Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 19 Ocak günü neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 19 Ocak günü meydana gelen önemli tarihi olaylar nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 19 Ocak günü

ÇIRAĞAN SARAYI'NIN YANGINI VE TARİHSEL ETKİLERİ

19 Ocak 1910'da, İstanbul'daki tarihi Çırağan Sarayı büyük bir yangın sonucu hasar gördü, değerli eserlerin çalınması ve yağmalanması olayıyla tarih sayfalarında yerini aldı.

Çırağan Sarayı, Sultan Abdülaziz döneminde, Kuzey Afrika mimari stilinde, Ermeni Müteahhitler Sarkis Balyan ve Narsisyan Kirkor tarafından inşa edildi. 1909'da Meclis-i Mebusan olarak kullanılmaya başlanan bu tarihi yapı, 19 Ocak 1910'da sebebi bilinmeyen bir yangın sonucu büyük hasar gördü.

Yangın ve Sonrası: Yangının ardından alınmayan güvenlik önlemleri, sarayda bulunan pek çok değerli eserin çalınmasına ve yağmalanmasına yol açtı. 

GALİÇYA ZAFERİ: OSMANLI DEVLETİ'NİN STRATEJİK BAŞARISI

19 Ocak 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı Devleti'nin Galiçya ve Romanya cephelerinde Rus ve Romen birliklerine karşı elde ettiği zafer tarihe damgasını vurdu.

Galiçya Cephesi ve Zafer: Osmanlı Devleti, müttefiklerine destek amacıyla Balkanlar bölgesine asker gönderdi. Galiçya ve Romanya'daki Osmanlı Yardım Kuvvetleri, 19 Ocak 1917'de Seret cephesinde Rus ve Romen birliklerini bozguna uğratarak stratejik bir başarı elde etti.

KAPİTÜLASYONLARIN GERİ DÖNÜŞÜ MÜ?

19 Ocak 1959'da imzalanan İstimlâk ve Müsadere Garantisi Anlaşması, Türkiye'deki ABD şirketlerine olağanüstü haklar sağlayarak, kapitülasyonlar tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

Anlaşmanın Tarihi Önemi: 1954'te Türkiye ve ABD arasında imzalanan Vergi Muafiyetleri Anlaşması, ABD vatandaşlarına büyük imtiyazlar sağlamıştı. 1959'daki bu yeni anlaşma, 1954 anlaşmasının getirdiği hakları daha da genişleterek, Türkiye'deki ABD şirketlerine önemli avantajlar sağladı. Bazı milletvekilleri, bu yasayı tarihte Osmanlı İmparatorluğu döneminde uygulanan kapitülasyonların modern bir versiyonu olarak değerlendirdi.

İNDİRA GHANDI'NİN HİNDİSTAN BAŞBAKANI OLARAK YÜKSELİŞİ

19 Ocak 1967'de, İndira Ghandi, Hindistan'ın başbakanı olarak göreve başladı ve ülkenin siyasi tarihinde önemli bir figür haline geldi.

İndira Ghandi'nin Siyasi Kariyeri: Hindistan'ın ilk başbakanı Cevahir Lal Nehru'nun kızı olan İndira Ghandi, 1959'da Kongre Partisi liderliğine seçildi. 1966'da Lal Bahadur Şastri'nin ani ölümü üzerine başbakanlığa getirilen Ghandi, görev süresince önemli siyasi etkiler bıraktı. Başbakanlığı döneminde uğradığı silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.

HRANT DİNK'İN ANISI VE ETKİLERİ

Spot: 19 Ocak 2007'de, gazeteci ve yazar Hrant Dink, İstanbul'da gerçekleştirilen bir suikast sonucu hayatını kaybetti, bu olay Türkiye'de ve dünyada geniş yankı buldu.

Hrant Dink'in Yaşamı ve Suikast: Malatya doğumlu, Ermeni Yetimhanesinde büyümüş Ermeni asıllı Türk vatandaşı Hrant Dink, siyasi görüş olarak Marksist-Leninist bir çizgiyi benimsedi. Agos Gazetesi'nin sahibi ve genel yayın yönetmeni olan Dink, Türklüğe hakaret ve aşağılamak gibi nedenlerle hakkında birçok kez soruşturma açıldı ve çeşitli cezalar aldı. 19 Ocak 2007 tarihinde, Agos gazetesinin binası önünde Ogün Samast tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

TARİHTE 19 OCAK GÜNÜ ÖNEMLİ OLAYLARI

1945 - Türkiye’de Deutsche Bank ve Deutsche Orient Bank faaliyetlerini durdurdu ve tasfiye hazırlıklarına başladı.

1960 - İsveç’in Başkenti Stockholm’den Ankara’ya gelen İskandinav Havayolları’na (SAS) ait yolcu uçağı Esenboğa Havaalanı yakınlarında düştü, 42 kişi öldü.

1969 - Prag’da Jan Palach adındaki öğrenci, Sovyetler Birliği’nin Çekoslovakya’yı işgalini protesto için kendini yaktıktan üç gün sonra öldü. Prag’da protesto gösterileri düzenlendi.

1970 - “Beyaz Kelebekler” müzik topluluğunun üç elemanı, Adapazarı yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında öldü.

1977 - Miami-Florida'da kar yağışı: Florida'nın tarihinde ilk kez gerçekleşti.

1978 - 1938'den beri üretilen Volkswagen Beetle (Kaplumbağa) modeli otomobillerden sonuncusu Volkswagen'in Emden'deki fabrikalarında üretildi. Kaplumbağaların üretimine Latin Amerika'da 2003 yılına kadar daha devam edilecektir.

1983 - Lyon Kasabı olarak da bilinen Nazi savaş suçlusu Klaus Barbie Bolivya'da tutuklandı.

1983- Apple şirketi, bir mouse ve "grafik ara yüzü" ne sahip ilk ticari bilgisayar olan The Apple Lisa yı duyurdu.

1988 - Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Milletvekili Mehmet Ali Eren Türkiye'de Kürt sorunu olduğunu ve Kürtlere baskı yapıldığını söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olaylar çıktı.

1997- Yaser Arafat, İsrail kontrolü altındaki son Batı Şeria şehri Hebron'un Filistin'e verilmesini kutlamak üzere 30 yıl aradan sonra ilk kez Hebron'a geldi.

2005 -SEKA İzmit İşletmesinin kapatılma kararını protesto eden çalışanlar, fabrikadan çıkmama kararı aldı.

2005- "Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600" sergisi, Londra'daki Kraliyet Sanatlar Akademisi'nde açıldı.

2006- NASA'nın uzay sondası New Horizons, Plüton'a doğru yolculuğuna çıktı.

Yorumlar