Tarihte bugün veya tarihte 1 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 1 Mayıs günü meydana gelen olaylar arasında işçi bayramının ilan edilmesi bulunuyor. Türkiye'de ise 1 Mayıs 2003 yılında Bingöl depremi meydana gelmiş 173 kişi hayatını kaybetmişti. Bugün meydana gelen bir başka önemli olay ise Vietnam Savaşı'nın resmen sona ermesidir.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olayların başında doğal olarak 1 Mayıs işçi bayramının işçi dünyasına kazandırılmasıdır. Türkiye'de 2009 yılında 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi. Öte yandan İngiltere'nin Kıbrıs'ı kolonisi haline getirmesi, Vietnam Savaşı'nın sona ermesi gibi olaylar da yine 1 Mayıs gününde meydana gelen önemli olaylardan bazılarıdır.

Tarihte bugün veya tarihte 1 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle: 

Kanuni Sultan Süleyman Son Seferine Çıktı (1566)

Kanuni sultan Süleyman son ve on üçüncü seferine 1 Mayıs 1566 tarihinde çıktı. Bu seferin sonunda Avusturyalıların elinden Zigetvar Kalesi alınacak fakat o kalenin alındığını göremeyecektir. Bu sefer sırasında 71 yaşında bulunuyordu.

Cin Ali Bey İsyanı Sona Erdi (1773)

Soyu Mısır Kölemenlerine dayanan Cin Ali Bey Osmanlı-Rus savaşından istifade ederek isyan çıkardı ve sultanlığını ilan etti. Üzerine gönderilen kuvvetler Salihiyye Savaşında onu yendiler ve yakaladılar. Cin Ali Bey idam edildi ve kesik başı 1 Mayıs 1773 tarihinde İstanbul’a gönderildi.

Rusya İle Baltalimanı Antlaşması İmzalandı (1849)

Rusya ile Osmanlı devleti Eflak-Boğdan meselesi yüzünden karşı karşıya geldiler. Her iki devlette Eflak-Boğdan’a asker soktular.  Bunun üzerine durumu görüşmek için Rusya’nın isteği ile diplomatik görüşmeler başladı. Sonuçta 1 Mayıs 1849’da İstanbul’da Baltalimanı Sözleşmesi imzalandı. Osmanlı Devleti büyük bir krizi diplomatik yolla aştı. Fakat Eflak-Boğdan üzerinde ki hakimiyeti zayıfladı.

İngiltere Kıbrıs’ı Koloni Haline Getirdi (1925)

İngiltere 1914 tarihinde Kıbrıs’ı ilhak etmişti. Lozan Antlaşması ile bu durumu resmileştirdi ve 1 Mayıs 1925 tarihinden itibaren Kıbrıs’ı diğer kolonilerde olduğu gibi valiler ile idareye başladı.

SSCB İle ABD Arasında U-2 Krizi Çıktı (1960)

Adana İncirlik üssünden kalkan ve ABD’ye ait bir U-2 casus uçağı,Pakistan üzerinden SSCB topraklarına girdi. Bu uçak Sovyet hava sahası üzerinde 1 Mayıs 1960 tarihinde düşürüldü ve pilot yakalandı. Bu olay SSCB ile ABD arasında yeni bir krizin doğmasına yol açtı. Bu olay SSCB’nin 1962 yılında ellerindeki U-2 pilotunu serbest bırakması ile tamamen sona erdi.

Fransa Nükleer Güçler Arasına Katıldı (1962)

Fransa DeGaulle’nin cumhurbaşkanı olması ile birlikte tekrar güçlü ve etkin bir devlet olma siyasetine önem verdi. İlk olarak NATO içerisinde ABD ve İngiltere kadar söz sahibi olmak istediler. Bu istekleri gerçekleşmeyince de NATO’nun askeri kanadından bağımsız hareket etmeye başladılar. Nükleer güç olmak isteyen Fransa 1 Mayıs 1962 tarihinde ilk atom bombasını Büyük Sahra’da patlattı.

‘’Tanrıyı İnsan Yarattı’’ Diyen Yargıtay Başkanı İmran Öktem Öldü (1969)

Yargıtay başkanı İmran Öktem 1967 yılında adli yıl açılış töreninde yaptığı ‘’Tanrıyı İnsan yarattı’’ sözleri ile büyük tepki toplamıştı.Yargıtay birinci başkanı olarak görevini yürütürken 1 Mayıs 1969 tarihinde öldü. Maltepe Camisine 3 Mayıs 1969 tarihinde cenaze namazı için getirilen İmran Öktem’in cenaze töreninde olaylar çıktı. İmamlar cenaze namazını kıldırmak istemediler. Bir kısım vatandaşların protestosu nedeniyle sıkıntılı anlar yaşandı. Hatta İsmet İnönü’de protestocuların hedefi olmaktan güçlükle kurtarılmıştı.

TARİHTE 1 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1707- İngiltere, Galler ve İskoçya, Büyük Britanya olarak birleşti.

1889- "1 Mayıs" işçilerin ortak bayramı olarak kabul edildi.

1925- Kıbrıs, İngiltere kolonisi oldu.

1932- Ankara'da Milli Sanayi Sergisi açıldı.

1948- Hürriyet gazetesi, Sedat Simavi tarafından İstanbul'da kuruldu.

1964- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü kuruldu.

1975- Vietnam Savaşı sona erdi.

1977- İstanbul'da Taksim'deki 1 Mayıs mitingi sırasında çıkan olaylarda 37 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

1984- DGM'ler 8 ilde göreve başladı.

1988- Karikatürist ve tiyatro sanatçısı Altan Erbulak 59 yaşında öldü.

2003- Bingöl'de 6,4 büyüklüğündeki depremde 176 kişi öldü, 521 kişi yaralandı.

2004- Avrupa Birliği, Polonya, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum yönetimini saflarına katarak 25 ülkeye ulaştı.

2009- 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, otuz yıla yakın aradan sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

2012- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs mitingine katılarak işçilere seslendi. Çelik, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından 1 Mayıs kutlamalarına katılan ilk bakan oldu.

2012- UEFA Disiplin Komitesi, Beşiktaş'a ertelemeli olarak 2 yıl UEFA organizasyonlarına katılmama cezası verdi.

2015- NASA'nın Ağustos 2004'te Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ü gözlemlemek için fırlattığı Messenger uzay aracı, ömrünü tamamlayarak gezegenin yüzeyine düştü.

2016- Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi, 3 polis şehit oldu, 22 kişi yaralandı. Saldırıyı DEAŞ üstlendi.

2016- Kanada’nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray kentinde 1 Mayıs’ta başlayıp hızla büyüyerek 582 bin hektarlık alana yayılan yangında 2 bine yakın ev ve iş yeri tamamen yandı, bazı benzin istasyonlarında meydana gelen patlamalar olayın şiddetini daha da artırdı, yangın 9 milyar dolarlık zarara neden oldu.

2018- Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp 8.kez Avrupa Şampiyonu oldu. 

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar