Tarihte bugün veya tarihte 10 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 10 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Cengiz Aytmatov'un ölümü, Haçlı ordularının başındaki Alman İmparatoru'nun Kudüs'e gitmek isterken Silifke çayında boğulması gibi vakalar yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 10 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Haçlı ordusu komutanlarından Alman İmparatoru Frederik Barbaros, Silifke çayında boğularak ölümü ve dünya edebiyatının önemli isimlerinden Aytmatov'un ölümü bulunuyor.

İşte tarihte 10 Haziran günü meydana gelen önmli olaylardan bazıları:

Alman İmparatoru Frederik Barbaros Silifke Çayında Boğuldu (1190)

III.Haçlı Seferinin öncülerinden Alman İmparatoru Frederik Barbaros Anadolu üzerinden Kudüs’e geçmeyi denedi. II.Kılıçarslan komutasındaki Anadolu Selçuklu ordusu çok kalabalık olan bu orduyu durdurmayı başaramadı. Alman İmparatoru Akdeniz kıyılarına ulaştı. Ancak Silifke çayını geçmek isterken zırhlarının ağırlığı nedeniyle 10 Haziran 1190 tarihinde boğularak öldü.

Türk Asıllı İran Şahı Nadir Şah Öldürüldü (1747)

Oğuzların Avşar boyundan olan Nadir Şah zamanında İran sınırları Hindistan’da İndus nehrine kadar uzanmıştı. Nadir Şah Fethadabat şehrinde uğradığı bir suikast sonucu 10 Haziran 1747 tarihinde hayatını kaybetti. Ancak Osmanlı Devleti’ne karşı fazla başarılı olamamıştır.

Fransız Yazar Piyer Loti Öldü (1923)

Fransız yazar Piyer Loti 10 Haziran 1923 tarihinde öldü. Gezmeyi seven Piyer Loti iki kez İstanbul’a gelmiş ve uzun süre İstanbul’da kalmıştır. Türkiye’de yazdığı ünlü romanı Aziyade’dir. Piyer Loti özellikle İstanbul’un Hasköy, Divanyolu ve Eyüp sırtlarını mekan olarak kullanmış ve eserlerini buralarda meydana getirmiştir.

Türkiye İle Yunanistan Arasında İlişkiler Düzelmeye Başladı (1930)

Türkiye ile Yunanistan nüfus değişimi konusunda Lozan’da anlaşmışlardı. Ancak daha sonra Yunanistan’ın İstanbul’da daha fazla Rum bırakmaya yönelik çabaları anlaşmazlık çıkmasına neden oldu. Bu arada İtalya’nın Akdeniz ve Balkan politikaları Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine yakınlaştırdı. Sonunda iki devlet 10 Haziran 1930’da imzaladıkları antlaşma ile aralarında ki değişim sorunlarını çözdüler. Bu olaydan sonra Türk-Yunan ilişkileri yeni ve samimi bir ortama taşındı.

SSCB, ABD’den İsrail’i Durdurmasını İstedi (1967)

Arap-İsrail savaşında İsrail önce Mısır ve arkasından da Ürdün’ü yenmişti. Şimdi tüm gücüyle Suriye üzerine yüklenmişti. Golan tepelerini alan İsrail Suriye içlerine doğru ilerlemeye başladı. Bu duruma daha fazla sessiz kalmayan SSCB, 10 Haziran 1967 tarihinde ABD’den İsrail’i durdurmasını aksi halde her şekilde müdahale edebileceklerini bildirdi. Bunun üzerine Şam’a 40 mil mesafede İsrail birlikleri ilerlemelerini durdurdular. SSCB’nin bu müdahalesi ile Altı Gün savaşları İsrail’in galibiyeti ile sona erdi. Ancak bu savaşta sadece Arapların değil SSCB’nin de prestiji sarsılmıştı. Çünkü Arap ordularının kullandığı Rus yapımı silahların yetersizliği de açıkça görülmüştü.

