Tarihte bugün ne oldu 8 Ekim'de yaşanan olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 8 Ekim günü meydana gelen olaylar nelerdir, neler yaşandı? İşte tarihte bugün meydana gelen olaylar:

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu 8 Ekim'de yaşanan olaylar

Tarihte bugün ne oldu 8 Ekim'de yaşanan olaylar? Tarihte bugün ya da tarihte 8 Ekim günü meydana gelen olaylara rasında Belgrat'ın geri alımması, Osmanlı'nın Rusya'ya savaş ilan etmesi, Romanya'nın temellerinin atılması ve en önemlisi de Balkan Savaşları'nın başlaması gibi konular yer alıyor. İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

Dünyanın En Büyük Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman Oldu (1547) 

Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu’na bağlı Avusturya ile yapılan 8 Ekim 1547 tarihli antlaşma ile Avusturya Kralı Ferdinand yıllık vergi verecek ve Osmanlı Devletine itaat edecekti. Charles-Quint imparator ünvanı ile değil, vilayet-i İspanya kralı olarak tanınacaktı. Osmanlı Devletiyle diplomatik ilişkilerinde asla imparator unvanı kullanamayacaktı. Böylece Avrupa’nın tek imparatoru Osmanlı hükümdarı oldu. 

Belgrat Geri Alındı (1690)

1683 Viyana bozgunuyla başlayan kötü gidiş Köprülü Fazıl Mustafa Paşa’nın sadrazam olmasıyla biraz da olsa durakladı. Sadrazam olarak ilk seferine çıkan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa 8 Ekim 1690’da Belgrat’ı geri aldı. Düşman tamamen Macaristan bölgesine geri püskürtüldü. Macaristan’ı almak için tekrar sefere çıkan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Salankamen muharebesinde şehit düştü. Bu durum bu başarılı dönemi sona erdirdi.

Osmanlı Devleti Rusya’ya Savaş İlan Etti (1768) 

Rus askerleri Osmanlı topraklarına sığınan Lehistanlı milliyetçileri takip etme bahanesiyle sınırı geçtiler. Hatta Balta şehrine sığınan Lehistanlılarla birlikte kasabanın Türk halkını da kılıçtan geçirdiler. Bu durum İstanbul’da duyulunca Rus elçisi tutuklandı ve Yedikule’ye hapsedildi. Daha sonra Osmanlı Devleti 8 Ekim 1768’de Rusya’ya savaş ilan etti. Ancak bu savaş hiçte umulduğu gibi başarılı olmadı ve Küçük Kaynarca gibi şartları ağır bir anlaşmayla sonlandı. 

Romanya’nın Temelleri Atıldı (1857)

Eflak ve Boğdan’da 1857 Eylülünde yenilenen seçimlerde birlik taraftarları çoğunluğu kazandı. 8 Ekim 1857’de toplanan Eflak ve Boğdan meclisleri iki beyliğin Romanya adı altında birleştirilmesine karar verdiler. Ayrıca yabancı bir prens ortak hükümdar olarak başa geçirilecekti. Osmanlı Devleti bu kararı tanımadı. Fakat Avrupalı devletler müdahalesiyle karşılaştı.

Balkan Savaşları Başladı (1912)

Karadağ ve Osmanlı Devleti’nin birbirlerine savaş ilan etmesinden sonra 8 Ekim 1912’de Balkan Savaşı resmen başladı. Büyük devletler bu savaşın Avrupa’ya sıçramaması için çaba sarf etmeye başladılar.

Avusturya ve Rusya’nın Balkan Devletlerini Koruma Çabaları (1912)

Avusturya ve Rusya bütün büyük devletler adına 8 Ekim 1912’de bir bildiri yayınladılar. Bu bildiride savaş sonunda Rumeli’de herhangi bir sınır değişikliğini kabul etmeyeceklerini ilan ettiler. Amaçları Balkan Savaşı sonunda Osmanlı Devleti’nin galip çıkacağını bu yüzden de Balkan devletlerini korumaktı. Fakat savaşı Osmanlı Devleti kaybedince bu bildiri unutuldu.

Talat Paşa İstifa Etti (1918)  

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucularından Talat Paşa Sait Halim Paşa’nın yerine sadrazam olmuştu. Ancak Birinci Dünya Savaşı istenildiği gibi gitmeyince 8 Ekim 1918’de görevinden kabinesi ile birlikte istifa etti. Bir süre sonra da Almanya’ya kaçtı. 

