Tarihte bugün veya tarihte 10 Nisan günü neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen en önemli olaylardan biri Anayasa'daki İslam dini ile ilgili birçok madde çıkarıldı. Bunlardan biri "Devletin dini İslamdır" iadesiydi. Bir diğer ifade ise Milletvekillerin yemin ederken kullandıkları, "Allah" lafzı kaldırılarak yerine, "namus" ifadesi konuldu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 10 Nisan ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 10 Nisan gününde meydana gelen önemli olayların başında "laikleşme" gerekçesiyle İslam ifadesinin anayasadan çıkarılması oldu. Anayasadaki İslam diniyle alakalı birçok ifade 1928 yılında kaldırıldı. Bunlardan biri de "Devletin dini İslam"dır ifadesiydi. 

İşte tarihte 10 Nisan'da meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Anayasadan Devletin Dini İslamdır Hükmü Çıkarıldı (1928)

İsmet Paşa ve 120 arkadaşının teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 10 Nisan 1928 tarihli toplantısında anayasanın laikleşmesi ilkesinden hareketle anayasanın ikinci maddesinde yer alan "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır." fıkrası kaldırıldığı gibi 26. maddenin baş tarafında şeriat hükümlerinin T.B.M.M. tarafından yürütüleceğini belirten cümle de kaldırıldı. Bundan başka milletvekilleri ve cumhurbaşkanının yaptıkları yeminlerde "Allah" üzerine yemin kaldırılarak, namus üzerine ant içilmesi şekli kabul edildi.

Emniyet Teşkilatı Kuruldu (1845)

II.Mahmut zamanında başlayan kapsamlı ve kalıcı yeniliklere Tanzimat Döneminde de devam edildi. Bunlardan bir tanesi de Polis Teşkilatının kurulmasıdır. Emniyet Teşkilatı 10 Nisan 1845 tarihinde yayınlanan ve elçilik görevlilerine gönderilen 17 maddelik "Polis Nizamnamesi" ile ilk defa "polis" adıyla dünya devletlerindeki benzeri polis teşkilatı kuruldu. Başlangıçta Tophane Müşirliğine bağlı iken 1846’da Zaptiye Müşirliği adı altında bağımsız bir örgüte dönüştürülmüştür.

Meksikalı Halk Kahramanı Emilio Zapata Öldürüldü (1919)

Meksikalı halk kahramanı Emilio Zapata 10 Nisan 1919’da muhaliflerin tuzağına düşerek öldürüldü. Zapata fakir bir köylü çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Köylülerin daha doğrusu çiftçilerin haklarını savundu. Kısa sürede köyünde liderliğe yükseldi ve diğer bölgelerden de destek alarak gücünü arttırdı. Asıl amacı yoksul köylüler için adil bir toprak dağılımı sağlamaktı. Silahlı mücadele ile bir ara başkent Merxico City’yi de ele geçirmiştir. 

Mareşal Fevzi Çakmak Vefat Etti (1950)

Fevzi Çakmak Osmanlı Devleti Harbiye Nazırı iken İstanbul’un işgali üzerine Anadolu’ya geçerek milli harekete katılmıştı. TBMM tarafından Kütahya-Eskişehir Savaşlarının kaybedilmesinden sonra İsmet Bey’in yerine Genelkurmay Başkanlığına getirildi. Bu görevi 1944 yılına kadar sürdürdü. Siyasi hayatına Demokrat Parti ile başlayan Fevzi Çakmak daha sonra Millet Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. Mareşal Fevzi Çakmak 10 Nisan 1950 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Cenazesi Eyüp Sultan Mezarlığına defnedildi.

Pegasus Hava Yollarına Ait Yolcu Uçağı Kaçırıldı (2007)

Diyarbakır-İstanbul seferi sırasında Pegasus Hava Yollarına ait yolcu uçağı 10 Nisan 2007 tarihinde kaçırıldı. İçinde bulunan 178 yolcu ile İran’a gitmek isteyen hava korsanı uçak Esenboğa Hava Alanına indikten bir süre sonra teslim oldu.

Polonya Cumhurbaşkanının Uçağı Düştü (2010)

Polonya  Cumhurbaşkanı Lech Kaczynska ve beraberindekiler bindikleri uçağın 10 Nisan 2010 tarihinde düşmesi ile hayatlarını kaybettiler. Uçaktakiler Varşova’dan Smolenks’e Katyn Katliamı için yapılacak törene katılmak için gidiyorlardı. Bu katliamda II.Dünya Savaşı sırasında 15000 Polonyalı Ruslar tarafından katledilmişti. Uzun süre bu katliamdan Naziler sorumlu tutulmuşlardı.

TARİHTE 10 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1845 Türk Polis Teşkilatı kuruldu.

1919 Meksika'lı devrimci lider Zapata, hükümet tarafından katledildi.

1926 Türk uyruğunda bulunan her türlü kuruluşta, kayıtların Türkçe tutulması zorunluluğuna ilişkin yasa benimsendi.

1927 Binaların numaralandırılmasına ve sokakların adlandırılmasına ilişkin yasa kabul edildi.

1928 Milletvekilleri ve cumhurbaşkanının, "Vallahi" yerine, "namusum üzerine söz veririm" şeklinde yemin etmeleri yasalaştı.

1931 Türk Ocakları Olağanüstü Kurultayı, Türk Ocakları'nın feshine ve mallarının CHP'ye devredilmesine karar verdi.

1931 Lübnan asıllı ressam, şair ve filozof Halil Cibran, öldü.

1950 Bursa Cezaevi’nde açlık grevine başlayan Nazım Hikmet, sağlık durumu bozulunca gizlice İstanbul’a getirildi.

1950 Kurtuluş Savaşı komutanlarından Fevzi Çakmak, öldü.

1958 İstanbul Belediyesi, kadınların uzun süren hamam sefalarının su israfına neden olduğu gerekçesiyle, yıkanma süresini 1 saatle sınırlandırdı. Hamamcılar kararı sevinçle karşıladı.

1961 Hamallar Cemiyeti, İstanbul Belediyesi'nin emekli subayları hamal kahyası yapmasını protesto etti.

1969 Milliyetçi Parti Lideri Osman Bölükbaşı, "Türkiye'de komünizm Süleyman Demirel sayesinde gelişti" dedi.

1977 CHP lideri Bülent Ecevit "Allahın izniyle iktidara geleceğiz. Komünizm bizimle değil, Demirel ile gelir" dedi.

1979 Yılmaz Güney’in Ağıt filmi TRT Genel Müdürü Cengiz Taşer’in emriyle yayından kaldırıldı.

1982 Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Norveç'te verdiği demeç gerekçesiyle gözaltına alındı.

1992 Başbakan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a hakaretten 10 milyon lira tazminat ödemeye mahkum oldu.

1997 Emniyet Genel Müdürlüğü telefonların dinlendiğini doğruladı ve "Bu sayede 5.440 olayı aydınlattık" dedi.

2004 İşadamı Sakıp Sabancı öldü.

2007 İçinde 178 yolcusu bulunan ve Diyarbakır-İstanbul seferi yapan uçak, hava korsanı tarafından kaçırıldı.

2010 Polonya’dan Rusya’ya giden uçak düştü ve kurtulan olmadı. Polonya Devlet Başkanı, eşi ve bir çok yönetici de uçaktaydı.

Yorumlar