Tarihte bugün ne oldu, 4 Haziran günü neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu, 4 Haziran günü neler yaşandı? Tarihte bugün meydana gelen önemli olayların başında darbeyle tahttan indirilen Sultan Abdülaziz'in öldürülmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu, 4 Haziran günü neler yaşandı? Meydana gelen önemli olaylar arasında öne çıkanı Sultan Abdülaziz'in intihar süsüyle öldürülmesidir.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Sultan Abdülaziz'i Katlettiler, İntihar Etti Dediler (1876)

Sultan Abdülaziz askeri bir darbe neticesinde tahttan indirilmiş ve Feriye sarayında gözaltında tutulmakta idi. Sultan Abdülaziz’in 4 Haziran 1876 tarihinde Feriye Sarayında bileklerini keserek intihar ettiği açıklandı. Ancak bu açıklamaya kimse inanmamıştı. Başta Serasker Hüseyin Avni Paşa olmak üzere darbecilerin Sultan Abdülaziz’i katlettiklerine dair bir çok delil mevcuttur.

Tarihte bugün ne oldu, 4 Haziran günü neler yaşandı
Sultan Abdülaziz'in ölmeden önceki son resmi

 

Hüseyin Avni Paşa cenazeye otopsi yapılmasına müsaade etmemiş ve hemen defnettirmiştir. Bu acı olayın birinci derece sorumlularının sonları feci oldu. Hüseyin Avni Paşa bu olaydan kısa süre sonra Sultan Abdülaziz’in kayınbiraderi tarafından öldürülürken bu olaydan hüküm giyen Mithat Paşa Taif zindanlarında boğularak can verdi.

Anadolu’nun İlk Büyük Türk Hükümdarı Süleyman Şah Öldü (1086)

Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu Süleyman Şah ile Suriye hakimi ve Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Melikşah’ın kardeşi Tutuş’un arası bölge hakimiyeti nedeniyle açıldı. Halep civarında Süleyman Şah ile Tutuş savaştılar. Savaşı kaybeden Süleyman Şah 4 Haziran 1086 tarihinde vefat etti. Bir kısım tarihçiler onun intihar ettiğini söylerler. Süleyman Şah’ın türbesinin bulunduğu günümüzde Suriye’de yer alan Caber Kalesi Lozan Antlaşması hükümlerine göre Türkiye Cumhuriyetine aittir.

Kıbrıs’a İngiltere’nin Yerleşmesini Sağlayacak Olan Antlaşma İmzalandı (1878)

İngiltere Ortadoğu hakimiyeti ve uzak doğuya giden yollarının güvence altına alınması için ilk olarak Kıbrıs’a yerleşmek istiyordu. Osmanlı Devletinin Rusya karşısında hezimete uğradığı ve ağır bir antlaşma imzalamamak için çaba sarf ettiği bir dönem İngiltere için tarihi bir fırsattı. Bu ortamı iyi değerlendiren İngiltere 4 Haziran 1878 tarihli antlaşma ile Kıbrıs’a yerleşmek için kapıyı açmış oldu. İlerik i dönemlerde İngiltere Kıbrıs’a tamamen yerleşti.

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf  Boğularak hayatını Kaybetti (1898)

Koca Yusuf şimdi ki Bulgaristan’da kalan Şumnu doğumludur. Boyu 1.88, kilosu ise 144 kilogramdı. Kırkpınar başpehlivanı olmuş Avrupa’da güreşler yapmış ve son olarak Amerika’ya gitmişti. Amerika’dan dönerken bindiği geminin başka bir gemi ile çarpışarak batması sonucu 4 Haziran 1898’de boğularak hayatını kaybetmiştir. Ölümü üzerine bir çok iddia ileri sürülmüştür. Bunlardan en korkuncu Koca Yusuf’un filikalara alınmayarak hatta tutunduğu ellerinin kesilerek boğulmaya terk edildiği iddiasıdır.

Çin Hükümeti Göstericilere Tanklar İle Müdahale etti (1989)

Çin’de hükümetin uygulamaları aydınlar, öğrenciler ve işçiler tarafından ülke çapında protesto edilmeye başlandı. Gösteriler Pekin’in Tianenmen Meydanında yoğunlaştı. Çin hükümeti giderek gösterilerin büyümesi üzerine 4 Haziran 1989 tarihinde Tianenmen Meydanında toplanmış olan göstericileri tanklar ile dağıttı. Bu müdahale esnasında resmi rakamlara göre iki yüz-üç yüz resmi olmayan açıklamalara göre ise 2000 civarında insan hayatını kaybetti.

TARİHTE 4 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

M.Ö. 781 - Tarihte ilk kez bir güneş tutulması Çin'de kayıtlara geçti.

1783 - Montgolfier Kardeşler, sıcak hava balonlarını halka tanıttılar ve ilk uçuşu gerçekleştirdiler.

1844 - Almanya'da Silezya bölgesinde dokumacılar ayaklandı.

