Tarihte bugün ne oldu, tarihte 27 Ekim günü olayları nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Ekim günü ne oldu? Tarihte 27 Ekim günü neler yaşandı? İşte cevabı:

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, tarihte 27 Ekim günü

Tarihte bugün ne oldu, tarihte 27 Ekim günü olayları nelerdir? Tarihte bugün veya tarihte 27 Ekim günü meydana gelen önemli olaylar arasında neler var, hangi olaylar yaşandı? 

TARİHTE BUGÜN NE OLDU

Tarihte bugün meydana gelen olaylar şöyle:

ÜNLÜ GÖKBİLİMCİ VE DEVLET ADAMI ULUĞ BEY (1393-1449)

Timur’un torunu ünlü matematikçi, astronom ve devlet adamı Uluğ Bey Timur Devletinin dördüncü hükümdarıydı. Kendi oğlunun çıkarmış olduğu bir isyan sırasında 27 Ekim 1449’da öldürüldü. Uluğ Bey zamanında Semerkant Türk-İslam Kültürünün merkezi haline gelmişti. Semerkant’ta kurduğu rasathane ile gökcisimleri ve hareketleri hakkında önemli bilgiler tespit etmişti. Tespit ettiği bilgileri topladığı eseri uzun süre doğu ve batı okullarında okutulan önemli eserler arasında yer almıştır. Kadızade ve Ali Kuşçu onun Semerkant’taki rasathanesi ve medresesinde ünlü olmuşlardır.

OSMANLI-LEHİSTAN SAVAŞI SONA ERDİ (1676)

Bucaş Antlaşması Lehistan Meclisi tarafından reddelince Osmanlı-Lehistan savaşları yeniden başladı. Padişah IV. Mehmet ikinci Lehistan seferine çıktı. Sonunda Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında 27 Ekim 1676’daZorawno Antlaşması imzalandı. Lehistan padişaha tabi olma maddesi iptal edilmesi şartı ile Osmanlı Devletinin aldığı yerleri kabul ediyordu.

LİMAN VON SANDERS’LE SÖZLEŞME İMZALANDI (1913)

Osmanlı Devleti ordusunun eğitim ve düzeni için 19. Yüzyılda zaman zaman Prusya’dan subay ve teknisyen getirtiyordu.Bu durum Almanya kurulduktan sonra da artarak devam etti. Almanya’da bu sayede Osmanlı Devleti ile yakınlaşmaya çalışıyordu. Almanya Osmanlı Devletine Liman Von Sanders başkanlığında yeni bir askeri heyet gönderme kararı aldı. Bunun üzerine Osmanlı Devleti bu askeri heyetin görev ve yetkileri ile ilgili olarak 27 Ekim 1913’te Liman Von Sanders ile bir sözleşme imzaladı.

SSCB’NİN MACARLARI YATIŞTIRMA ÇABALARI (1956)

Macar Milli Ayaklanmasına müdahale eden SSCB halkı yatıştırmak için halka yakın isimlerden 27 Ekim 1956’da yeni bir kabine oluşturuldu. Ancak bu durum halkı yumuşatmaya yetmedi. Milliyetçiler ülkede kontrolü ele geçirmeye çalışıyorlardı. 

SSCB TÜRKİYE’DEKİ JÜPİTER FÜZELERİNİN SÖKÜLMESİNİ İSTEDİ(1962)

SSCB ile ABD arasındaki Küba Krizi sırasında ABD’nin kararlılığını gören SSCB yumuşamaya başladı. Bunun sonucunda SSCB 27 Ekim 1962’de Küba’daki Sovyet füzelerini sökebileceğini karşılık olarak da ABD’nin Türkiye’deki Jüpiter füzelerinin sökülmesini istedi.

DEMOKRAT PARTİ YİNE SEÇİMİN GALİBİ OLDU (1957)

27 Ekim 1957’de yapılan genel seçimlerde DP 419 milletvekilliği alarak seçimin galibi oldu. CHP 173 milletvekili ile yine muhalefette kaldı. DP’den ayrılarak kurulan Hürriyet Partisi ancak 4 milletvekili çıkarabilmişti.

147 ÖĞRETİM ÜYESİ GÖREVDEN ALINDI (1960)

Milli Birlik Komitesinin 27 Ekim 1960’da çıkardığı 114 sayılı kanun ile çeşitli üniversiterden 147 akademik personel görevden uzaklaştırıldı.

PARİS SOKAKLARI ALEV ALEV YANDI (2005)

Paris’te kimlik kontrolü yapan polisten kaçan üç Müslüman çocuktan ikisi sığındıkları yüksek gerilim trafosunda elektrik çarpması sonucu öldüler. Bu olay Paris’te ayaklanmaya sebeb oldu. Arkasından bir camiye gaz bombası atılması ve zamanın Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin  olaylara karışanları “ayaktakımı” olarak nitelemesi olayları büyüttü. Ayaklanmacılar önlerine gelen her şeyi ateşe verdiler. Olaylar uzun süre kontrol altına alınamadı. İki haftalık bir süre içerisinde yaklaşık 9000 araç ve bir çok kamu binası yaşları 12-25 arası değişen gençler tarafından yakıldı. Öfkenin en büyük sebebi Fransız hükümeti ve kamuoyunun yabancılara özelliklede Müslümanlara karşı takındığı ayrılıkçı tutumdu.

TARİHTE 27 EKİM GÜNÜ ÖNEMLİ OLAYLARI

1492- Kristof Kolomb Küba’yı keşfetti ve İspanya adına el koydu.

1913- Mustafa Kemal, Sofya Ataşemiliterliği’ne atandı.

1922- Müttefikler Ankara ve İstanbul hükümetlerine Lozan’da konferans toplanması çağrısı yaptı.

1975- Paris Büyükelçisi İsmail Erez ve şoförü, Ermeni teröristler tarafından öldürüldü.

1978- Nobel Barış Ödülü’nü Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ve İsrail Başbakanı Menahem Begin paylaştı.

1982- Çin, nüfusunun 1 milyarı aştığını açıkladı.

1992- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin teröristlere karşı Hantur Dağı’nda başlattığı harekatta 100 terörist öldürüldü.

1996- Yeni Trafik Kanunu yürürlüğe girdi.

1998 - Gerhard Schröder, Almanya başbakanı seçildi.

1999- Parlamento oturumu sırasında otomatik silahlı kişilerce yapılan saldırıda Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan ve 8 üst düzey yetkili öldü.

2008 - Türksat 3A Uydusu devreye girdi.

Yorumlar