Tarihte bugün 5 Ağustos: Fransızlar Cezayir'de 45 Müslümanı katletti

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni Fransızlar'ın işgal ettiği Cezayir'de Müslüman soykırımı yapmasıdır. Fransızlar 45 bin Müslüman'ı şehit etti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün: Cezayir'de 45 bin kişi katledildi

Tarihte bugün veya tarihte 5 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında Fransızlar'ın Cezayir'de 45 bin Müslümanı katletmesi, Andrea Doria'nın ikinci kez Osmanlı donanmasına yenilmesi, Zigetvar Seferi'nin başlaması gibi olaylar yer alıyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Fransızlar 45 Bin Cezayirli Müslümanı Katletti (1945)

II. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Fransa’nın kurtuluşu 5 Ağustos 1945'te Cezayir'de de kutlandı. Ancak kutlamalara katılanların Cezayir bayrağı taşımaları ülkedeki işgal kuvvetlerini kızdırdı. Bu olay üzerine işgal kuvvetleri  harekete geçerek Cezayir kaynaklarına göre en az 45 bin kişiyi katlettiler. Cezayirliler savaş sırasında ki desteklerine karşılık Fransızların kendilerine bağımsızlık vereceklerini düşünmelerinin bir hayal olduğunu ortaya çıkmış oldu.

Andrea Doria Osmanlı Donanmasına Yenilmekten Bıkmadı  (1552)

Preveze Deniz Savaşında büyük bir haçlı donanmasının başında Barbaros Hayrettin Paşa’ya yenilen Andrea Doria, 5 Ağustos 1552 tarihinde Fransa’ya yardıma giden Turgut Reis’in karşısına çıktı. Fakat yine başarısızlığa uğradı ve kaçmayı tercih etti. Turgut Reis’in bu zaferinin adı Ponza Zaferidir.

Kanuni Sultan Süleyman Son Seferi Olan Zigetvar Önlerine Geldi (1566)

Kanuni Sultan Süleyman uzun bir aradan sonra hasta olduğu halde Avusturya üzerine sefere çıktı. Bu seferin nihai hedefi daha önce alınamamış olan Zigetvar kalesi idi. Osmanlı ordusu 5 Ağustos 1566 tarihinde Zigetvar önüne geldi ve kuşatma hazırlıkları başladı.

Ali Paşa Şehit Oldu (1716)

Osmanlı Devleti Rusya’nın arkasından Venedik’i de yenerek Karlofça’da verdiklerini geri aldı. Sıranın kendisine geldiğini anlayan Avusturya Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Petervaradin’de 5 Ağustos 1716 tarihinde karşılaşan iki taraftan, Osmanlı ordusunun en önünde düşmana saldıran Ali Paşa’nın alnından vurularak şehit düşmesi üzerine Avusturya savaşı kazandı.

Mustafa Kemal TBMM Yetkileri İle Başkomutan Oldu (1921)

Yunanlıların 10 Temmuz 1921 tarihli büyük taarruz sonucu TBMM güçleri Sakarya nehrinin doğusuna kadar çekilmek zorunda kalmış, Yunanlılar Ankara yakınlarına kadar sokulmuşlardı. Bu durum TBMM üzerinde büyük bir üzüntü ve belirsizlik oluşturdu. Bunun üzerine 5 Ağustos 1921 tarihinde TBMM’de çıkarılan 44 sayılı kanun ile Mustafa Kemal çok geniş yetkiler ile üç aylığına başkomutanlık görevine getirildi.

Yahudi Mültecileri Taşıyan Mefkure Teknesi Batırıldı (1944)

Yahudi mültecileri taşıyan Mefkure adlı tekne, İğne ada açıklarında bir denizaltı tarafından 5 Ağustos 1944 tarihinde batırıldı, 312 mülteci boğuldu.

İran Petrolünün Ortak İşletilmesine Karar Verildi (1954)

İran Petrolleri İngiliz Anglo-İranien Oil Company adlı bir İngiliz şirketi tarafından işletiliyordu. Ancak bu durum İran kamuoyu tarafından pek hoş karşılanmıyordu. Hatta Petrol İşletmelerinin millileştirilmesi gündeme gelmişti. İran’ın içişlerinde büyük karışıklıklar meydana gelmeye başladı. Sonunda 5 Ağustos 1954 tarihinde yapılan bir antlaşma ile İran Petrollerinin işletilmesi çok uluslu bir yapıya dönüştürüldü.

ABD, İngiltere ve SSCB Arasında Nükleer Denemelerin Sınırlandırılması Antlaşması Yapıldı (1963)

Küba Krizinin çözülmesinin ardından bir yumuşama dönemi başladı. ABD, İngiltere ve SSCB arasında 5 Ağustos 1963 tarihinde yer altı denemeleri hariç havada, karada ve denizde yapılan nükleer denemelerin durdurulmasına dair bir antlaşma imzalandı.

TARİHTE 5 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1583 - Humphrey Gilbert, Kuzey Amerika'daki ilk İngiliz kolonisini kurdu: bugünkü Newfoundland.

1634 - IV. Murad içki yasağı ilan ederek meyhaneleri yıktırdı.

1858 - ABD ve Avrupa arasında ilk transatlantik kablo çekildi.

1882 - Japonya'da sıkıyönetim ilan edildi.

1884 - New York limanının girişindeki Özgürlük Anıtı'nın ilk taşı konuldu.

1897 - Edison ilk reklam filmini üretti.

1912 - Padişah Sultan Reşat, Meclis-i Mebusan'ı feshetti ve 14 Mayıs 1914'e kadar kadar Osmanlı Meclisi toplanamadı.

1914 - Cleveland, Ohio'da ilk elektrikli trafik ışıkları hizmete girdi.

1914 - Amerikalı Mary Pheps Jacob, sutyen patenti aldı.İlk sutyen pembe bir kurdeleyle birbirine bağlanmış bir çift mendilden oluşuyordu.

1921 - Gazi Mustafa Kemal, Türk Orduları Başkomutanlığı'na seçildi.

1927 - New York'ta Sacco-Vanzettti'nin ölüm cezasına çarptırılmalarına karşı gösteriler yapıldı. İtalyan asıllı Amerikalı anarşistler Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti işlemedikleri soygun ve cinayet suçlarından 1921'de ölüme mahkûm edilmişlerdi.

1940 - II. Dünya Savaşı: Letonya, Sovyetler Birliği himayesine girdi.

1945 - Fransa'nın Cezayir Katliamı. 45 bin Cezayirli katledildi.

1949 - Ekvador'da deprem: 50 köy yıkıldı, 6.000'den fazla kişi öldü.

1960 - Burkina Faso, (eski adıyla Yukarı Volta), Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti.

1962 - Nelson Mandela hapse girdi (1990'da serbest kalacak).

1968 - Bolu Çimento Fabrikası kuruldu.

1969 - İstanbul Silahtarağa Demirdöküm Fabrikası'nda işçiler fabrikayı işgal ettiler. Polis müdahale etti; 64 polis ve 14 işçi yaralandı.

1989 - Nikaragua'da genel seçimler yapıldı; Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi çoğunluğu kazandı.

1995 - Türk-İş Ankara'da "Emeğe Saygı" mitingi düzenledi. Mitinge 100 bine yakın işçi katıldı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar