osman’ın şehid edilmesinin ardından dördüncü halife olarak seçildi ve18 Temmuz 656 tarihinde İslam Devletinin  başına geçti. Ancak Hazreti Ali dönemi iç karışıklıklar nedeniyle oldukça sıkıntılı geçecektir. Cemel vakası ve Sııffin Savaşları bu dönemin ciddi iç olaylarıdır.

Encümen-i Daniş Açıldı (1851)

Açılış amacı eğitim, bilim ve kültür alanında çalışmak bu konuda ki çağdaş gelişmeleri takip etmek olan bir çeşit bilimler akademisi statüsünde ki Encümen-i Dâniş, Sultan Abdülmecîd’in irâdesi üzerine 18 Temmuz 1851 (19 Ramazan 1267) tarihinde büyük bir törenle açıldı. Açılışa başta Pâdişah Abdülmecit olmak üzere, sadrâzam, bütün hükûmet üyeleri ve ilmiye sınıfı katıldı. Açılış çalışmaları 1846 yılında başlamıştır.

Türkiye Milletler Cemiyeti’ne Davet Edildi (1932)

Türkiye Cumhuriyeti’nin izlemiş olduğu barışçıl politika nedeniyle dünya barışına katkıda bulunduğu gerekçesi ile Milletler Cemiyetine katılmaya davet edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Davet kararı 18 Temmuz 1932 tarihinde Türkiye Cumhuriyetine iletildi. Türkiye Cumhuriyeti bu daveti kabul etmiş ve Milletler Cemiyeti’ne üye olmuştur.

Çok Partili Rejime Geçiş Döneminin İlk Siyasi Partisi Kuruldu (1945)

II.Dünya Savaşının arkasından başlayan demokratikleşme çabaları sırasında çok partili döneme geçişin ilk siyasal partisi olan Milli Kalkınma Partisi 18 Temmuz 1945 tarihinde Nuri Demirağ öncülüğünde kuruldu. Nuri Demirağ Uçak Sanayisi alanında ki çalışmaları ile tanınmıştır. Liberal eğilimli bu parti katıldığı seçimlerde fazla bir varlık gösterememiştir.

ABD Dış İşleri Bakanı Yardımcısı Londra’da Ecevit İle Görüştü (1974)

Kıbrıs’ta Rumların darbesini kabul etmeyen Türkiye sorunu ilk etapta barışçı yollardan çözmek istedi. Başbakan Ecevit İngiltere ile garantörlük şartlarını birlikte kullanmak istedi. Bu arada Türkiye’yi müdahaleden vazgeçirmek için ABD Dış İşleri Bakan yardımcısı Joseph Sisco Lodra’da 18 Temmuz 1974 tarihinde Ecevit ile görüşerek Yunanistan’a geçti.

TARİHTE 18 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1919 - Müttefik Yüksek Konseyi, işgal bölgeleri hakkında anlaşamayan İtalya ve Yunanistan arasında bölüştürme yaptı ve Aydın'ın İtalyanlara verilmesi kararlaştırıldı.

1920 - Mîsâk-ı Millî, TBMM'de kabul edildi. Büyük Millet Meclisi, Misak-ı Millî üzerine yemin etti.

1925 - Adolf Hitler, nasyonal sosyalist fikirlerini açıkladığı kişisel manifestosu Mein Kampf'ı (Kavgam) yayımladı.

1930 - Ankara Etnografya Müzesi halka açıldı.

1932 - Türkiye, Cemiyet-i Akvam'a (Birleşmiş Milletler) 56. üye olarak kabul edildi.

1932 - Ezanın Arapça okunması ülke genelinde resmen yasaklandı. Diyanet dairesi, bu yasağı ilgili mercilere duyurdu.

1941 - II. Dünya Savaşı: Artan millî savunma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla piyasaya 'tasarruf bonosu' çıkarıldı. 5, 25, 100, 1.000 liralık tasarruf bonoları 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak düzenlendi. Faizleri yüzde 4 ile 6 arasında değişen 25 milyon tutarındaki bonolara halk büyük ilgi gösterdi.

1945 - Çok partili demokratik hayatın ilk adımı atıldı: Millî Kalkınma Partisi kuruldu. Partinin kurucuları arasında Nuri Demirağ, Hüseyin Avni Ulaş ve Cevat Rifat Atılhan gibi isimler yer aldı.

1946 - İzmir Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1964 - 10 gündür süren Batman Petrol Rafinerisi işçileri grevi, Bakanlar Kurulu ve Türk-İş'in aracılığıyla sona erdi.

1964 - Türkiye ile Belçika arasında işgücü anlaşması imzalandı.

1964 - Türkiye ile ABD arasında ‘pamuklu ihracatına ilişkin’ anlaşma imzalandı.

1968 - Intel şirketi Santa Clara, Kaliforniya'da kuruldu.

1974 - ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in yardımcısı Sisco Londra'ya gelerek Bülent Ecevit ile görüştü. Müdahaleden vazgeçmesi için Ecevit’in şartlarını öğrendi ve bunları Yunanlar ile görüşmek üzere Atina’ya hareket etti.

1975 - Apollo-Soyuz kenetlenmesi televizyondan naklen verildi.

1976 - Rumen jimnastikçi Nadia Comăneci, 1976 Yaz Olimpiyatları'nda 10 tam puan aldı. Böylece Olimpiyat Oyunları tarihinde tam puan alan ilk jimnastikçi unvanını da alarak tarihe geçti.

1995 - Daha önce 18 Temmuz'da Türkiye'ye geleceği açıklanan BM Genel Sekreteri Butros Gali halkın tepkisinden çekindiği için ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı.

1996 - Paris'e gitmekte olan bir ABD yolcu uçağı Long Island-New York açıklarında havada infilak etti: 230 yolcudan kurtulan olmadı.

1998 - THY'nin İstanbul-Ankara seferini yapan uçağın motoru yandı. Yolculara korkulu anlar yaşatan yangın nedeniyle uçak Atatürk Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı.

2016 - Türkiye'de 3 aylığına OHAL ilan edildi.

Yorumlar