1876 - 30 Mayıs 1876 Darbesi ile tahttan indirilen Osmanlı Padişahı Abdülaziz, gözaltında bulundurulduğu Feriye Sarayları'nda bilekleri kesilmiş olarak ölü bulundu. Doktorlar tarafından intihar ettiğine karar verilmişse de, yaygın kanı öldürüldüğü yönündedir.

1878 - Kıbrıs’ın idaresinin geçici olarak Birleşik Krallık'a bırakıldığı "Kıbrıs Antlaşması" imzalandı. 16 Ağustos 1960 tarihine kadar sürecek olan ve Britanya Kıbrısı olarak adlandırılan idare kuruldu.

1917 - Pulitzer Ödülleri ilk kez verilmeye başlandı.

1930 - Türk Tarih Kurumu'nun temelini oluşturan Türk Tarihi Tetkik Heyeti ilk toplantısını yaptı. Ekip, 16 kişiden oluşuyordu. Heyet Başkanlığına Tevfik Bey (Bıyıklıoğlu) seçildi.

1932 - Türkiye'deki yabancıların kamu işlerinde çalışması yasaklandı.

1933- Şair Ahmed Haşim, İstanbul’da 46 yaşında öldü.

1936 - Fransa'da seçimleri sol kazandı. Halk Cephesi ittifakının lideri sosyalist Léon Blum Başbakan oldu.

1937 - Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1940 - II. Dünya Savaşı: Alman güçleri Paris'e girdi. Şehri, ancak 10 gün sonra (14 Haziran 1940) tam olarak kontrol altına alabileceklerdir.

1944 - II. Dünya Savaşı: Roma, Müttefikler'in eline geçti ve Mihver Devletleri'nin kaybettiği ilk başkent oldu.

1944 - II. Dünya Savaşı sırasında Alman savaş gemileri, ticaret gemisi biçimine sokularak Boğazlar'dan geçiyordu. Birleşik Krallık bu durumu Türkiye nezdinde protesto etti.

1946 - Juan Peron, Arjantin Cumhurbaşkanı oldu.

1961 - ABD Başkanı John F. Kennedy ile SSCB Devlet Başkanı Nikita Kruşçev, Viyana'da bir araya geldi.

1970 - "Altın Portakal" Sinema Ödülünü, baş rolünü Yılmaz Güney'in oynadığı Bir Çirkin Adam filmi kazandı.

1970 - Manisa'da aşırı sağcılar mini etekli kızlarla uzun saçlı ve favorili erkeklere saldırdı.

1972 - California Üniversitesi profesörlerinden siyah eylemci Angela Yvonne Davis, gizli örgüt kurmak, cinayet ve adam kaçırma suçlarından beraat etti. Jürinin bütün üyeleri beyazdı.

1973 - ATM'nin (Bankamatik) patenti alındı.

1973 - Yavuz Zırhlısı, Gölcük'te yapılan törenle Donanma'dan çıkarıldı.

1974 - Uluslararası Hukukçular Komitesi, Uganda'da İdi Amin'in iktidarı ele geçirmesinden bu yana 250 bin kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

1979 - 105 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş Olayları sanığı 885 kişinin davası başladı.

1981 - Millî Güvenlik Konseyi'nin ölüm cezasını onayladığı sağ eylemci Cevat Karakaş idam edildi.

1986 - İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde bir kız öğrenci, Ramazan günü okula askılı elbiseyle geldiği gerekçesi ile, polis tarafından dövüldü.

1989 - Polonya'da ilk serbest seçimler yapıldı. Seçimleri Dayanışma Sendikası kazandı.

1989 - Tiananmen Meydanı Olayları: 15 Nisan'dan beri süregelen Pekin'deki Tiananmen Meydanı'ndaki rejim aleyhtarı göstericilere, Çin Halk Kurtuluş Ordusu müdahale etti. Çok sayıda gösterici katledildi, 7000'den fazla gösterici de yaralandı.

1992 - III. İzmir İktisat Kongresi toplandı.

1994 - İki heykeli, Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırtan Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, "böyle sanatın içine tükürürüm" dedi.

1994 - İslam toplumunda kadınların baskı altında olduğunu söyleyen Bangladeşli yazar Teslime Nesrin, radikal dinciler tarafından ölümle tehdit edildi.

1995 - 12 Eylül döneminde kapatılmış olan Adalet Partisi yeniden kuruldu.

1997 - Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen Çekiç Harekatı'na katılan askeri bir helikopter, Zap Kampı yakınlarında düştü. Hakkâri'de görevli sekiz subay, iki astsubay ve bir er öldü.

1998 - Karadeniz Ekonomik İşbirliğini (KEİ) uluslararası bir örgüte dönüştüren KEİ Şartı, 11 ülke tarafından Ukrayna'nın Yalta kentinde imzalandı.

2001 - Gaffar Okkan suikastıyla ilgili olarak, Hizbullah mensubu biri kadın 10 kişi yakalandı.

2006 - Peru'da başkanlık seçimlerinin ikinci turunda, sosyal demokrat Alan García zaferini ilan etti ve Alejandro Toledo'nun yerine Devlet Başkanı oldu.

2009 - Rahşan Ecevit, kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti'den istifa etti.

Yorumlar