Tarihte bugün veya tarihte 25 Mart günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 25 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Yunanistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi, Türk Ocakları'nın kurulması, Kral Faysal'ın öldürülmesi, Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşmesi, İngilizlerin köle ticaretini yasaklaması gibi gelişmeler var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 25 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Kral Faysal cinayeti, Yunanistan'ın bağımsızlık ilan etmesi, Türk Ocakları'nın kurulması gibi gelişmeler bulunuyor.

İşte tarihte 25 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Yunanlılar Bağımsızlık İlan Ettiler (1821)

Yunanlılar ilk kez Rusya’dan destek alma ümidiyle Eflak’ta isyan başlatmışlardı. Ancak yerli halkdan destek alamayınca bu isyan hüsranla sonuçlandı. Daha sonra vali Tepedelenli Ali Paşa’nın isyan ettiği için ortadan kaldırılması ile iyi bir boşluk yakaladılar ve 1821 şubatında Mora’da büyük bir isyan başlattılar. Arkasındanda 25 Mart 1821’de bağımsızlık ilan ettiler. Mora isyanı Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın yardımı ile bastırldı. Ancak İngiltere, Fransa ve Rusya Osmanlı Devletini rahat bırakmadılar. Yeniçeri ocağının da kaldırılması onların cesaretini büsbütün arttırdı. Onların çabaları sonucu Osmanlı Devleti 1829 Edirne Antlaşması (Rusyayla)ile Yunanistan’a bağımsızlık vermek zorunda kaldı. O tarihten sonra da Yunanistan Osmanlı Devleti aleyhine Avrupa Devletlerinin desteği ile sürekli topraklarını genişletti.

Türk Ocakları Kuruldu (1912)

Türk milliyetçiliğini esas alan bir örgüttür. İlk başkanlığını Ahmet Ferit Tek yapmıştır. Kuruluşunu İttihat Ve Terakki’nin de desteklediği Türk Ocakları 25 Mart 1912’de kurulmuştur. Mustafa Kemal tarafından kapatılıp CHP bünyesine alınan dernek 1949’da tekrar kurulmuştur.

Neve Şalom Sinagogu Açıldı (1951)

İstanbul Beyoğlu’nda 25 Mart 1951’de Türk Yahudilerinin en önemli sinagogu olan Neve Şalom sinagogu ibadete açıldı. Neve Şalom Sinagogu adı kamuoyunda daha çok uğradığı terör saldırıları ile bilinmektedir. Üç defa büyük saldırıya hedef olmuştur.

İdamların Cezaevi Bahçesine Alınması Kararlaştırıldı (1961)

Adalet Bakanlığının 25 Mart 1961 tarihinde aldığı bir karar ile halka açık alanlarda idam uygulamasına son verildi. Artık idamlar cezaevi iç bölgesinde yapılacaktı.

Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdül Aziz Öldürüldü (1975)

Tahta 1964 yılında geçti. Öncilikli politika olarak Arap milliyetçiliğini benimsedi. Daha sonra Suudi Arabistan’ı İslam dünyasının lider ülkesi yapmaya çalıştı. Ülkesinde bazı reformist hareketler gerçekleştirdi. 1973 enerji krizinde başrol oynadı. Ancak 25 Mart 1975’te akli dengesi yerinde olmayan yeğeni Faysal bin Musad tarafından sarayında öldürüldü. Onun ölümü izlediği politikalarında sonu oldu.

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun Helikopteri Düştü (2009)

Yerel seçim çalışmaları için Kahramanmaraş bölgesinden Yozgat’a gitmek için havalan BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopteri  25 Mart 2009 tarihinde dağlık alanda düştü. Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekiler ancak üç gün sonra bulunabildiler. Kaza yerine ulaşıldığında helikopterde bulkunan herkesin hayatını kaybetmiş olduğu görüldü. Kaza gerçekleştiğinde helikopterdeki İHA muhabiri arayarak yetkilileri bilgilendirmişti. Kaza yerine ulaşıldığında ölenler arasında İHA muhabiri de bulunuyordu. Kazanın oluş şekli ve uzun süre kaza yerine ulaşılamaması beraberinde bir çok tartışmayı getirmiştir. Olayın üzerinde ki sis perdesi halen aydınlanmış değildir.

TARİHTE 25 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1611- Evliya Çelebi doğdu.

1807- İngiltere parlamentosu köle ticaretini yasakladı.

1912- Türk Ocakları kuruldu.

1957- Roma'da bir araya gelen Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEC-Avrupa Ortak Pazarı) ve Avrupa Atom Enerjisi Komisyonunun (EURATOM) kurulmasına ilişkin 'Roma Antlaşması'nı imzaladı.

1960- Güney Afrika'da Johannesburg'da tüm siyah politik örgütler feshedildi.

1976- İktisatçı ve tarihçi Şevket Süreyya Aydemir, Ankara'da öldü. ''Tek Adam'', ''İkinci Adam'' yapıtlarıyla tanınan Aydemir, 1897'de Edirne'de doğmuştu.

1999- Sırbistan, NATO'ya savaş ilan edip BM'ye bildirince, NATO üyesi Türkiye de bu ülkeyle resmen savaşa girmiş oldu. Türkiye, uzun yıllar sonra ilk kez bir savaşta resmi taraf durumuna geldi.

2009- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki beş kişi, bulundukları helikopterin Kahramanmaraş yakınında düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi.

2010- Akdamar Kilisesi'nde yılda bir gün ayin yapılmasına karar verildi. İlk ayin 19 Eylül'de gerçekleştirildi.

2015- Alman Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Barselona'dan Düsseldorf'a giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyinde düşmesi sonucu 6 uçuş görevlisi ve 144 yolcu hayatını kaybetti. 27 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz’in uçağı "bilinçli olarak düşürdüğü" açıklandı.

2016- Irak'ın Babil kentindeki bir stadyumda futbol maçı oynandığı sırada intihar saldırısı düzenlendi. Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı.

2017- İsviçre'nin başkenti Bern'de, terör örgütü PKK yandaşlarınca düzenlenen mitingde "Kill Erdogan" (Erdoğan'ı öldürün) pankartı açılarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedef gösterildi. 

2017- ABD Başkanı Donald Trump, Obamacare'in iptalini öngören yeni sağlık sigortası tasarısını yeterli "evet" oyuna ulaşılamayacağı için geri çekti.

Yorumlar