Tarihte bugün 29 Mart meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 29 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı ve İyonya'yı fethetti, Londra'da dünyanın ilk beşizleri dünyaya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 29 Mart meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 29 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı ve İyonya'yı fethetti, Londra'da dünyanın ilk beşizleri dünyaya geldi.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Zorunlu Eğitim Süresi 5 Yıl Oldu (1931)

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 29 Mart 1931 tarih ve 1778 sayılı kanun ile ilkokul süresi beş yıl olarak belirlendi. Bu kanun sekiz yıllık temel eğitim kanunun 1997’de kabulüne kadar yürürlükte kalmıştır.

Nazım Hikmet 15 Yıl Hapse Mahkum Oldu (1938)

Nâzım Hikmet Ankara Harp Okulu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde "askeri kişileri üstlerine karşı isyana teşvik" etmek suçundan yargılandı ve 29 Mart 1938 tarihinde 15 yıl hapis cezası aldı. Sultan Ahmet Cezaevinde yatmakta iken aynı yıl Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesinde de yargılandı ve askeri isyana teşvik suçundan 20 yıl ceza aldı. Böylece toplam cezası 35 yıl oldu. İki dava birleştirildi ve çeşitli indirimler ile bu ceza 28 yıla indirildi.

Hafız İbrahim Demiralay Vefat Etti (1939)

Kurtuluş Savaşı sırasında Isparta civarında topladığı Demir Alay adında ki milli kuvvetler ile önemli hizmetlerde bulunmuş bir din adamıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 6 dönem milletvekili olarak görev yapmıştır. Hafız İbrahim Demiralay 29 Mart 1939’da vefat etti.

General Franco İspanya İç Savaşından Galibiyet İle Çıktı (1939)

İspanya’da otuz yıldır devam eden iç savaş General Franco’nun 29 Mart 1939’da başkent Madrit’i ele geçirmesi ile sona erdi. Bu iç savaş sırasında General Franco Hitler’den büyük destek görmüştür. Bu iç savaş İspanya’yı harabe haline getirmişti. Bu iç savaşın ardından yönetimi ele geçiren milliyetçi diktatör Franco İspanya’yı tam 36 yıl yönetti.

ABD ile Yeni Bir Savunma Ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması İmzalandı (1980)

ABD’nin Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı ambargo 1978 yılında Başkan Carter tarafından kaldırıldı. ABD’nin savunma işbirliği antlaşması kapsamında Türkiye’ye yapmayı düşündüğü silah yardımı zamanın hükümeti (Ecevit Hükümeti) tarafından yetersiz bulundu ve bu yüzden ABD ile bir antlaşma imzalanamadı. Sonunda 29 Mart 1980 tarihinde Türkiye ile ABD arasında  Savunma Ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması İmzalandı.

TBMM’de Siirt Milletvekili Vuruldu (1989)

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Siirt Milletvekilleri İdris Arıkan ile Zeki Çeliker arasında mahalli seçimler nedeniyle kavga çıktı. Kavgayı ayırmaya çalışan DYP Siirt milletvekili Abdürrezzak Ceylan kendisine isabet eden bir kurşun ile 29 Mart 1989 tarihinde hayatını kaybetti. Olayın sorumlusu olarak ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan suçlanmıştır.

İsrail’de İntihar Saldırısı Gerçekleştirildi (2002)

Kudüs’ün Kiryat Yovel bölgesinde kadın intihar eylemcisi tarafından 29 Mart 2002 tarihinde bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucu iki İsrailli ile kadın eylemci öldüler. Çok sayıda kişi ise yaralandı.

TARİHTE 29 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1430- Osmanlılar, Selanik ve İyonya'yı fethetti.

1827- Beethoven, Viyana'da 10 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

1903- Marconi'nin telsiz sistemi aracılığıyla Londra ve New York arasında düzenli haber akışı başladı.

1919- Batı Afrika ve Brezilya'da güneş tutulmasını izleyen Londra Kraliyet Bilim Derneğinden bilim adamları, Albert Einstein'ın ''genel rölativite teorisi''ni doğruladı.

1956- İlk Türk sinemacılardan Fuat Uzkınay öldü.

1957- Kıbrıs'ta gerginliğin tırmanması üzerine Ada'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

1966- Leonid Brejnev, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreterliğine getirildi. Brejnev, ABD'nin Vietnam politikasını kınadı.

1968- Türkiye'de ilk böbrek nakli, İstanbul'da Doktor Atıf Taykurt ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

1979- Uganda'da İdi Amin rejimi askeri darbeyle devrildi, İdi Amin kaçtı.

1982- ''Carmina Burana''nın Alman bestecisi Carl Orff 87 yaşında Münih'te öldü.

1989- DYP Siirt Milletvekili Abdurrezak Ceylan, TBMM'de bir tartışma sırasında vurularak öldürüldü. ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan olayın zanlısı olarak tutuklandı.

1989- Londra'da dünyanın ilk ''tüp beşizler''i doğdu.

1999- Eski TÜSİAD başkanlarından iş adamı Ali Koçman vefat etti.

2004- Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, Litvanya, Estonya ve Letonya NATO'nun yeni üyeleri oldu, NATO'ya üye ülke sayısı 26'ya yükseldi.

2005- Muğla yöresinin en ünlü türkülerinden ''Ormancı''nın kahramanlarından Mustafa Şahbudak 83 yaşında vefat etti.

2007- Van'da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen Akdamar Adası'ndaki tarihi Ermeni kilisesi, ''Akdamar Anıt Müzesi'' olarak açıldı.

2010- Moskova metrosunda iki kadın intihar eylemcisi tarafından düzenlenen iki saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti.

2012- Eski bakanlardan Hurşit Kemal Cantürk 86 yaşında vefat etti. Cantürk, 20 Eylül 1980'de kurulan Bülend Ulusu hükümetinde dışarıdan Ticaret Bakanlığı yapmıştı.

2015- Özbekistan'da 1990 yılından bu yana iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, cumhurbaşkanı seçiminde oyların yüzde 90,39'unu alarak dördüncü döneminde görevine devam etti.

2016- Mısır Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, kaçırıldıktan sonra Güney Kıbrıs Rum yönetimindeki Larnaka Havaalanı'na indi. 81 yolcu ve 7 kişilik mürettebatın bulunduğu uçağı kaçıran Mısır vatandaşı Seyfettin Mustafa yakalandı.

2016- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Romanya'da yakalanan ve İstanbul'a getirilen eski emniyet müdürü Sedat Zavar ve eski polis memuru İlker Usta tutuklandı.

2017- Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) koalisyon güçleri ile koordineli olarak 24 Ağustos 2016'da Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'nın sona erdiği açıklandı.

2018- Tiyatro oyuncusu Süreyya Küçük, 57 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar