Tarihte bugün veya tarihte 10 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında 1. Dünya Savaşı'na sebepleri arasında sayılacak olan Alsace-Lorraine antlaşmasının imzalanması, Nelson Mandela'nın Güney Afrika'da Cumhurbaşkanı olması, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığından istifa ettiğini açıklaması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 10 Mayıs günü meydana gelen dikkat çeken olaylar arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün CHP'nin temelini oluşturan Müdafa-i Hukuk Grubunu 10 Mayıs 1921 tarihinde kurması ve ondan 99 yıl sonra 10 Mayıs 2010 tarihinde Deniz Baykal'ın bir kaset kumpası sonucu CHP Genel Başkanlığından istifa ettiğini açıklaması bulunuyor.

İşte tarihte 10 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

ABD’nin Bağımsızlık Kararı Alındı (1776)

İngiltere Krallığından ekonomik bazı serbestlikler isteyen Amerikan kolonileri İngilizlerin buna yanaşmaması ve baskıyı daha da arttırması üzerine ekonomik isteklerinin yanında siyasi bağımsızlık için harekete geçtiler. Philadelphia’da 10 Mayıs 1766 tarihine ikinci Amerikan Kongresini topladılar. Kongre sonunda 10 Mayıs 1766 tarihinde Amerika’nın bağımsızlığının ilan edilmesine ve George Washington’un başkomutanlığa getirilmesine karar verildi.

Fransa Alsace-Lorraine’yi Kaybetti (1871)

Fransa Sedan Savaşında Prusya orduları karşısında ağır bir yenilgi aldı. Prusya karşısında yenilen Fransa önce ateşkes imzaladı arkasından Frankfurt’ta 10 Mayıs 1871’de Frankfurt’ta asıl barış antlaşması imzaladı. Bu antlaşmanın en önemli maddelerinden birisi Alsace-Lorraine bölgesinin Almanya’ya bırakılmasıdır. Ayrıca Fransa’nın Avrupa’daki üstünlüğü sona ermiş oldu. Almanya’nın birleşmesinin önü açıldı. Ancak Fransa Sedan yenilgisinin intikamını almak için fırsat kollamaya başladı ve I.Dünya Savaşına giden yolun önemli başlangıçlarından birisini de bu antlaşma teşkil etti.

Tren Ve Tramvay İşçileri İlk Kez Greve Gitti (1920)

İstanbul’da tren ve tramvay işçileri ücretlerinin az olduğu gerekçesi ile 10 Mayıs 1920 tarihinde tarihlerinde ilk kez greve gittiler.

Güney Kore Cumhuriyeti’nin Kuruluşu İçin Seçimler Yapıldı (1948)

Kore Savaşı öncesi Kore ikiye ayrılmış durumdaydı. Kuzey Kore SSCB işgali altında Güney Kore ise ABD işgalindeydi. Kore’nin birleştirilmesi çabalarından herhangi bir netice alınamadı. Bunun üzerine ABD 10 Mayıs 1948 tarihinde Kore’de seçimler düzenletti. Seçim sonunda Syngman Rhee başkanlığında Güney Kore Cumhuriyeti kuruldu. Bu olay Kore’nin bölünüşünü resmileştirdi.

Beyoğlu’nda Meyhaneleri İle Ünlü Tarihi Çiçek Pasajı Çöktü (1978)

İstanbul Beyoğlu’nda meyhaneleri ile ünlü tarihi Çiçek Pasajı 10 Mayıs 1978 tarihinde sabaha karşı büyük bir gürültü içerisinde çöktü. Günlerce süren temizlik çalışmaları sonunda enkaz altından 12 ceset çıkarıldı. Adını eskiden önünde sıralanmış Çiçekçi dükkanlarından almıştı.

