Tarihte bugün 27 Mart olayları: Ali Şükrü Bey öldürüldü

Tarihte bugün veya tarihte 27 Mart günü meydana gelen olaylar arasında Atatürk ve İnönü'ye muhalif kimliğiyle bilinen Ali Şükrü Bey'in öldürülmesi olayı ve İngiltire-Fransa'nın Osmanlı'nın yanında Rusya'ya savaş açması bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 27 Mart: Ali Şükrü Bey öldürüldü

Tarihte bugün ya da tarihte 27 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni Mustafa Kemal ve İsmet İnönü'ye muhalefetiyle bilinen Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey'in öldürülmesi vakası bulunyor.

İşte tarihte 27 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Muhalif Vekillerden Ali Şükrü Bey Öldürüldü (1923)

Trabzon Vakfıkebir doğumlu olan Ali Şükrü Bey Bahriye Mektebi mezunudur. Yüzbaşı iken ordudan ayrılmış ve siyasete atılmıştır. İttihat ve Terakki muhaliflerinden idi. I.TBMM’ye Trabzon mebusu olarak katılmıştır. Mustafa Kemal ve arkadaşlarına muhalif olan ikinci grubun liderlerinden idi. Ali Şükrü Bey 27 Mart 1923’te öldürülmüş olarak bulundu. Cinayetten Topal Osman Ağa sorumlu tutulmuştur. Topal Osman Ağa’nın da öldürülmesi ile olayın iç yüzü aydınlatılamamıştır.

İngiltere ve Fransa Kırım Savaşına Girdiler (1854)

Rus Çarı İstanbul’a gönderdiği Prens Mençikof aracılığı ile Osmanlı Devletinden olağanüstü isteklerde bulunmuştu. Amacı Osmanlı Devletini Rusya’nın koruyuculuğu altına girmeye zorlamaktı. Bu istekleri reddedilince de Osmanlı Devletine karşı askeri harekata geçtiler. Rusya ile Osmanlı Devleti arasında 1853 yılında resmen savaş çıktı. Rusya’nın boğazları tehdit etmesi İngiltere ve Fransa’nın çıkarlarına tersdi. İlk olarak Rusya’ya verdikleri ültimatom ile Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istediler. Rusya’nın ilerlemesine devam etmesi üzerine Osmanlı Devleti ile bir ittifak antlaşması imzaladılar. Bu ittifak antlaşmasına dayanarak 27 Mart 1854’te İngiltere ve Fransa resmen savaş ilan ettiler.

İlk Edebi Topluluk Dergisi Servet-i Fünun Yayın Hayatına Başladı (1891)

Servet-i Fünun Dergisi yayınlanmaya başladığı 27 Mart 1891’de aslında ilim ve fen ağırlıklı bir dergi idi. Recaizade Mahmut Ekrem’in çalışmaları ile dergi bir edebiyat dergisi özelliği kazanır. Batı eksenli edebiyatçıların toplandığı bir edebiyat akımının da temsilciliğini yapar. Bu yönüyle ilk edebi topluluğun oluşmasını da sağlar. Haftada bir yayınlanan dergi 1944 yılına kadar yayın hayatını sürdürmüştür. Servet-i Fünun Edebiyatının diğer bir ismi Edebiyat-ı Cedide’dir.

Japonya Milletler Cemiyeti’nden Ayrıldı (1933)

Japonya 1933’te Mançurya’yı işgale başladı. Çin konuyu Milletler Cemiyeti’ne götürdüyse de herhangi bir sonuç çıkmadı. Sonunda Çin bu işgali tanımak zorunda kaldı. Japonya ise Milletler Cemiyeti’nin baskılarından tam anlamıyla kurtulmak için 27 Mart 1933’te Milletler Cemiyeti’nden ayrıldığını ilan etti. Japonya’nın Mançurya işgalinden Rusya’da zarar görmüştür.

Adalet Partisi Genel Merkezi Tahrip edildi (1963)

Adalet Partisinin Ankara’da ki Genel Merkezi 27 Mayıs İhtilaline karşıt görüşleri desteklediği gerekçesi ile 27 Mart 1963 tarihinde bir kısım saldırganlar tarafından tahrip edildi.

Ünye Radar İstasyonundan Üç İngiliz Teknisyen Kaçırıldı (1972)

Mahir Çayan ve arkadaşları tarafından 27 Mart 1972 tarihinde Ünye Radar İstasyonu’nda çalışan üç İngiliz teknisyen kaçırıldı. Bu olayın arkasından Tokat’ta güvenlik güçleri ilke çatışmaya giren Mahir Çayan bir kısım arkadaşları ile birlikte ölü olarak ele geçirildi.

Sivil Havacılık Tarihinin En Büyük Kazası Meydana Geldi (1977)

Sivil havacılık tarihinin en büyük kazası Kanarya Adalarında 27 Mart 1977 tarihinde gerçekleşti. Uçuşa geçmek üzere harekete geçen iki uçak çarpıştılar. Bu çarpışma sonunda toplam 583 kişi hayatını kaybetti. Yetmişe yakın insan inse yaralanmıştır.

TARİHTE 27 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

425- İmparator II. Theodosius zamanında İstanbul'da, ''Auditorium'' adıyla ilk yüksekokul açıldı. Okuldaki 31 eğitimci, Latince ve Grekçe hitabet ve gramer, hukuk ve felsefe dersleri vermeye başladı.

1923- Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey, Ankara'da Topal Osman ve adamları tarafından öldürüldü.

1945- ''Aşk-ı Memnu" eserinin yazarı edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil vefat etti.

1962- Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Tiyatro Enstitüsünün (ITI) girişimiyle bu gün Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanmaya başlandı.

1976- Türkiye-ABD Savunma İşbirliği Anlaşması, iki ülkenin Dışişleri Bakanları İhsan Sabri Çağlayangil ve Henry Kissinger arasında Washington'da imzalandı. Anlaşmaya göre, Türkiye üslere izin çıkaracak, ABD de Türkiye'ye yardımda bulunacaktı.

1977- Kanarya Adaları'nın Tenerife Havaalanı'nda uçuşa geçen Hollanda Havayollarına ait yolcu uçağı, yine havalanmak üzere olan Pan Am uçağı ile pistte çarpıştı. Kazada 575 kişi öldü.

1987- ''Hora'' (Sismik-1) gemisinin, petrol aramak için Ege'nin uluslararası karasularına açılmasının Yunanistan'ın petrol aramaları için açıkladığı tarihe rastlaması, iki ülkenin silahlı kuvvetlerini alarma geçirdi. Kriz, 28 Mart'ta NATO ve ABD'nin devreye girmesiyle donduruldu.

1996- ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hillary Clinton ve kızı Chelsea Clinton ile bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

2000- Vladimir Putin, Rusya Devlet Başkanlığına seçildi.

2015- Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Eş-Şebab militanları tarafından bir otele düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti.

2015- Amerikalı astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, Soyuz uzay aracıyla bir yıl kalacakları Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi.

2015- İngiltere'de bir Türk hastaya ilk kez durmuş ancak yeniden çalışılır hale getirilen kalp nakledildi.

2016- Pakistan’ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen saldırıda 70 kişi hayatını kaybetti, 25'i ağır 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Pakistan Talibanı'na bağlı Cemaat-ul Ahrar grubu üstlendi.

2017- 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yurt dışında yaşayan seçmenler sandık başına gitti. Oy verme işleminin başladığı 6 Avrupa ülkesinde ilk gün 37 bin 782 seçmen oy kullandı.

2017 - Bilim adamları DNA onarımını engelleyen kritik bir moleküler bağlantı keşfetti.

Yorumlar