Tarihte bugün veya tarihte 16 Ağustos günü neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Mimar Sinan'ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii'nin törenle açılması ve İmam Hatipler'in önünü kesmeye yönelik bir yasa olan "8 yıllık kesintisiz eğitim" yasa tasarısının TBMM'de kabul edilmesi gibi gelişmeler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (16 Ağustos günü) neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 16 Ağustos günü neler oldu? Tarihte bugün veya tarihte 16 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Hacı Bektaş Veli Vefat Etti (1271)

Gerçek ismi, Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olan , Hacı Bektaş Veli Horasan'ın Nişabûr şehrinde  doğdu. 13.Yüzyıl Anadolu tasavvufunun zirve şahsiyetlerindendir.Anadolu’nun sıkıntılı bir döneminde (iç karışıklar, Moğol zulmü vb.) çağdaşları Mevlana ve Yunus Emre gibi halkın yol göstericisi ve manevi destekçisi olmuştur.Yeniçeri ocağının piri olarak da kabul edilir.Doğum ve ölüm tarihleri net olarak bilinmez. Ancak günümüzde ölüm günü olarak kabul edilen 16 Ağustos (1271)günü esas alınarak Kırşehir ilinin Hacıbektaş ilçesinde anma etkinlikleri düzenlenir.

Süleymaniye’nin ibadete Açılması(1556)

Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserim dediği Süleymaniye Camisi 16 Ağustos 1556 tarihinde kısmen ibadete açıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Süleymaniye Camii 1551-1558 yılları arasında yedi yıllık bir dönemde inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçasıdır.

İngilizler Baltalimanı Ticaret Antlaşması İle Yeni İmtiyazlar Elde Ettiler (1838)

Osmanlı Devleti’nin Mısır isyanı karşısında ki çaresizliğinden yararlanan İngiltere 16 Ağustos 1638 tarihinde yapılan Baltalimanı Ticaret Antlaşması ile yeni ticari imtiyazlar elde etti. Osmanlı Devleti siyasi destek ararken ne yazık ki ekonomisini zora sokacak bir çok kararın altına da imza atmıştı.

Kıbrıs Sorunu İlk Kez Uluslararası Alana Taşındı (1954)

Yunanistan Kıbrıs’ın kendisine verilmesi için İngiltere’ye başvurmuştu. Ancak İngiltere’nin Yunanistan’a istediği cevabı vermemesi üzerine konu Yunanistan tarafından 16 Ağustos 1954 tarihinde Birleşmiş Milletlere götürüldü. Böylece Kıbrıs sorunu ilk kez uluslar arası bir konu haline geldi. Yunanistan’ın bu girişimi Türkiye’yi harekete geçirmiştir.

Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruldu  (1960)

1959 Şubat’ında Türkiye ve Yunanistan hükümetleri, Zürih’te bir konferansta bir araya gelerek, Türkiye ve Yunanistan’ın himayesinde, bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulmasına karar vermişlerdir. Daha sonra, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin Dışişleri Bakanlarının ve iki halk temsilcilerinin katılımıyla, Londra Konferansı başlamış, Garanti ve İttifak Anlaşmaları imzalanmış ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ortaya konularak, 16 Ağustos 1960’da, Kıbrıs Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen bir devlet olarak ilan edilmiştir. Başpiskopos Makarios Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı, Dr. Fazıl Küçük ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçilmişlerdir.

8 Yıllık Kesintisiz İlköğretim Kabul Edildi(1997)

TBMM Genel Kurulu'nda İlköğretimin 8 yıl zorunlu ve kesintisiz olmasını öngören yasa tasarısı, 242'ye karşı 277 oyla kabul edildi. 55.Hükümet döneminin en önemli icraatıdır.(Mesut Yılmaz Hükümeti) Bu karar ile bir çok lisenin orta kısmı ve müstakil ortaokullar kaldırıldı. İlköğretim 8 yıl ve kesintisiz oldu.

TARİHTE 16 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1556 - Süleymaniye Camii törenle açıldı.

1858 - ABD Başkanı James Buchanan ilk okyanus aşırı telgraf görüşmesinin açılışını İngiltere Kraliçesi ile yaptı.

1868 - Peru'nun Arica (şu an Şili'ye bağlıdır) kenti, 8.5 büyüklüğündeki bir depremin ardından gelen tsunami ile yerle bir oldu. Yaklaşık 25.000'i Arica'da olmak üzere, toplam 70.000 kişi öldü.

1913 - Japonya'nın Tōhoku Imparatorluk Üniversitesi (şimdiki Tohoku Üniversitesi) ilk kadın öğrencisini kabul etti.

1925 - Charlie Chaplin'in "Altına Hücum" adlı filmi gösterime girdi.

1929 - Çin ve Sovyet askerleri Mançurya'da çatıştı.

1948 - Millî Kütüphane Ankara'da hizmete açıldı.

1953 - Papa XII. Pius'un verdiği imtiyazla İzmir Selçuk'ta inşa edilen Meryem Ana Evi açıldı.

1960 - Joseph Kittinger, New Mexico'da yaklaşık 31 bin 330 metre yüksekteki bir balondan paraşütle atladı ve bugüne dek kırılamayan üç rekoru kırdı: yüksekten atlama, serbest düşüş, ve en hızlı insan.

1960 - Kıbrıs'a bağımsızlık tanıyan Zürih ve Londra Antlaşmaları yürürlüğe girdi ve Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.

1974 - Andreas Papandreu 7 yıl sürgünden sonra Yunanistan'a geri döndü.

1974 - Kıbrıs Cumhuriyeti'nde, Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı gerçekleşti.

1974 - Kıbrıs'ta İkinci Barış Harekatı'nın son günü. Türk Birlikleri Mağusa, Lefkoşa, Lefke hattının kuzeyinde kalan bölgeyi denetim altına aldı ve ateş kesildi.

1997 - İlköğretimin 8 yıl zorunlu ve kesintisiz olmasını öngören yasa tasarısı, 242'ye karşı 277 oyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

2005 - Batı Karayipler havayollarına ait bir yolcu uçağı Machiques, Venezuela yakınlarında düştü: 160 kişi öldü.

2008 - Usain Bolt Pekin'de 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 100 metrede 9.69 saniye ile dünya rekoru kırdı.

2009 - Jamaikalı atlet Usain Bolt, Berlin'de 2009 IAAF Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 100 metrede 9.58 ile dünya rekoru kırdı.

Yorumlar