Dünyaca Ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov Vefat Etti (2008)

Dünyaca tanınan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov 10 Haziran 2008 tarihinde tedavi için gittiği Almanya’da vefat etti. Sıkıntılı bir çocukluk devresi geçirmiş veterinerlik ve tarım üzerine eğitim almıştır. Daha sonra edebiyat enstitüsünde eğitim almıştır. Pravda gazetesinde başlayan yazarlık hayatı sırasında önemli eserlere imza attı. En çok tanınan eserlerinden biri ‘’Gün olur asra bedel’’ adlı yapıtıdır. Yazar aynı zamanda elçilik gibi görevler dede bulunmuştur.

10 HAZİRAN GÜNÜ MEYDAN AGELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1190 - Friedrich Barbarossa, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Saleph Nehri'nde (şu anki Göksu Nehri) boğularak öldü.

1692 - İngiltere'nin Amerikan kolonilerindeki Salem Cadı Mahkemeleri'nde suçlu bulunan Bridget Bishop asıldı.

1909 - Telsizle ilk "S.O.S." sinyali, Slavonia adlı İngiliz gemisinden verildi.

1910 - Seda-i Millet gazetesi başyazarı Ahmet Samim, İstanbul'da öldürüldü.

1916 - Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti.

1927 - Gazi Koşusu At Yarışı ilk kez yapıldı. Ankara Hipodromu'ndaki yarışı Mustafa Kemal Paşa da izledi.

1931 - Faşistlerle işbirliğini red eden orkestra şefi Arturo Toscanini, eşiyle birlikte İtalya'yı terk etti.

1934 - İran Şahı Rıza Şah Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret amacıyla Gürbulak'ta Türk sınırına geldi ve törenle karşılandı.

1935 - Mülkiye Mektebi'nin adının Siyasal Bilgiler Okulu olarak değiştirilmesine karar verildi.

1940 - II. Dünya Savaşı: İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti.

1940 - II. Dünya Savaşı: General Erwin Rommel'in komutasındaki Alman Birlikleri Manş Denizi'ne ulaştı.

1940 - II. Dünya Savaşı: Kanada, İtalya'ya savaş ilan etti.

1940 - II. Dünya Savaşı: Norveç, Alman kuvvetlerine teslim oldu.

1942 - Naziler Çekoslovakya'da Lidice kasabasını yerle bir ederek, Reinhard Heydrich'in öldürülmesine misilleme olarak 1300 kişiyi katletti.

1946 - İtalya Krallığı sona erdi ve İtalyan Cumhuriyeti ilan edildi.

1946 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1947 - Saab, ilk otomobilini üretti.

1949 - Devlet Tiyatro ve Operası, TBMM'de kabul edilen yasayla Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu. İlk Genel Müdür Muhsin Ertuğrul oldu.

1955 - Yapımı 2,5 yılda tamamlanan 300 odalı, 500 yataklı İstanbul Hilton Oteli açıldı.

1960 - Turan Emeksiz, Nedim Özpolat, Ersan Özey, Ali İhsan Kalmaz ve Sökmen Gültekin, Ankara'da Anıtkabir yamacında toprağa verildi.

1960 - Celâl Bayar ve Adnan Menderes, yargılanmak üzere Yassıada'ya götürüldü.

1967 - Altı Gün Savaşı sona erdi: İsrail ve Suriye ateşkes imzaladı. İsrail; Gazze Şeridi, Golan Tepeleri, Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Sina Yarımadası'nı işgal etti.

1987 - Eskişehir F-16 uçak motor fabrikası, Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı.

1990 - Şırnak'ın Çevrimli köyüne saldıran PKK militanları, 26 sivili öldürdü.

1993 - Dünya Sinemalar Günü, Türkiye'de ilk kez kutlandı.

2000 - Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad öldü. Yerine 17 Temmuz'da oğlu Beşar Esad getirildi.

2001 - Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta düzenlenen 11. Dünya Büyükler Boks Şampiyonası'nda, 57 kiloda Ramazan Paliani, Dünya Şampiyonu olarak altın madalya kazandı.

2002 - Ontario'da (Kanada) eşcinsel (eşdeğer) evlilik yasalaştı.

2005 - Orhan Boran'ın 60. sanat yılı ve profesyonel hayatını sona erdirdiği jübile gecesi, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda yapıldı.

2006 - Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilin yüz ölçümünün binde 5'inden fazlasının yabancılara satılmış olması nedeniyle ikinci emre kadar satışları yasakladı.

Yorumlar