Tarihte bugün 4 Aralık günü neler oldu? Cemel Vakası Nedir?

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında İslam tarihinin ilk iç savaşını çıkması da yer alıyor. Hz. Osman'ın şehit edilmesiyle ilgili olaya gerekli ihtimamı göstermemekle itham edilen Hz. Ali'ye karşı toplanan grupla Hz. Aişe'nin etrafında toplanan grup arasında savaş çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün 4 Aralık'ta yaşanan en acı olaylardan biri İslam tarihinin ilk iç savaşıdır. İslam tarihine kara bir leke olarak geçen "Cemel Vakası" da denilen olayda Hz. Ali'ye karşı Hz. Aişe'nin etrafında toplanan gruplar arasında savaş çıkmıştı. Tarihde bugün yaşanan bir diğer vaka ise İngilizler'in Hindistan'daki Babür Devleti'ni ortadan kaldırmasıdır. Tan Matbaası baskını da bugün yaşanan olaylar arasında yer alıyor.

CEMEL VAKASI NEDİR?

Cemel Arapça'da deve anlamına geliyor. Cemel Vakası ise Hz. Aişe'nin deve üzerinde katıldığı savaşın adı demektir.

Cemel Vakası, Hz. Aişe ve bazı sahabelerin, Hz. Osman'ın şehit edilmesinden sonra yapılan tahkikatları ve soruşturmaları yetersiz bulmalarından duydukları rahatsızlık üzerine ayaklanmasıdır. Ayaklanan grup, Hz. Ali'ye karşı savaşmıştı. Bu talihsiz savaşın adı Cemel Vakası olarak bilinir.

İslam Tarihinin İlk İç Savaşı Yaşandı (656)

Hazreti Ali'nin, Hazreti Osman'ın öldürülmesi olayı ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia edenler Hazreti Ayşe'nin etrafında toplandılar. Sonunda eleştiriler iki tarafı karşı karşıya getirdi. İki taraf arasındaki savaş Hazreti Ayşe'nin bindiği devenin etrafında 4 Aralık 656'da gerçekleşti. Bu yüzden bu olay İslam Tarihinde Cemel Vakası olarak adlandırıldı.

Babür Devletine İngilizler Son Verdiler (1858)

Hindistan'da İngiliz sömürgesine son vermek isteyen Türk Süvari Kuvvetleri Babür Devletinin desteğinde ''sipahi ayaklanması'' olarak adlandırılan büyük bir isyan başlattılar. İngilizler isyanı bastırdılar ve son Babür hükümdarı II.Bahadır Şah'ı 4 Aralık 1858'de Birmanya'ya sürdüler. Böylece 1526'da kurulan Babür Devleti 1858'de sona erdi. Moğollar ile hiçbir bağı olmayan bu devlet batı dünyasında Moğollar olarak nitelendirilmektedir.

Evrak-ı Nakdiye Tedavülden Kaldırıldı (1927)

I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti bir kısım altın ve Alman hazine bonolarını karşılık göstererek dört yıl boyunca banknot çıkarmıştır. Bu banknotlar evrak-ı nakdiye adı altında Türkiye Cumhuriyetine intikal etmişti. Tedavülde ki bu evrak-ı nakdiyeler , 4 Aralık 1927 tarihinden itibaren dolaşımdan çekilmeye başladı.

Yunanistan'ı Büyük Devletler Kurtardı (1897)

Girit meselesi yüzünden başlayan Osmanlı-Yunan savaşında Yunanistan ağır bir yenilgiye uğradı. Yunanistan'ı Osmanlı devletinin elinden Avrupalı büyük devletler kurtardı. Hemen duruma müdahale ettiler ve Osmanlı Devletini durdurdular. Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında 4 Aralık 1897'de bir barış antlaşması imzalandı. Bu antlaşma savaşı kazanan Osmanlı Devletine hiçbir şey kazandırmadı.

