Tarihte bugün veya tarihte 18 Ocak günü neler oldu?

Saddam Hüseyin'in İsrail'e füze fırlatması, Mısır ile İsrail arasında anlaşma yapılması, Almanya'nın siyasi birliğin tamamlaması, ABD'nin Lozan Barış Anlaşması'nı reddetmesi gibi hadiseler bugünün dikkat çeken olaylarıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün 18 Ocak günü meydana gelen olaylar arasında Bizans döneminin en büyük ayaklanmasının yaşanması, Saddam Hüseyin'in İsrail'e füze fırlatması, Mısır ile İsrail arasında anlaşma yapılması, Almanya'nın siyasi birliğin tamamlaması, ABD'nin Lozan Barış Anlaşması'nı reddetmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Tarihte bugün veya tarihte 18 Ocak günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

İstanbul’da Büyük Bir İsyan Çıktı 30 Bin Kişi İdam Edildi (532)

Bizans İmparatorluğunun başkenti Konstantinepolis (İstanbul)’de düzenlenen at yarışları sırasında Bizans İmparatoru Justinianus’a karşı, büyük bir ayaklanma çıktı. Ayaklanma sırasında İstanbul’un neredeyse yarısı yandı. İmparator Justianus ayaklanmayı beş gün sonra 18 Ocak 532 tarihinde ancak kontrol altına alabildi. Ayaklanmadan sorumlu tutulan yaklaşık otuz bin kişi hipodromda idam edildi. Bu ayaklanma Bizans Tarihinde Nika Ayaklanması olarak geçmektedir.

Tulunoğulları Devleti Hükümdarı Humareveyh Öldürüldü (896)

Tulunoğulları Devleti hükümdarı Humareveyh Suriye’ye yaptığı bir sefer sırasında köleleri tarafından 32 yaşında 18 Ocak 896’da öldürüldü. O müsrifliğiyle tanınıyordu ve bu yüzden devletin mali durumu iyice sarsılmıştı. Onun ölümü Tulunoğulları Devleti’ni zor durumda bıraktı. Çünkü veliaht şehzadeler daha küçüktü. Bu yüzden devlet içerisinde çıkan iç karışıklıklar Tulunoğullarının sonunu hazırladı.

Abbasi Halifesi Büveyhoğullarının Baskısından Kurtuldu (1060)

Arslan Besasri Büveyhoğullarının komutanıydı. Bağdat’ı ele geçirmiş İslam halifesini zor durumda bırakmıştı. Sultan Tuğrul bu duruma müdahale ederek halifeyi şii baskısından kurtardı. Kaçmak zorunda kalan Arslan Besasri 18 Ocak 1060 tarihinde yakalanarak öldürüldü.

Alman Ulusal Birliği Resmen Kuruldu (1871)

Bavyera kralı II. Ludwikg Versailles sarayında büyük bir törenle Alman hükümdarları ve bağımsız şehirleri adına, Alman imparatorluk tacını 18 Ocak 1871’de Prusya kralı I. Wilhelm’e sundu. Böylece Alman ulusal birliği resmen kuruldu ve ilan edildi.

Paris Barış Konferansı Toplandı (1919)

Yenilen devletlerin durumunu görüşmek ve yapılacak barış anlaşmalarının şartlarını belirlemek için 18 Ocak 1919’da 32 devletin katılımı ile Paris Barış Konferansı toplandı. Konferansta en etkin devletler İngiltere ve Fransa idi. Konferansta ilk olarak Milletler Cemiyeti konusu görüşüldü. Antlaşma şartları belirlenirken Wilson İlkeleri fazla dikkate alınmadı. Bu yüzden ABD uluslararası politikalarla ilgilenmeyi bıraktı.

ABD Senatosu Lozan Antlaşmasını Reddetti (1927)

Lozan Antlaşması ABD’de iç politika malzemesi haline getirilmişti. Antlaşma üzerindeki tartışmalar 1923 yılında başlamış ve 18 Ocak 1927 tarihine kadar devam etmişti. Bu tarihte senatoda yapılan oylamada 34’e karşı 50 oy ile Lozan Antlaşması reddedildi. Türkiye ABD’ye fazla bir tepki göstermedi.

Mısır ile İsrail Arasında 101. km Antlaşması İmzalandı (1974)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin müdahalesiyle 4. Arap İsrail savaşı sona erdi. ABD Dışişleri Bakanı Kissinger’ın arabuluculuğu sonunda Mısır ile İsrail arasında 18 Ocak 1974’te Süveyş-Kahire yolunun 101. Kilometresinde İsrail’in Sina bölgesinden belli bir ölçüde geri çekilmesini sağlayan bir antlaşma imzalandı. Bu antlaşma iki devletin genelkurmay başkanları arasında imzalanmıştı.

