Tarihte bugün veya tarihte 10 Ağustos günü ne oldu?

Tarihte bugün yaşanan önemli olaylar arasında Celalettin Harzemşah'ın Yassıçemen savaşında yenilmesi, Sevr antlaşmasının imzalanması, Yunanların Ankara'ya doğru hareket etmesi gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 10 Ağustos gününde meydana gelen önemli olaylar arasında Moğolları yenen ilk komutan olan Celalettin Harzemşah'ın Anadolu'da Selçuklu ve Eyyübi ittifakına yenilmesi, Sevr Antlaşmasının imzalanması, Yunan ordularının Ankara'ya yürüme kararı alması gibi olaylar bulunuyor. 

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Zamanın İki Ünlü Türk Hükümdarı Yassıçemen’de Karşılaştılar (1230)

Tarihte Moğollar'ın yenilmezliği algısını kıran ilk komutan, devlet adamı Celalettin Harzemşah, yıllarca farklı coğrafyalarda sürdürdüğü mücalesini en sonunda Anadolu'da Selçuklulara'a karşı kaybetti. Harzemşahlar Devleti, Moğolların eline geçmiş fakat son hükümdar Celalettin Harzemşah teslim olmamış mücadelesine seyyar bir şekilde devam ediyordu. Fakat büyük bir hata yaptı, Anadolu’ya girdi. Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaaddin Keykubat ile 10 Ağustos 1230 tarihinde Yassıçemen’de karşılaştılar. Celalettin Harzemşah yenildi. Savaştan yaralı olarak kurtuldu. Ancak çok geçmeden hayatını kaybetti. Mezarı bugün Diyarbakır iline bağlı Silvan ilçesinde bulunuyor.

Vasvar Antlaşması İmzalandı (1664)

Avusturya üzerine sefere çıkan Fazıl Ahmet Paşa, Uyvar, Novigrat ve Yenikale gibi bir çok yeri ele geçirdi. Avusturya’nın isteği ile 10 Ağustos 1664 tarihinde Vasvar Antlaşması imzalandı.

II. Balkan Savaşı Bulgaristan’ın Yenilgisi İle Sona Erdi (1913)

Bulgaristan’ın aç gözlülüğü yüzünden çıkan II.Balkan Savaşı 10 Ağustos 1913 tarihinde Bulgaristan’ın yenilgisi ile Bükreş Antlaşması ile sona erdi. Fırsatı değerlendiren Osmanlı Devleti’de Edirne dahil Dimetoka’ya kadar olan yerleri geri aldı.

Sevr Antlaşması İmzalandı (1920)

İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti’ni paylaşma konusunda anlaşamadıkları için bir türlü antlaşma imzalanamamıştı. Anadolu’da milli mücadele seslerinin yükseldiği bir dönemde hemen harekete geçerek tek taraflı olarak hazırladıkları maddeleri Osmanlı Devleti’ni kabule zorladılar. Sonunda 433 maddeden oluşan Sevr Barış Antlaşması 10 Ağustos 1920 tarihinde imzalandı. Ancak bu antlaşma hiçbir zaman yürürlüğe giremedi.

İngilizler Sevr Antlaşmasının Geçersiz Olduğunu İlan Ettiler (1921)

İngiltere Başbakanı Lloyd George Sevr Antlaşmasının birinci yıldönümünde 10 Ağustos 1921 tarihinde Sevr Antlaşmasının yırtıldığını ve silah ticaretinin serbest olduğunu ilan etti. Öyle anlaşılıyorki Türk-Yunan savaşında İngilizler de Türk tarafına silah satarak para kazanmak istiyordu.

Yunan Kralı Konstantin Ankara’yı Hedef Göstererek İlerle Emrini Verdi (1921)

Yunan Generali Papulas 10 Ağustos 1921 tarihinde Yunan ordusuna ilerle emrini verdi. Yunan kralı Konstantin ise kendinden emin bir şekilde, hedef olarak Ankara’yı gösterdi.