II.Ordu Silah Ve Cephanesini Teslim Etti (1918)

İngilizler Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca Adana'da bulunan II. Ordunun silah ve cephanesinin teslimini istediler. Sonunda 4 Aralık 1918'de Katma'da II.Ordu şu ağır silahları İngilizlere teslim etti:18 Mantenli top, 2 kudretli dağ topu, 2 dağ topu ve 47 makineli tüfek mermileri ile birlikte teslim edildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Bankası hükümetin avans ve banknot ihraç isteğini geri çevirmiştir. Osmanlı Bankası?nın savaş döneminde banknot ihraç ayrıcalığını kullanmayacağını açıklaması üzerine Osmanlı yönetimi, 1915 yılından itibaren altın ve Alman hazine bonolarını karşılık göstererek dört yıl boyunca, yedi tertipte toplam 160 milyon liranın üzerinde banknot çıkarmıştır. Bu banknotlar ?evrak-ı nakdiye? adı altında Türkiye Cumhuriyeti?ne intikal etmiştir.

Tan Gazetesi ve Matbaası Basıldı ''Tan Olayı''(1945)

Tan gazetesinin yayınları gazeteyi CHP iktidarının ve milliyetçilerin hedefi haline getirildi.Sonunda 4 Aralık 1945 günü çok sayıda üniversite öğrencisi gazetenin yayın politikasını protesto eden bir gösteri yaptı. Göstericiler daha sonra gazete binasına saldırarak gazetenin yönetim bölümüyle matbaasını tahrip ettiler. Göstericiler daha sonra sol yayınlar satan ABC ve Berrak kitabevlerini de yağmaladı. Aynı gün sol eğilimli olarak bilinen Görüşler dergisiyle Yeni Dünya ve La Turquie gazeteleri de tahrip edildi. Olaya katılanlar takibata uğramadıkları gibi gazetenin sahipleri hakkında dava açıldı. Diğer bir ilginçlik ise bu olaylarda yer alan kişilerden bazılarının ilerde tanınmış kişiler olmalarıdır.(Süleyman Demirel ve İlhan Selçuk gibi.)

TARİHTE 4 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1154 - Nicholas Breakspear, IV. Hadrianus ismiyle Papa oldu ve bu göreve gelen ilk İngiliz olarak tarihe geçti.

1791 - The Observer'ın (Dünyanın ilk pazar günü gazetesi) ilk sayısı yayımlandı.

1859 - Mekteb-i Mülkiye kuruldu.

1881 - Los Angeles Times'ın ilk sayısı yayımlandı.

1897 - Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında barış anlaşması imzalandı.

1918 - ABD Başkanı Woodrow Wilson, I. Dünya Savaşı barış görüşmeleri için Versay'a geldi. Başkanlığı sırasında Avrupa'ya gelen ilk ABD Başkanı oldu.

1920 - Ankara'da maaşlarını alamayan öğretmenler ilk kez grev yaptı.

1929 - Türk parasının değerini yükseltmek için alınacak önlemlerle her yerde yerli malı kullanılmasını hedefleyen bir kararname yayımlandı.

1943 - İnönü, Churchill ve Roosevelt arasında Kahire Konferansı yapıldı.

1945 - Tan Olayı gerçekleşti. İstanbul'da komünizm karşıtı gösteride, ABC ve Berrak kitabevleri, Tan gazetesi, Görüşler dergisiyle Yeni Dünya ve La Turquie Kemaliste gazeteleri tahrip edildi ve yağmalandı. Olaydan sonra Tan gazetesi yayın hayatına son verdi.

1945 - ABD Senatosu, 65'e karşı 7 oyla BM'e katılma kararı aldı. (BM, 24 Ekim 1945'te kuruldu).

1955 - Türkiye'de ilk elektrikli tren, İstanbul'da Sirkeci-Halkalı arasında çalışmaya başladı.

1961 - Birleşik Krallık'ta doğum kontrol hapları serbestçe satışa çıkarıldı.

1980 - Rock grubu Led Zeppelin dağıldıklarını açıkladı.

1981 - ABD Başkanı Ronald Reagan, CIA'nın ülkedeki casusluk faaliyetlerine izin vererek örgütün yetkilerini genişletti.

1981 - Danışma Meclisi Başkanı Sadi Irmak; "Askerler kışlaya dönmenin hasreti içinde" dedi.

2000 - Yatağan Termik Santrali'nde üretim durduruldu. Santral filtresiz çalıştırıldığı için Yatağan halkını zehirliyordu.

2002 - BM Güvenlik Konseyi, Irak'ın "gıda karşılığı petrol" programını altı ay uzatma kararı aldı.

Yorumlar