Tarihte bugün veya tarihte 14 Nisan günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 14 Nisan günü meydana gelen olaylar Lincoln'ün ölümü, Adana'da Ermenilerin Müslümanlara karşı saldırıları, Titanic'in batması gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün veya tarihte 14 Nisan günü ne oldu?

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 14 günü yaşanan olaylar arasında neler var? İşte tarihte bugün:

ABD Başkanı Abraham Lincoln Öldürüldü (1865)

ABD’nin parçalanma tehlikesi ile karşılaştığı bir dönem de başkanlık yapan Abraham Lincoln 14 Nisan 1865 tarihinde bir güneylinin saldırısı ile hayatını kaybetti. Suikast dört yıl süren ve kuzeyin galibiyeti ile biten iç savaştasın bitmesinden birkaç gün sonrasında gerçekleşmiştir. Abraham Lincoln ABD’nin birliğini korumayı başarmış ayrıca köleliği de kaldırmış olması açısından ABD tarihinde önemli bir yer işgal eder.

Tamamlanan Alman Birliği Yeni Anayasasını Kabul Etti (1871)

Prusya Krallığının öncülüğünde tamamlanan Alman Birliğini pekiştiren Alman İmparatorluk Anayasası, 14 Nisan 1871 tarihinde imparatorluk meclisinde kabul edilerek yürürlüğe girdi. Bu anayasaya göre bu birliği oluşturan bütün devletler yönetim ve siyasi yapılarını muhafaza ediyorlardı. Alman İmparatoru olan Prusya Kralı ülkenin birliğinin temsilsisiydi. Alman Birliğinin gerçekleşmesi ileride Avrupa’da yeni bir dönem için başlangıç olacaktır.

Adana’da Ermeniler Müslüman tebaya Karşı Saldırılara Başladılar (1909)

II.Meşrutiyetin arkasından meydana gelen karmaşa ortamında kışkırtmalar sonucu harekete geçen Ermeniler 14 Nisan 1909 tarihinde Adana’da Müslüman tebaya saldırmaya başladılar. Müslüman teba ile Ermeniler arasındaki çatışmalar üç gün sürdü. Sonunda güvenlik kuvvetleri duruma hakim oldular. Avrupa Devletleri kışkırttıkları Ermenileri yalnız bırakmadılar ve Osmanlı Devletine sözde Ermeni haklarını bahane ederek sıkıştırmaya başladılar.

İngilizlerin Büyük Gemisi Titanic Battı (1912)

O güne kadar inşa edilmiş en büyük yolcu gemisiydi. Zamanın en ileri teknolojisi ile yapılmış ve kesinlikle batmaz gözüyle bakılıyordu. Titanic ABD’ye gitmek için çıktığı ilk yolculuğunda büyük bir buzdağına çarparak 2 saat 40 dakikada sulara gömüldü. Gemide bulunan 2223 yolcudan 1513’ü hayatını kaybetti. Titanic faciası filmlere romanlara, belgesellere konu olmuş hakkında yüzlerce efsane söylenmiştir.

İngilizler Amritsar’da Hintlileri Katletti (1919)

Hindistan’ın Pencap bölgesinde Amritsar’da İngilizlerin Rowlatt Tasarısını (bu tasarı Hindistan’da bağımsızlık isyanlarını engellemeyi amaçlıyordu)protesto eden Hintliler beş İngiliz vatandaşını 13 Nisan 1919’da öldürdüler. Bu olay üzerine harekete geçen bölgedeki İngiliz kuvvetleri ertesi gün yine tasarıyı protesto eden grubun üzerine ateş açmaları üzerine tam bir katliam yaşandı. Resmi kayıtlara göre 14 Nisan 1919’da yaşanan bu olayda 379 Hintli öldü ve 1200 Hintli ise yaralandı.

Almanya’ya Karşı Ortak Cephe Kuruldu (1935)

Almanya’nın Versay Antlaşmasının hükümlerini birer birer çiğnemesi Avrupa ülkelerini tedbir almaya itti. Sonunda Fransa İtalya ve İngiltere arasında Almanya’ya karşı ortak bir cephe oluşturmak amacıyla 14 Nisan 1935 tarihinde Stresa Antlaşmaları imzalandı.

SSCB Afganistan’dan Çekilmeyi Kabul Etti (1988)

Mihail Gorbaçov iktidara gelir gelmez SSCB için içinden çıkılmaz bir bataklığa dönüşen Afganistan işgalini sona erdirmenin yollarını aramaya başladı. Sonunda BM’nin aracığı ile SSCB Afganistan’dan çekilme antlaşmasını 14 Nisan 1988’de Cenevre’de imzaladı.

1759 - Alman besteci George Frideric Handel, öldü.

1865 - ABD Başkanı Abraham Lincoln, bir suikast sonucu öldürüldü.

1894 - Thomas Edison, sinemanın bir öncüsü sayılabilecek kinetoscope adlı cihazının ilk gösterimini yaptı.

1900 - Paris Uluslararası Fuarı'nda Osmanlı Pavyonu da yer aldı.

1912 - Galata Köprüsü hizmete girdi. Köprüden geçiş 1930'a kadar paralı olarak yapıldı.

1912 - Batmaz denilen efsane gemi Titanik, battı.

1928 - Eski Ticaret Bakanı Ali Cenani Bey, usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırılarak Yüce Divan'a verildi.

1947 - Güreşçi Yaşar Doğu Avrupa Şampiyonu oldu, Milli Takım Avrupa üçüncülüğünü kazandı.

1956 - Video, Chicago'da ilk kez halka tanıtıldı.

1981 - Mizahçı Suavi Süalp, öldü.

1981 - Bülent Ersoy, Londra'da ameliyatla cinsiyet değiştirdi.

1987 - Türkiye, AET'ye tam üyelik için resmen başvurdu.

1992 - Turgut Özal’a suikast yapan ve 20 yıl hapse çarptırılan Kartal Demirağ, şartlı tahliyeden yararlanarak serbest kaldı.

1994 - ABD jetleri, Irak'ın kuzeyinde, üç Türk subayının da bulunduğu iki helikopteri düşürdü.

1999 - NATO savaş uçakları yanlışlıkla Kosovalı Arnavut mültecilerin konvoyunu bombaladı, 75 kişi öldü.

2002 - Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Abdurrahman Palay, öldü.

2007 - Ankara'da Cumhuriyet Mitingi düzenlendi.

2010 - Çin’de 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi: En az 600 kişi öldü, 10.000 kişi de yaralandı.

Yorumlar