Japonya Teslim Oldu (1945)

Atom bombaları karşısında çaresiz kalan Japonya, İsviçre’nin aracılığı ile 10 Ağustos 1945 tarihinde teslim oldu. Japonların tek isteği Japon İmparatoru’nun hak ve imtiyazlarına dokunulmamasını istediler. Bu istekleri ABD tarafından kabul edildi. Japonya’nın teslim olması ile II.Dünya Savaşı sona erdi.

Sri Lanka’da Müslümanlara Etnik Temizlik Uygulanıyor (1990)

Sri Lanka’da Tamil gerillaları ile hükümet güçleri arasında kalan Müslümanlar sık sık katliam ve saldırılara maruz kalmaktalar. Bu saldırıların en yoğun olduğu yıl özellikle 1990 yaz aylarıdır. Aynı yıl hacdan dönen Müslümanlar katledilmiş, camiler taranmış, köyler saldırıya uğramıştır. Yine böyle bir saldırı da 10 Ağustos 1990 tarihinde 120’den fazla Müslüman katledildi.

TARİHTE 10 AĞUSTOS MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1519 - Ferdinand Magellan beş gemisiyle dünya çevresindeki turu için Sevilla'dan yelken açtı.

1543 - Osmanlı orduları Estergon Kalesi'ni fethetti.

1675 - Greenwich Gözlemevi Londra'da kuruldu.

1680 - New Mexico'da Pueblo İsyanı başladı.

1792 - Fransız Devrimi: Tuileries Sarayı yağmalandı, XVI. Louis tutuklandı.

1809 - Ekvador'un başkenti Quito, İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1821 - Missouri, ABD'nin 24. eyaleti oldu.

1856 - Louisiana'da kasırgadan yaklaşık 300 kişi öldü.

1876 - Padişah V. Murat akli dengesini yitirdiği gerekçesiyle tahttan indirildi.

1893 - Rudolf Diesel'in ilk dizel aracı kullanıma girdi.

1904 - Rus ve Japon savaş gemileri arasında Sarı Deniz Savaşı başladı.

1913 - II. Balkan Savaşı sona erdi: Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Karadağ, ve Yunanistan arasında Bükreş Antlaşması imzalandı.

1915 - Anafartalar Zaferi ve Conk Bayırı Muharebesi: Albay Mustafa Kemal'in komutasındaki Türk askerlerinin taarruzuyla İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin geri çekilmesi sağlandı.

1920 - I. Dünya Savaşı: Osmanlı Padişahı VI. Mehmed'in temsilcileri, Osmanlı Devleti'nin Müttefikler arasında paylaşımını öngören Sevr Antlaşmasını imzaladılar.

1920 - Sevr Anlaşması hükümleri uyarınca, Anadolu ve Rumeli toprakları düşmanlarca paylaşılmaya başlandı.

1945 - Japonya teslim oldu ve II. Dünya Savaşı, Pasifik'te sona erdi.

1951 - Denizcilik Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi. 500 milyon sermayeli kuruluşun 1 Mart 1952 günü faaliyete geçeceği açıklandı.

1954 - Murat Güler Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk yüzücüsü oldu.

1960 - Ege Telgraf gazetesi çıkmaya başladı.

1982 - Artin Penik, ASALA terörünü protesto etmek için kendisini Taksim Meydanı'nda yaktı.

1990 - Magellan uzay sondası, Venüs'e ulaştı.

1990 - Kuzey doğu Sri Lanka'da katliam: 127 müslüman, yarı askeri birliklerce öldürüldü.

1993 - Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda Richter ölçeğine göre 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

1994 - Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1B, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden fırlatıldı. Böylece Türkiye, uzayda uydusu olan 18 ülke arasına girdi.

1997 - Güney Afrika Cumhuriyeti, insan hakları ihlalleri ve Kıbrıs sorununu gerekçe göstererek Türkiye'ye askeri helikopter satışını durdurdu.

2000 - Dünya nüfusu 6 milyara ulaştı.

2003 - Yuri İvanoviç Malençenko uzayda evlenen ilk insan oldu.

2014 - 12. Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar