Tarihte bugün veya tarihte 18 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün yani 18 Haziran'da meydana gelen önemli olaylar arasında Necmettin Erbakan'ın baskılara karşı daha fazla dayanamayarak istifasını sunmak zorunda kalması, Turgut Özal'a suikast düzenlenmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 18 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Necmettin Erbakan'ın istifasını sunmak zorunda kalması, Turgut Özal'a suikast düzenlenmesi gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemil olaylardan bazıları:

Başbakan Necmettin Erbakan Cumhurbaşkanına Hükümetin İstifasını Sundu (1997)

28 Şubat 1997 MGK toplantısı ile sıkıntılı bir döneme giren Refah-Yol Hükümeti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın Refah Partisi hakkında  irtica gerekçesi ile kapatma davası açması ile daha bir stresli döneme girdi. Gerilimin iyice arttığı bir dönem de Başbakan Necmettin Erbakan koalisyon antlaşması gereğince başbakanlığı Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller’e devretmek amacıyla 18 Haziran 1997 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e hükümetin istifasını sundu. Ancak Süleyman Demirel beklenenin aksine hükümeti kurma görevini Tansu Çiller’e vermedi.

Haçlı Ordusunun Başına Geçmek İsteyen Papa Yolda Öldü (1464)

Papa ve Venedik’in çabaları ile Fatih’e karşı bazı civar Türk-İslam Devletlerinin de içinde olduğu büyük bir koalisyon oluşturuldu. Koalisyon devletleri ile 1463 yılında başlayan savaşlar 1479 tarihinde Venedik’in pes etmesi ile tam 16 yıl sonra sona erdi. Bu koalisyonda büyük emeği olan Papa II. Pius Haçlı ordusunun başına geçmek için Roma’dan 18 Haziran 1464 tarihinde ayrıldıktan bir süre sonra  öldü.

Napolyon Waterloo’da Büyük Bir Yenilgiye Uğradı (1815)

Sürgün edildiği adadan kaçarak Paris’e gelerek tekrar imparator olan Napolyon büyük bir ordu hazırlayarak İngiltere ve Prusya ordularını birleşemeden ezmek için Belçika üzerinden harekete geçti. Ancak Waterloo’da İngilizler ile savaşırken Prusya ordularının yardıma gelmesi üzerine 18 Haziran 1815 tarihinde büyük bir yenilgi aldı ve Paris’e geri döndü.

İngiltere Almanya ile Antlaşma İmzaladı (1935)

Fransa’nın SSCB ile ittifak antlaşması imzalaması Almanya’yı kızdırdığı gibi İngiltere’nin de tepkisini çekti. Bu olay üzerine İngiltere Almanya ilişkilerinde bir yumuşama dönemi başladı. İngiltere Almanya’nın deniz silahlanmasını da frenlemek amacıyla 18 Haziran 1935 tarihinde Almanya ile antlaşma imzaladı.

İngiltere SSCB’ye Karşı Ortak Tutum İçin ABD’ye Başvurdu (1945)

SSCB’nin tehdit ve baskılarına maruz kalan Türkiye müttefiki İngiltere’den destek istedi. Bunun üzerine İngiliz hükümeti 18 Haziran 1945 tarihinde konuyu ABD hükümetine ileterek SSCB’ye karşı ortak bir tutum belirlenmesini istedi.

ABD İle SSCB Arasında SALT-II Antlaşması İmzalandı (1979)

ABD ile SSCB arasında süren silahsızlanma görüşmeleri 18 Haziran 1979 tarihinde Viyana’da iki ülkenin devlet başkanları tarafından imza altına alınarak antlaşmaya dönüştürüldü. Bu antlaşma özellikle nükleer silahları kapsıyordu.

Başbakan Turgut Özal’a Suikast Yapıldı (1988)

Ankara Atatürk Spor Salonunda 18 Haziran 1988 tarihinde Anavatan Partisi Büyük Kongresinde Başbakan Turgut Özal’a konuşması esnasında silahlı saldırı da bulunuldu. Saldırı sonucu elinden yaralanan Turgut Özal’ın suikast zanlısı Kartal Demirağ yakalandı.

TARİHTE 18 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1815 - Napolyon Bonapart, Waterloo Savaşı'nda İngiliz ve Prusya ordularına yenildi. Yenilgi, Fransa ile Avrupa devletleri arasında 23 yıl süren savaşa son verdi. Napolyon, 22 Haziran'da ikinci kez tahttan çekildi.

1830 - Fransa, Cezayir'i işgal etti.

1847 - Macar besteci ve piyanist Franz Liszt, Padişah Abdülmecit'e sarayda konser verdi.

1873 - Kadın hakları savunucusu Susan B. Anthony, 1872 ABD Başkanlık seçimlerinde oy kullanmaya teşebbüs ettiği için 100 dolar para cezasına çarptırıldı.

1881 - Üç İmparator Birliği, bu kez yazılı olarak yenilendi.

1919 - Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu ve Rumeli Millî Teşkilatı'nın birleştirilmesi hakkında genelge yayınladı.

1922 - Ziya Gökalp, Diyarbakır'da "Küçük Mecmua"yı çıkarmaya başladı.

1927 - Hukuk Usulü Muhakemelerine İlişkin Kanun kabul edildi.

1928 - Havacı Amelia Earhart, bir uçak ile Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk kadın oldu.

1939 - Bursa ve Mersin elektrik tesisleri devletleştirildi.

1941 - Türk-Alman Saldırmazlık Antlaşması imzalandı.

1948 - BM İnsan Hakları Komisyonu'nca, Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi hazırlandı. 10 Aralık 1948'de Paris'te yapılan Genel Kurul toplantısında oylanarak kabul edildi.

1953 - Mısır'da 74 yıllık İngiliz egemenliğinin sona ermesiyle, Cumhuriyet ilan edildi.

1979 - Sovyetler Birliği Başkanı Leonid Brejnev ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, Viyana'da, stratejik silahların sınırlandırılması konulu SALT II anlaşmasını imzaladılar.

1988 - Başbakan Turgut Özal, Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapılan ANAP Büyük Kongresi'nde, Kartal Demirağ'ın silahlı saldırısında elinden yaralandı.

1992 - Hırvat Savunma Konseyi Birlikleri (HVO), Mostar'ı işgal etmeye başladı.

1992 - Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak dar gelirlilere verilecek "Yeşil Kart" uygulaması TBMM'de kabul edildi.

1993 - Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, Bakü'yü terketti. Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanı oldu.

1994 - Dünya Futbol Şampiyonası Amerika'da yapıldı. 18 Haziran günü final için Brezilya ve İtalya karşılaştı. Şampiyon penaltılarla belirlendi; kupa Brezilya'nın.

1995 - Çeçen lider Şamil Basayev, Budyonnovsk kenti hastanesine baskın yaptı; 1000'den fazla Rus'u rehin aldı. Böylece Rusya, savaşı durdurma ve görüşmeleri başlatma taleplerini kabul etti.

1997 - Başbakan Necmettin Erbakan, REFAHYOL olarak da bilinen RP-DYP koalisyon Hükümeti'nin istifasını, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sundu.

Yorumlar