Tarihte bugün, tarihte 6 Aralık günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 6 Aralık günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekeni Kanada'da meraklı kalabalığın başına gelen felaket oluyor. İki geminin çarpışmasıyla oluşan küçük kazayı izlemeye gelen kalabalık bir müddet sonra meydana gelen büyük bir patlamayla havaya uçuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün, tarihte 6 Aralık günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 6 Aralık günü meydana gelen olaylar arasında öne çıkan olay ABD'de köleliliğin resmen kaldırılmış olmasıdır. İnsanlık tarihi açısından önemli bir gelişme olan bu olaydan sonra ABD'de yeni bir dönem başlasa da kölelik isim değiştirerek devam etti. Yani büyük çiftliklerdeki köleler resmi unvanlara kavuşarak bu kez "işçi" statüsünde "modern köle" olarak çalışmaya devam ettiler.

TARİHTE BUGÜN, TARİHTE 6 ARALIK GÜNÜ NE OLDU?

İşte tarihte bugün yaşanan olaylardan bazıları:

ABD’de Kölelik Yasaklandı (1865)

ABD’de kölelik yüzünden çıkan iç savaşın sona ermesinden sonra ABD anayasasına 6 Aralık 1865’te köleliği yasaklayan düzenleme 13. Madde olarak eklendi. Köleliğin kaldırılmak istenmesi ABD’de iç savaşa neden olmuş kölelik karşıtı olarak biline ABD başkanı Abraham Lincoln’de bir suikast neticesinde öldürülmüştü.

Finlandiya Bağımsızlığını İlan Etti (1917)

Yüzyıldan fazla bir zaman Rus çarlığına bağlı bir dükalık olarak yaşamını sürdüren İskandinav ülkelerinden Finlandiya 6 Aralık 1917’de bağımsızlığını ilan etti. Rusya’da 1917’de çıkan Bolşevik ihtilali Finlandiya’ya bağımsızlık fırsatı vermiştir.

Halifax’daki Patlama Meraklı Kalabalık İçin Tam Bir Felaket Oldu (1917)

I.Dünya Savaşı sırasında patlayıcı (tnt) yüklü bir Fransız gemisi 6 Aralık 1917 günü Kanada’nın Halifax limanın da Belçika bandralı bir gemi ile çarpıştı. Limandaki çarpışma ve arkasından oluşan küçük çaplı patlamalar meraklı kalabalığın ilgisini çekti. Gemide yüklü bulunan asıl çok fazla miktardaki tnt’nin ateş alarak patlaması büyük bir felakete yol açtı. Patlamada 2000’e yakın kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişide yaralandı.

Sait Halim Paşa şehit edildi(1921)

Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunudur. İyi bir eğitim almış olan Sait Halim Paşa 1913 yılında Mahmut Şevket Paşa’nın öldürülmesinden sonra sadrazam olmuştur. 1917 yılında sadrazamlıktan çekilmiş yerine Talat Paşa gelmiştir. I. Dünya savaşından sonra bir ara tutuklanmış serbest kalınca Avrupa’ya gitmiştir. Roma’da bulunduğu sırada 6 Aralık 1921’de bir Ermeni komitacının saldırısı ile hayatını kaybetmiştir. Sait Halim Paşa İttihat Ve Terakki fırkası içinde İslamcı görüşleri ile tanınan farklı liderlerden birisidir.

İlk Kez Bir ABD Başkanı Türkiye’yi Ziyaret Etti (1959)

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Dwight Eisenhower 6 Aralık 1959’da ziyaret amacıyla Türkiye’ye geldi. Dwight Eisenhower Türkiye'yi ziyaret eden ilk ABD başkanıdır.

Hugo Chavez Devlet Başkanı Seçildi (1998)

Venezuella Devlet başkanı Hugo Chavez  sosyalist olmasının yanında en meşhur ABD karşıtı liderlerdendir. Bu karşıtlığını her ortamda açıkça dile getirmekten ve göstermekten kaçınmamaktadır. Venezuella’da 6 aralık 1998’de yapılan seçimlerde Hugo Chavez oyların %56’sını alarak ilk kez devlet başkanı seçildi. Bu tarihten sonra her seçimde oylarını arttırmıştır. Bu süre içerisinde bir de darbe girişimi ile karşılaşmış ve zor anlar yaşamıştır.

İran’da Uçak Düştü (2005)

İran ordusuna ait bir Herkül C-130 başkent Tahran'da 6 Aralık 2005’te düştü. Uçak kazasında uçakta bulunan yüz sekiz kişi yaşamını yitirdi.

TARİHTE 6 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1240 - Moğol Hanı Batu, 28 Kasım'dan beri kuşatma altında tuttuğu Kiev şehrini aldı. İleride kentin nüfusu 50 binlerden 2 binlere düşecekti.

1768 - Encyclopedia Britannica'nın ilk baskısı yapıldı.

1790 - Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, New York'tan Philadelphia'ya taşındı.

1862 - ABD Başkanı Abraham Lincoln, Minnesota'daki Sioux isyanına katılarak tutuklanan 303 Kızılderiliden, 39'unun asılmasına karar verdi; idamlar 26 Aralık'ta infaz edildi.

1865 - ABD anayasasına köleliği yasaklayan madde eklendi.

1877 - Washington Post gazetesinin ilk sayısı yayımlandı.

1877 - Thomas Edison, ilk ses kaydını gerçekleştirdi.

1917 - Finlandiya, Rusya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1917 - Halifax'da (Kanada) bir cephane deposu patladı: 1900'den fazla kişi öldü, şehrin bir kısmı harabeye döndü.

1921 - Serbest İrlanda Devleti, İngiliz-İrlanda Antlaşması gereğince, İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı bir dominyon olarak kuruldu.

1922 - İnsülin, ilk kez Kanada’da bir hastanede hastalar üzerinde denendi.

1922 - Mustafa Kemal, Ankara'da görüştüğü Hâkimiyet-i Milliye ve Yenigün gazetelerinin muhabirlerine, Halk Fırkası'nı kuracağını açıkladı.

1922 - İrlanda, İngiliz-İrlanda Antlaşması'dan bir yıl sonra, Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığa kavuştu.

1937 - Türkiye, 1927’de imzalanan Türkiye-Suriye iyi komşuluk sözleşmesini feshetti.

1938 - Fransa ve Almanya dostluk anlaşması imzaladı.

1940 - Yunanistan, Arnavutluk'ta Premete kentini işgal etti.

1959 - ABD Başkanı General Eisenhower, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geldi.

1971 - Hindistan, Pakistan'dan bağımsızlığını ilan eden Bangladeş Demokratik Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıkladı. Pakistan Hindistan'la bütün diplomatik ilişkilerini kesti.

1981 - Kılık kıyafet yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Okullarda başörtüsü ve sakal yasaklandı.

1983 - MGK yönetimi sona erdi. Konsey, çıkardığı son yasayla kendi dönemlerini kötüleyen ya da küçük düşüren her türlü yazılı ve sözlü beyanı yasakladı.

1989 - BBC Televizyon kanalının Dünyanın en uzun süredir devam eden bilim kurgu dizisi olan Doctor Who'yu yayından kaldırdı. Bu Doctor Who Klasik Serisinin sonu oldu. 12 Mayıs 1996 tarihinde televizyon filmi yayına girdi. Günümüz serisi ise 26 Mart 2005 tarihinde gösterime girdi.

1997 - Antonov tipi bir Rus kargo uçağı, Irkutsk-Sibirya'da evlerin arasına düştü: 67 kişi öldü.

1998 - Venezuella'da, Hugo Chávez Frías Başkan seçildi.

2008 - 2008 Yunanistan ayaklanmaları: Atina'da Aleksandros Grigoropulos adlı 15 yaşındaki genç, polis kurşunu ile vuruldu; bu olaya tepki olarak ülkede ayaklanmalar başladı.

Yorumlar