Son Sadrazam Tevfik Paşa (1936)

Osmanlı Devleti’nin son sadrazamı Tevfik Paşa II.Abdülhamit döneminde 14 yıl Hariciye nazırlığında bulunmuş  daha sonra ise üç dönem kısa süreler ile sadrazamlık yapmıştır. Soyu Kırım Hanlarına dayanmaktadır. Sorumlu ve dürüst bir devlet adamı olarak tanınmıştır. Milli Mücadeleye ılımlı yaklaşmış ve hatta Londra Konferansında sözü TBMM temsilcilerine bırakarak vatansever kişiliğini ortaya koymuştur. Tevfik Paşa 8 Ekim 1936 tarihinde vefat etmiştir.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

415- 20 Haziran 404'te yanan Ayasofya yeniden inşa edildi.

1908- İlk sendika ve grev yasağı getirildi; ‘’Tatil-i Eşgal’’ yasası ile grevler ve sendikalar yasaklandı.

1912- Balkan Savaşı başladı.

1917- Sovyetler Birliği’nde, Lenin’in göreve getirdiği Aleksandra Kollantai, dünyanın ilk kadın bakanı oldu.

1925- Yahudi ve Ermeni ruhani başkanları, Lozan Antlaşması’nın ‘’Azınlıkların Korunması’ ile ilgili

hükümlerinin tanıdığı haklardan vazgeçerek, Türk toplumu içinde Türk yasalarıyla yaşamak istediklerini açıkladılar.

1933- ‘’D Grubu’’ sanatçılarını ilk sergilerini açtı.

1951- Birinci Akdeniz Oyunları sona erdi. Türkiye serbest güreşte 8 sıklette altın madalya alarak takım halinde şampiyon oldu.

1958- Pakistan’da Eyüp Han darbeyle iktidarı ele geçirdi.

1970- Rus yazar Aleksander Soljenitsin, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

1992- Eski Almanya Başbakanı Willy Brandt öldü.

1998- Nobel Edebiyat Ödülü Portekizli yazar Jose Saramago’ya verildi.

2001 - İki motorlu bir Cessna ile bir yolcu uçağı Milano'da kalkış sırasında yoğun sis nedeniyle çarpıştı; 118 kişi öldü.

2005 - Kaşmir'de (Pakistan) 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi; yaklaşık 75.000 kişi öldü, 106.000 kişi yaralandı.

2010- Nobel Barış Ödülü, Çin'de cezaevinde tutulan muhalif politikacı Liu Şiaobo'nun oldu.

2013- İngiltere, iki yıl önce büyükelçiliğini kapattığı İran'a maslahatgüzar atamaya karar verdi.

2013- Mısır Bakanlar Kurulu, Müslüman Kardeşler (İhvan) Derneğini, ülkedeki sivil toplum kuruluşu listesinden çıkardı.

2013- Demokratikleşme paketiyle alınan kararların bir kısmı, ilgili yönetmeliklerin değiştirilmesiyle hayata geçti. Kamuda başörtüsü yasağı, ortaöğretimde "öğrenci andı" kalktı.

2015- Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi, Belaruslu kadın yazar Svetlana Aleksiyeviç oldu. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, düzenlediği basın toplantısında, 67 yaşındaki Aleksiyeviç'in "çağın acıları ve cesaretini anıtlaştıran çok sesli eserleriyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

2015- Yeşilçam'ın emektar oyuncularından Sırrı Elitaş, 71 yaşında hayata veda etti.

2016- ABD'li oyuncu, model ve pop şarkıcısı Lindsay Lohan, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaret etti.

2017- ABD, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarında göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldı. Bunun üzerine Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de ABD'deki tüm misyonlarında ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldı.

2017- Avrupa Ralli Şampiyonası'nda Murat Bostancı-Onur Vatansever, Buğra Banaz-Burak Erdener ve Ümit Can Özdemir-Batuhan Memişyazıcı'dan oluşan Castrol Ford Team Türkiye ekibi takımlar klasmanını 153 puanla zirvede tamamlayarak Türkiye'ye rallide takımlardaki ilk Avrupa şampiyonluğunu getirdi.

Yorumlar