Nelson Mandela Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Oldu (1994)

Güney Afrika Cumhuriyetinde siyahların hakları için mücadele eden ve bu uğurda 27 yıl hapis yatan Nelson Mandela yapılan seçimin ardından 10 Mayıs 1994 tarihinde cumhurbaşkanlığı görevine başladı. Hapishaneden çıktığında 71 yaşındaydı.

Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığından İstifa Etti (2010)

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal kendisi ve partisinden bir milletvekili ile ilgili olduğu iddia edilen görüntülerin internet ortamında yayınlanması üzerine 10 Mayıs 2010 tarihinde genel başkanlık görevini bıraktığını açıkladı.

TARİHTE 10 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1497 - Amerigo Vespucci, Yeni Dünya'ya doğru yapacağı ilk yolculuk için İspanya'nın Cádiz kentinden ayrıldı.

1503 - Kristof Kolomb, Cayman Adaları'na geldi ve burada gördüğü sayısız deniz kaplumbağasından dolayı buraya "Las Tortugas" adını verdi.

1556 - Marmara denizi depremi meydana geldi.

1799 - Cezzar Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Akka'da Napolyon Bonapart'ın komutasındaki Fransız ordusunu yenilgiye uğrattı.

1824 - Londra'nın Trafalgar Meydanı'nda bulunan ünlü müzesi The National Gallery, halkın ziyaretine açıldı.

1868 - Bugünkü adı Danıştay olan Şura-yı Devlet kuruldu.

1872 - Victoria Woodhull, ABD Başkanlığı'na aday olan ilk kadın oldu.

1876 - Osmanlı Devleti'nde, basına sansür uygulaması başlatıldı.

1908 - Anneler Günü, ABD'de ilk kez olarak Batı Virginia Eyaleti'nin Grafton kentinde kutlandı.

1919 - İtilaf Devletleri temsilcileri, Paris'te, Yunanların İzmir'i işgali konusunda karar aldı.

1920 - ABD Komünist Partisi kuruldu.

1920 - New York'ta mültimilyarder iş adamı Nelson Rockefeller, sahibi olduğu binanın ön cephesine, Meksikalı ressam Diego Rivera'nın yaptığı duvar panosunda Lenin resmi olduğu için ressamı kovdu ve panoyu parçaladı.

1921 - Mustafa Kemal Paşa, TBMM'de Müdafaayı Hukuk Grubu'nu kurdu.

1933 - Almanya'da Naziler; Heinrich Mann, Upton Sinclair, Erich Maria Remarque gibi yazarların kitaplarını yakmaya başladı.

1940 - II. Dünya Savaşı: Winston Churchill, Birleşik Krallık Başbakanı olarak görevlendirildi.

1941 - II. Dünya Savaşı: Rudolf Hess, Birleşik Krallık ve Almanya arasında gerçekleşebilecek bir barış antlaşmasını başlatabilmek umuduyla, İskoçya topraklarına gizlice paraşütle indi.

1941 - 550 Alman uçağı Londra'yı bombaladı, yaklaşık 1400 sivil öldü.

1960 - ABD'ye ait "USS Triton" adlı nükleer denizaltı, Dünya çevresini su altından dolaştığı ilk seferini tamamladı.

1961 - TBMM, nispi temsil seçim sistemini kabul etti.

1978 - İstanbul, Beyoğlu'ndaki tarihi Çiçek Pasajı çöktü. Enkaz altında kalan 12 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

1993 - Tayland'da "Kader Oyuncak Fabrikası"nda çıkan bir yangın, çoğu çocuk denecek yaşta genç kadınlardan oluşan 188 işçinin ölümüne yol açtı.

1994 - Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyah Devlet Başkanı Nelson Mandela göreve başladı.

2002 - Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Paris'te bir tren garının zemininde gerçekleştirdiği fotoğraf eylemini sona erdirdi.

2010 - Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı.

10 MAYIS NE GÜNÜ?

Dünya Psikologlar Günü

Azerbaycanda Çiçek Bayramı

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar