Tarihte bugün ne oldu, tarihte 21 Ekim olayları nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 21 Ekim günü neler oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 21 Ekim günü yaşanan olaylar arasında neler var, hangi olaylar bugün yaşandı? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, tarihte 21 Ekim olayları ne

Tarihte bugün ne oldu, tarihte 21 Ekim olayları nelerdir? Neler yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 22 Ekim günü meydana gelen olaylar arasında yer alan gelişmeler şunlar:

I.KILIÇ ARSLAN (1079-1017)

Anadolu Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarıdır. Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Melikşah’ın ölümü üzerine gözaltından kurtularak Anadolu’ya gelmiş ve babası Süleyman Şah’ın yerine geçmiştir. Bizansla mücadele etmiş ve Anadolu’nun Türkleşmesi için çaba harcamıştır. Ancak onu asıl meşhur eden elindeki çok az kuvvete rağmen çok kalabalık olan I.Haçlı ordusuna karşı vermiş olduğu büyük mücadeledir. Bu mücadele sonrası Haçlıların ancak 10’da 1’i Anadolu’dan geçebilmiştir. Fakat Bizanslıların oyununa gelerek kayınpederi ilk Türk denizcisi Çaka Bey’i rakip olarak görüp ortadan kaldırtması büyük bir hata olarak kabul edilir. Bizanslılar ve Haçlılara rağmen Anadolu’yu muhafaza etmeyi başarmıştır.

İLK HAÇLI GRUBU DRAKON VADİSİNDE DARMADAĞIN OLDU (1096)

Avrupa’da Papa’nın ve Piyer Lermit’in çağrıları sonrasında Haçlı ordusu hazırlanmaya başlamıştı. Ancak bazı başıboş kitleler bu orduyu beklemeden Piyer Lermit ve Gautier Sans-Avoir komutanlığında yola çıktılar. Sayıları 20 bin civarında olan bu yağmacı topluluk İznik yakınlarında Drakon vadisinde 21 Ekim 1096’da Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıçarslan tarafından darmadağın edildiler. Sadece keşiş Piyer Lermit ve çok az kişi kaçmayı başardı.

İNGİLTERE VE FRANSA OSMANLI DEVLETİNİ PAYLAŞMAK İÇİN GİZLİ PAZARLIKLARA BAŞLADI (1915)

Rusya ve İtalya’nın Anadolu üzerindeki istekleri İngiltere ve Fransa’yı da harekete geçirdi. İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti üzerindeki kendi paylarını belirlemek için 21 Ekim 1915’te Londra’da görüşmelere başladılar. Bu görüşmeler sonrasında imzalanacak olan antlaşma görüşmeleri yapan kişilerin isimleri ile yani Sykes-Picot antlaşması olarak bilinecektir.

İNGİLTERE VE OSMANLI KONUSUNDA FRANSA VE RUSYA ANLAŞTI (1807)

Çar Aleksandr ile Napolyon Osmanlı Devletinin paylaşımı konusunda anlaşamamışlardı. İki devlet arasında Erfurt’ta yapılan görüşmeler sonunda 21 Ekim 1807’de Erfurt antlaşması imzalandı. İki devlet İngiltere’ye karşı ittifak yapacaklar, Rusya ile Osmanlı Devleti arasındaki sınır Tuna nehri olarak kabul ediliyordu.

TERCÜMAN-I AHVAL GAZETESİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI (1860)

İlk özel Türk gazetesi olan Tercüman-ı Ahval yayın hayatına 21 Ekim 1860 da başladı.Tercüman-ı Ahval gazetesi Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarılmıştır.

HİCAZ DEMİRYOLU HİNDİSTANLI MÜSLÜMANLARIN GÜNDEMİNDE

21 Ekim1897 Hindistanlı Müslüman gazeteci Muhammed İnşallah, İngiltere’nin Arabistan Demiryolu Projesi’nden haberdar oldu. Hintli gazeteci, Osmanlı Devleti’nin gerçekleştireceği ve finansmanını tüm Müslümanların sağlayacağı Şam-Medine-Mekke Demiryolu fikrini İslami gazetelerde ortaya atarak Hicaz Demiryolu fikrinin kamuoyunda yayılmasını sağladı.

ENVER PAŞA BAŞKUMANDAN VEKİLİ OLDU (1914)

Kurmay Yarbay Enver Bey rütbe atlayarak mirlivalığa (general) yükseldi ve harbiye nazırı oldu. 21 Ekim 1914 tarihinde ‘’başkumandan vekili’’oldu ve ordunun kontrolünü aldı.

ALMANYA MİLLETLER CEMİYETİNDEN ÇEKİLDİ (1933)

Silahsızlanma konferansından çekilen Almanya 21 Ekim 1933’te de milletler Cemiyeti üyeliğinden çekildi. Almanya’dan bir süre sonra Japonya’da Milletler Cemiyetinden çekilecektir.

AHMET TANER KIŞLALI ÖLDÜRÜLDÜ (1999)

Siyasetçi ve gazeteci  yazarı A. Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü, sabah Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü. En son cumhuriyet gazetesinde yazarlık yapıyordu.

CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ İLE İLGİLİ REFERANDUM YAPILDI (2007)

TBMM’de çıkan cumhurbaşkanı seçimi krizi sonrasında 21 Ekim 2007 günü Cumhurbaşkanının halkın seçmesi de dahil beş madde için referandum yapıldı. Referandum sonucu oy kullananların yüzde 69’u Evet, yüzde 31’i ise Hayır dedi.

Halkoyuna sunulan 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun anayasada değişiklik yapılmasını içeren beş madde içeriyordu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yanında milletvekilliği genel seçimlerinin de dört yılda bir yenilenmesi gibi maddeleri de bu değişiklik içerisinde yer alıyordu. Aynı gün tartışmaları hala devam eden Teröristlerin Dağlıca Komando Taburu’na baskın olayı yaşandı.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1805- Amiral Nelson komutasındaki İngiliz filosu, İspanya'nın güneybatısında Trafalgar'da Napolyon'un Birleşik Fransız-İspanyol Donanmasını yendi. Amiral Nelson da savaşta öldü.

1833- İsveçli kimya mühendisi Alfred Nobel doğdu.

1860- İlk özel siyasi gazete Tercüman-ı Ahval çıkmaya başladı.

1879- Thomas Edison, karbon filamanlı elektrik ampulünü icat etti.

1935- Almanya, Milletler Cemiyeti’nden resmen ayrıldı.

1940- Ernest Hemingway’in ‘’Çanlar Kimin İçin Çalıyor’’ kitabı New York’ta basıldı.

1945- Fransa’da kadınlar, ilk kez oy kullanma hakkı elde etti.

1956- Gazeteci Hakkı Tarık Us 67 yaşında İstanbul’da öldü.

1973- Necmettin Erbakan Milli Selamet Partisi Genel Başkanı seçildi.

1981- Atatürk Barajı’nın temeli, Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından atıldı.

1984- Afşin-Elbistan Termik Santrali açıldı.

1985- Alman gazeteci ve yazar Günter Wallraff’ın Türk işçisi kimliğiyle yaşadıklarını anlattığı ‘’En Alttakiler’’ (Ganz Unten) adlı yapıtı piyasaya çıktı.

1987- Türkiye’de montajı yapılan ilk savaş uçağı F-16 ‘’Savaşan Şahin’’ resmi törenle uçuruldu.

1996- Ünlü çevreci Kriton Curi vefat etti.

1997- Anadolu Ajansı, uyduyla kesintisiz haber yayınını, Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katıldığı toplantıyla başlattı.

1998- TBMM, NATO’nun genişlemesini onayladı. Böylece 16 ittifak üyesi ülkenin de onayı tamamlandı ve genişleme kesinlik kazandı.

1999 - Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de kalabalık bir alışveriş merkezine yapılan roket saldırısında 110 kişi öldü, 400 kişi yaralandı.

1999- Öğretim üyesi ve gazeteci yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı bombalı saldırıda öldürüldü.

2007- Hakkari Dağlıca'da konuşlu piyade taburuna teröristlerce düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi. Saldırı sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonlarda 34 terörist etkisiz hale getirildi.

2007- Cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği, halk oylamasında yüzde 68,95'lik ''evet'' oyuyla kabul edildi.

2011- Bir süre kanser tedavisi gören gazeteci Hikmet Bila, 57 yaşında Ankara'da vefat etti.

2011- İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelerin yerleşkesini hazırlayan ve Ağa Han Ödülü sahibi mimar Behruz Çinici, geçirdiği kalp krizi sonucu 79 yaşında Yalova'da hayatını kaybetti.

2012- Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, daha önce sağ yakalandığı bildirilen en küçük oğlu Hamis el-Kaddafi'nin, Beni Velid kentinde öldüğü açıklandı.

2013- Bulgaristan hükümeti, artan sığınmacı akınını durdurmak için Türkiye sınırına 30 kilometrelik duvar inşa etme kararı aldı.

2015 - Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisinde şehit edilen Furkan Doğan'ın ailesi, dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın cezalandırılması talebiyle ABD'de hukuk davası açtı. Türk vatandaşlığının yanı sıra ABD vatandaşlığı da bulunan Doğan'ın ailesinin açtığı dava, bugüne kadar ABD'de İsrailli üst düzey yetkiliye açılmış ilk dava özelliğini taşıyor.

2016- Kamerun'da kapasitesinden iki kat fazla yolcu taşıyan trenin raydan çıkması sonucu 70'den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.


 

Yorumlar