Tarihte bugün veya tarihte 14 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 14 Temmuz günü Osmanlı yeniden toparlandıktan sonra Viyana önlerine kadar ilerledi, Irak'ta kanlı bir darbe gerçekleşti, Fransız İhtilali gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 14 Temmuz'da neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Viyana kuşatmasının başlaması, Fransız ihtilalinin yaşanması ve Irak'ta kanli bir ihtilalin gerçekleşmesi gibi hadiseler bulunuyor. 

İşte tarihte bugün veya tarihte 14 Temmuz günü yaşanan önemli olaylardan bazıları:

II.Viyana Kuşatması Başladı (1683)

Osmanlı Devleti Köprülüler Döneminde tekrar toparlanmış ve Avrupa’ya korku salmaya başlamıştı. Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Avusturya’ya ağır bir darbe indirmek için büyük bir sefere çıktı. Üç aylık bir yürüyüşten sonra ordu 14 Temmuz 1683 tarihinde Viyana önlerine geldi. Avusturya başta olmak üzere tüm Avrupa’da büyük bir panik ve endişe hasıl olmuştu. Ancak çeşitli nedenler ile kuşatmanın bozguna dönüşmesi Osmanlı Tarihi akışını da tersine çevirecektir.

Sonuçları Bütün Dünyayı Etkileyen Fransız İhtilali Başladı (1789)

Fransa’da 14 Temmuz 1789 tarihinde Bastill hapishanesinin basılması ve yakılması krallık yönetimine karşı büyük bir ayaklanma başladı. Ayaklanma kısa sürede krallık yönetimine son verilen bir ihtilale dönüştü. Fransa’da gerçekleşen bu ihtilal milliyetçilik ve insan hakları gibi düşüncelerin tüm dünyaya yayılmasına neden olarak etkilerini zamanımıza kadar devam ettirdi.Bu yüzden Fransız İhtilali Yeniçağın sonu Yakınçağın başlangıcı olarak kabul edilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Denizaltısı Atılay Battı (1942)

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk denizaltısı olan Atılay 14 Temmuz 1942 tarihinde Çanakkale Boğazında battı. Otuz sekiz kişiden oluşan denizaltı mürettabatından hiç kimse kurtulamadı. Eğitim dalışı yapan Atılay bir daha yüzeye çıkamadı.

Irak’ta Kanlı Bir İhtilal Gerçekleştirildi (1958)

Irak’ta General Kasım önderliğinde 14 Temmuz 1958 tarihinde kanlı bir ihtilal gerçekleştirildi. İhtilal sonucu Kral Faysal, Prens Abdülillah ve Başbakan Nuri Said Paşa öldürüldü. Bu darbe ileride iktidara gelecek olan Diktatör Saddam Hüseyin’in önünü açacaktır. Irak’ta sık sık darbelerin yaşanmasının temel nedeni Irak’ın sahip olduğu zengin petrol yataklarının çekiciliğidir.

Irak Hükümeti Türklere Karşı Büyük Bir Katliam Başlattı (1959)

Irak’ta sözde cumhuriyet rejiminin birinci yıldönümü kutlamalarında 14 Temmuz 1959 tarihinde Türkler aleyhinde atılan sloganlar ile başlayan miting kısa sürede Türklere yönelik katliamın başlamasına neden oldu. Askerler eliyle yürütülen katliamda yüzlerce Türk kadın-erkek-çocuk demeden 3 gün 3 gece sürdürüldü.

Asala terörör örgütü  İdari Ateşe Dursun Aksoy’u Katletti ( 1983)

Asala terörör örgütü  14 Temmuz 1983 tarihinde Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy’u düzenledikleri bir saldırı ile katletti.

TARİHTE 14 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR 

1223 - II. Filip'nın ölümüyle VIII. Louis Fransa Kralı oldu.

1683 - Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı Orduları, II. Viyana Kuşatması'nı başlattılar.

1700 - Osmanlı Devleti, Çarlık Rusyası ile İstanbul Antlaşması'nı imzaladı.

