Tarihte bugün veya tarihte 16 Şubat günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 16 Şubat günü yaşanan olaylar arasında Türkiye'deki seçim sistemine dair önemli gelişmelerden biri olan "gizli oy açık sayım" uygulamasına geçilmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekici olanların başında 30 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesidir. Tarihte bugün yaşanan bir diğer önemli olay ise "Açık oy gizli sayım" uygulamasına son verilerek, "Gizli oy açık sayım" uygulamasına geçilmesidir. Yine tarihte bugün yaşanan olaylardan bir diğeri de Ruslar'ın Erzurum'u işgal etmesidir.

Ruslar Erzurum’u İşgal Ettiler (1916)

Ruslar 1915 sonlarında Doğu Anadolu’da büyük bir hazırlık yaptılar. Nitekim 1916 ocağında da büyük bir saldırı başlattılar. Bu saldırı karşısında yetersiz kalan Osmanlı Kuvvetleri geri çekilmeye başladı. Son olarak III.Ordu Komutanı Kamil Paşa Erzurum’u savunmak için asker ve cephanenin yetersiz olduğunu görerek Erzincan’a doğru çekilme kararı aldı. Rus kuvvetleri 16 Şubat 1916’da Erzurum’u işgal ettiler.

Türk Tayyare Cemiyeti Kuruldu (1925)

Mustafa Kemal’in isteği ile Türk havacılığını geliştirmek için 16 Şubat 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyetin adı 1935 yılında Türk Hava Kurumu’na dönüştürülmüştür.

Yeni Seçim Sistemine Ait Kanun Kabul Edildi (1950)

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 5545 sayılı kanun ile seçim sistemi daha demokratik hale getirildi. 16 Şubat 1950 tarihinde kabul edilen kanuna göre gizli oy, açık sayım sistemi benimsendi. Daha önceki sistem bu uygulamanın tersiydi.

Fidel Castro Hükümeti Kurdu Komünistleri Kabineye Almadı (1959)

Fidel Castro’nun büyük bir destek ile Havana’ya girmesi üzerine Diktatör Batista ülkeyi terk etti. Fidel Castro 16 Şubat 1959’da ilk hükümetini kurdu. Fidel Castro yönetime gelirken komünistlerden büyük destek almıştı. Buna rağmen kabinesinde komünistlere yer vermedi. Buna gerekçe olarak da komünist olmamasını gösterdi. Hatta SSCB ile ilişkilerinde başlangıçta oldukça mesafeli davrandı.

Taksim Olayları Yaşandı (1969)

İstanbul Dolmabahçe önlerine gelen Amerikan 6. Filosunu protesto mitingi düzenleyen sol görüşlü öğrenciler ve işçiler ile sağ görüşlü kişiler arasında 16 Şubat 1969 günü çatışma çıktı. Bu olaylar esnasında iki kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi de yaralandı.

İslam Kerimov’a Suikast Girişiminde Bulunuldu (1999)

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’a başkent Taşkent’te 16 Şubat 1999’da suikast girişiminde bulunuldu. İslam Kerimov saldırıyı yara almadan atlattı. Ancak 15 civarında asker saldırı sırasında hayatını kaybetti. Saldırıdan İslamcılar sorumlu tutuldu.

Abdullah Öcalan Türkiye’ye Getirildi (1999)

Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye’den ayrılmak zorunda kalan Abdullah Öcalan bir çok ülke dolaştıktan sonra son olarak Kenya’ya gitti. Kenya’nın başkenti Nairobi’de yakalanan Abdullah Öcalan 16 Şubat 1999’da özel bir ekip ve özel bir uçakla Türkiye’ye getirildi. PKK Terör olaylarının başından beri ölen 30 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Öcalan özel bir mahkemede yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı. Ancak idam onayı zamanın koalisyon hükümeti (DSP-ANAP ve MHP) idam cezaları yasal olarak kaldırılıncaya kadar TBMM gündemine alınmadı.

TARİHTE 16 ŞUBAT GÜNÜ YAŞANAN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1933. Türkiye’nin ilk Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey öldü.

1953. Türkiye-Amerika telefon hattı açıldı.

1973. Rauf Denktaş, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na seçildi.

1976. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit, tabancayla vurularak öldürüldü. Saldırıyı Ermeni terör örgütü ASALA üstlendi.

1986. Portekiz’de seçimler yapıldı. Mario Soares, 60 yıl sonra Portekiz’in ilk sivil başkanı oldu.

1988. TV’de 11 Şubat’ta kanser tedavisiyle ilgili programı izleyen bir hasta, zakkum yapraklarını kaynatıp içince öldü.

2005 . Eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski devlet bakanı Güneş Taner'in Türkbank ihalesine fesat karıştırmak suçundan Yüce Divan'da yargılanmalarına başlandı.

2006 . Kısaca MASH olarak adlandırılan ve çadırlardan oluşmuş "Seyyar Ordu Cerrahi Hastaneleri"'nin (Mobile Army Surgical Hospital) sonuncusu da ABD ordusunda hizmetten kaldırıldı.

Yorumlar