Tarihte bugün veya tarihte 10 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında İstanbul'da büyük bir depremin meydana gelmesi, Şamil Basayev'in şehit edilmesi gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 10 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında İstanbul'da büyük bir depremin meydana gelmesi, Şamil Basayev'in şehit edilmesi gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Ruslar Karadeniz’e Ulaşmak İçin Azak’ı Kuşattılar (1695)

Çar I. Petro Rusya’nın büyük devlet olabilmesi için sıcak denizlere ulaşması gerektiğini çok iyi biliyordu. Bu yolda ilk hedef Karadeniz’e ulaşmaktı. II.Viyana bozgunu sonrası Kutsal İttifak Devletleri ile devam eden savaş sırasında Çar I.Petro 10 Temmuz 1695 tarihinde Azak Kalesini kuşattı. Üç ay kadar süren kuşatma sonunda Ruslar ağır kayıplar ile geri çekildiler.

Ruslar Maçin’i İşgal Ettiler (1791)

Avusturya cephesinde başarılı olan Osmanlı Kuvvetleri aynı başarıyı Rusya karşısında gösteremediler. Osmanlı Devleti Tuna Bölgesinde arka arkaya önemli şehirlerini kaybetti. Son olarak İsmail önünde Ruslara karşı bir başarı kazanıldı ise de Ruslar 15 bin asker kayıplarına karşılık İsmail’de bulunan 30 bin sivili katlederek cevap verdiler. General Kutuzov komutasında ki kuvvetler 10 Temmuz 1791 tarihinde Maçin’i ele geçirdiler.

İstanbul’da Büyük Bir Deprem Yaşandı (1894)

İstanbul’da 10 Temmuz 1894 tarihinde şiddetli bir deprem yaşandı. Öğle saatleri civarında yaşanan bu deprem de meskenlerin büyük kısmının ahşap olması ve depremin gündüz vakti olması kayıpları azaltmıştı. Aynı zaman da Tsunamide yaşanmışı. Şöyle ki önce deniz 200 metre kadar geri çekilmiş sonra büyük dalgalar ile geri gelerek sahil kesiminde büyük zararlara yol açmıştı. Bu depremden sonra Sulta II. Abdülhamit rasathane çalışmalarını başlatmıştı.

Yunanlılar Eskişehir-Kütahya Yönünde Büyük bir Saldırı Başlattılar (1921)

Yunanlılar İnönü yenilgilerinin üzerine kesin saldırı için büyük bir hazırlığa giriştiler.  Kararlılıklarının ifadesi olarak Yunan Kralı Konstantin bile İzmir’e geldi. Her yönüyle takviye edilen Yunan Kuvvetleri 10 Temmuz 1921 tarihinde Eskişehir-Kütahya savaşları olarak anılan büyük taarruzu başlattı. Bu taarruz karşısında Türk ordusu Sakarya nehrinin doğusuna çekilmek zorunda kaldı. Bu geri çekilme büyük bir moral çöküntüsüne neden oldu. Mustafa Kemal TBMM tarafından sınırsız yetkiler ile başkomutan yapıldı.

Türksat1C Uydusu Uzaya Fırlatıldı (1996)

Türkiye’nin ikinci uydusu TÜRKSAT1C 10 Temmuz 1996 tarihinde Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı. Uydu haberleşme amaçlıydı.

Şamil Basayev Şehit Oldu (2006)

Çeçen direnişinin sembol isimlerinden Şamil Basayev gerilla savaşını sürdürürken 10 Temmuz 2006 tarihinde bulunduğu konvoyda bir bombanın kendiliğinden infilak etmesi sonucu şehit oldu. Rus savaşı sırasında Ruslar ailesinden 11 kişiyi şehit etmişlerdi. Kendiside bir bacağından ağır şekilde yaralanmıştı. Ruslara karşı sürdürdüğü gerilla savaşında büyük başarılar elde etmiş ve efsaneleşmişti.

TARİHTE 10 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1778 - Amerikan Devrimi: Fransa Kralı XVI. Louis Büyük Britanya Krallığı' na savaş ilan etti.

1890 - Wyoming, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. eyaleti oldu.

1894 - İstanbul'da 474 kişinin ölümüne sebep olan bir deprem meydana geldi.

1900 - Paris metrosu açıldı.

1910 - Cerrahpaşa Hastanesi kuruldu.

1913 - Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi nde sıcaklık 56.7 °C olarak ölçüldü. Bu ABD'de ölçülmüş en yüksek sıcaklık derecesi olmuştur.

1921 - Yunan Ordusu'nun taarruzuyla Kütahya-Eskişehir muharebeleri başladı.

1923 - İstanbul'da Harp Akademisi kuruldu.

1933 - Sümerbank resmen faaliyete geçti.

1947 - Hindistan'ın ikiye ayrılmasıyla oluşan Pakistan'da genel valiliğe Muhammed Ali Cinnah getirildi.

1951 - Randy Turpin, Sugar Ray Robinson'ı yenerek orta siklet boks şampiyonu oldu.

1952 - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kuruldu.

1961 - Galatasaray'lı millî futbolcu Metin Oktay, İtalya'nın Palermo takımına 675.000 liraya transfer oldu.

1962 - Amerika Birleşik Devletleri, kıtalararası haberleşmeyi sağlayacak Telstar uydusunu uzaya gönderdi.

1971 - Fas ordusunun bazı birlikleri krallık rejimine karşı ihtilal girişiminde bulundu. Ülkede cumhuriyet ilan edildi.

1985 - Greenpeace gemisi Rainbow Warrior, Fransız istihbarat teşkilatı DGSE tarafından Auckland Limanı'nda bombalanarak batırıldı.

1991 - Boris Yeltsin, Rusya devlet başkanı olarak göreve başladı.

1992 - Sosyalist Parti, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

1992 - Panamalı general Manuel Noriega, Miami, Florida'da yargılandı ve uyuşturucu ticareti yapmak ve haraç toplamak suçlarından 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1996 - Türksat uydusu, Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatılarak geçici yörüngesine yerleşti.

2002 - Peter Paul Rubens'in Masumların Katli isimli tablosu, bir açık arttırmada 76,2 milyon dolara satıldı.

Yorumlar