1789 - Fransızlar Krallığa karşı ayaklandılar. Halk Paris Bastille Hapishanesi'ndeki siyasi tutukluları serbest bıraktırdı. Cumhuriyetin başlangıcı olan 14 Temmuz Fransızların ulusal bayramı.

1884 - Kamerun, Almanya'nın sömürgesi oldu.

1926 - Mustafa Kemal Paşa’ya yönelik İzmir’de suikast girişimi gerekçesiyle Ziya Hurşit ve arkadaşları idam edildi.

1933 - Almanya’da Naziler muhalefet hareketlerini yasakladı.

1936 - Türkiye, olimpiyatlarda ilk altın madalyayı aldı. Yaşar Erkan, Berlin Olimpiyatları’nda, güreşte 61 kiloda birinci geldi.

1938 - İtalya Yahudi karşıtı Nazi modelini kabul etti.

1942 - Atılay faciası: Atılay denizaltısı eğitim dalışı yaptı, bir daha su yüzüne çıkamadı. 37 subay ve er öldü.

1948 - Yerli Film Yapanlar Cemiyeti’nce düzenlenen ilk film festivali: Şakir Sırmalı’nın yönettiği "Unutulan Sır" en iyi film, Turgut Demirağ’ın yönettiği "Bir Dağ Masalı" en iyi ikinci film seçildi. Nevin Aypar en iyi kadın, Kadir Eroğan en iyi erkek oyuncu, Cahide Sonku ve Talat Artemel en iyi karakter oyuncusu dallarında ödüllendirildi.

1948 - Kapatılan Türkiye Emekçi ve Köylü Partisi lideri Dr. Şefik Hüsnü Deymer 5 yıl hapse mahkûm edildi.

1950 - Genel Af çıktı.

1958 - Irak’da darbe: Kral II. Faysal aynı gün, Başbakan Nuri Said Paşa ise bir gün sonra öldürüldü.

1959 - Kerkükte, üç gün üç gece sürecek, Türkmen katliamı başladı.

1960 - Eski Konya Valisi Cemil Keleşoğlu, Yassıada'da intihar etti.

1968 - Tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü bir jübile gecesiyle sahnelerden ayrıldı.

1969 - ABD'de $500, $1,000, $5,000 ve $10,000 değerindeki kâğıt paralar resmen tedavülden çekildi.

1970 - Askerlik 20, yedek subaylık 18 aya indirildi.

1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu; ilk bakan Talat Halman.

1982 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgut Özal, Maliye Bakanı Kaya Erdem ve İmar ve İskan Bakanı Şerif Tüten istifa etti. Özal’ın yerine Sermet Refik Pasin, Erdem’in yerine Adnan Başer Kafaoğlu ve Tüten’in yerine de Ahmet Samsunlu atandı.

1983 - Brüksel Büyükelçiliği’nde görevli Dursun Aksoy silahlı saldırıda öldürüldü. Olayı üç ayrı Ermeni örgütü üstlendi.

1987 - Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu.

1993 - Anayasa Mahkemesi, Halkın Emek Partisi’nin (HEP) faaliyetlerinin “Anayasa ile Siyasi Partiler Yasası’na aykırı” olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi.

1994 - ANAP’ın, Başbakan Tansu Çiller hakkında mal varlığını araştırma önergesi Meclis’te reddedildi. Buna karşılık, 1983'ten o güne dek Meclis’te yer alan partilerin lider ve yakınlarının mal varlıklarının araştırılmasıyla ilgili önerge kabul edildi.

2003 - ABD Hükümeti, üzerinde UFO teorileri de üretilmiş olan "51. Bölge"nin varlığını kabul etti.

2015 - New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı uzay aracı Plüton'a vardı.

2016 - Fransa'nın Nice kentindeki Bastille Günü kutlamalarının yapıldığı sırada bir saldırgan tarafından kalabalığın içine kamyon sürülerek terör saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıyı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.

Yorumlar