İŞTE TARİRHE 18 OCAK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1535 - İspanyol kaşif (Konkistador) Francisco Pizarro, Peru'nun başkenti Lima'yı keşfetti.

1778 - İngiliz kaşif James Cook, Hawaii'ye ulaştı.

1886 - Kadınlar, Şükufezar dergisinde "saçı uzun aklı kısa" deyimine karşı mücadele başlattı.

1896 - X-ışınları cihazı ilk kez New York'ta halka tanıtıldı. "X" adı, ne tür bir ışın olduğunun bilinmeyişini simgeliyordu.

1903 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Theodore Roosevelt'in, Birleşik Krallık Kralı VII. Edward'a gönderdiği radyo mesajı, Birleşik Devletlerden radyo ile yapılan ilk okyanus aşırı iletişim olmuştur.

1906 - İvan Vasilyeviç Babuşkin kurşuna dizildi. Babuşkin, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi (Bolşevikler) kurucularındandı.

1910 - Çırağan Sarayı yandı. Saray 1865'te Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmişti.

1911 - İlk defa bir uçak, bir geminin güvertesine iniş yaptı. Pilot Eugene Burton Ely, San Francisco limanında bulunan USS Pennsylvania (ACR-4) gemisine indi.

1912 - Kaptan Robert Falcon Scott, Güney Kutbuna ulaştı. Bunu başaran ilk insan olmayı hayal ediyordu ancak Roald Amundsen, ondan yaklaşık bir ay önce bunu başarmıştı.

1919 - I. Dünya Savaşı'nda yenik düşen devletlerle anlaşmalar yapmak üzere, İtilaf Devletleri temsilcilerinin oluşturduğu Paris Barış Konferansı açıldı. Avrupa'nın haritası yeniden çizildi.

1927 - Lozan Antlaşması, Amerikan Senatosu tarafından reddedildi.

1928 - Çerkez Hacı Sami çetesinden 3 kişi, Eminönü Meydanı'nda idam edildi. Bu kişiler Atatürk'e suikast iddiasıyla idama mahkûm edilmişlerdi.

1929 - Lev Troçki, Sovyetler Birliği'nden sınır dışı edildi.

1940 - Millî Koruma Kanunu kabul edildi.

1943 - Sovyetler, Leningrad'da hüküm süren Nazi kuşatmasını kırdıklarını açıkladı.

1944 - Trak adlı yolcu vapuru, Çanakkale'den Bandırma'ya giderken kayalara bindirerek battı: 24 kişi öldü.

1947 - Isparta'nın Uluborlu ilçesinin Senirkent bucağından on vatandaş, noter aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir protesto mektubu gönderdi. Mektupta hiçbir suçları olmadığı halde, jandarmanın kendilerine sistemli olarak işkence boyutlarında kötü muamele yaptığını yazıyorlardı.

1947 - İstanbul'da Muallimler Birliği kuruldu.

1950 - Demokrat Parti (DP), işçiye grev hakkı istedi.

1951 - Vietnam Kurtuluş Cephesi gerillaları, Hanoi'den geri çekildi; şehir Fransız'ların eline geçti.

1954 - Yabancı Sermaye Yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1964 - Pemba Halk Cumhuriyeti kuruldu.

1966 - Ankara Cezaevi'nde af isteyen mahkûmlar isyan etti. İstanbul Üsküdar Toptaşı Cezaevi'nde 260 mahkûm açlık grevine başladı.

1966 - Vefa Poyraz, İstanbul valiliğine atandı.

1969 - Amerikalı bilim insanlarınca, düzenli elektromanyetik dalgalar yayan ilk pulsarlar bulundu.

1977 - Zatürreye yol açan gizemli Lejyoner hastalığı'nın amili olan bakteri bulundu ve Legionella pneumophila olarak adlandırıldı.

1983 - Kültür Bakanlığı'nca Sinema Yasa Tasarısı hazırlandı. Bakanlık tasarıyla filmlere denetim getiriyordu.

1984 - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) davası duruşmasında, sanıklara tek tip elbise giydirildi.

1989 - Kıbrıslı iş adamı Asil Nadir, Günaydın gazetesi'nden sonra Gelişim Yayınları'nı da satın aldı.

1991 - Hükümet, TBMM'den gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışında görevlendirilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye'de bulundurulması konusunda yetki aldı.

1991 - Irak, İsrail'in Tel Aviv ve Hayfa şehirlerine Scud füzesi attı.

Yorumlar