Tarihte bugün 24 Mayıs günü meydana gelen olaylar?

Tarihte bugün veya tarihte 24 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Selahaddin Eyyübi'nin Akka kalesini Haçlılar'dan alması, Selçuklu Devleti'nin kurulması, Kırım Hanı Giray'ın Moskova seferi, Yunanistan'ın Osmanlı'dan diplomatik yollarla toprak koparması var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün 24 Mayıs günü meydana gelen olaylar? Tarihte bugün veya tarihte 24 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Selahaddin Eyyübi'nin Akka Kalesi'ni Haçlılar'dan alması, Selçuklu Devleti'nin kurulması, Devlet Giray'ın Moskovay'a girerek şehri yakıp yıkması, Yunanistan'ın Osmanlı'dan ilk kez diplomatik yoldan toprak koparması gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

KIRIM HANI MOSKOVA’YI YAKTI (1571)

Rusların bölgedeki Müslümanlara saldırılarda bulunmaları üzerine üzerine Kırım Hanı Devlet Giray 24 Mayıs 1571 tarihinde Moskova’ya girdi ve şehri baştan başa yaktı. Rus Çarı Korkunç İvan çoktan Moskova’dan kaçmıştı. Kırım Hanı Devlet Giray Ruslara ağır zayiat verdirmiş, yüzlerce esir ve ganimet ele geçirerek geri dönmüştü.

SULTAN ABDÜLMECİT MISIR FERMANINI İMZALADI (1841)

Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanı nihayet Londra Antlaşması ile (1841) sona ermişti. Fakat Kavalalı bu antlaşmaya direnmek istediyse de Avrupalı büyük devletlerin tepkisi dolayısı ile kabul etmek zorunda kaldı. Padişah Abdülmecit Mısır’ın Osmanlı Devleti içerisindeki statüsünü belirleyen fermanı 24 Mayıs 1841 tarihinde imzaladı. Bu ferman ile adeta Mısır’ın anayasası belirlenmiş oluyordu.

YUNANİSTAN DİPLOMATİK BASKI İLE OSMANLI DEVLETİNDEN TOPRAK ALDI (1881)

Yunanistan’ın Osmanlı-Rus Savaşından yararlanarak Osmanlı Devletine saldırmasını özellikle İngiltere toprak vaadiyle durdurmuştu. Savaştan sonra Yunanistan’ın kendisine verilen vaat doğrultusunda toprak isteği arttı. Yeni bir savaş ihtimali ortaya çıktı. Sonunda büyük devletlerin de araya girmesi ile Osmanlı-Yunan sınırını belirleyen yeni antlaşma 24 Mayıs 1881 tarihinde imzalandı. Bu antlaşma ile Yunanistan diplomatik baskı yoluyla savaş yapılmadan Osmanlı Devletinden toprak koparmayı başardı.

İNGİLİZ CASUSU MUSTAFA SAGİR İDAM EDİLDİ (1921)

İngliz casusu Hintli  Mustafa Sagir casusluk ve Mustafa Kemal’e suikast tasarlama suçlarından İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkum edilmişti.

İdam cezası 24 Mayıs 1921 tarihinde Ulus Meydanında gerçekleştirildi.

BULGARİSTAN TÜRKLERİ ZORUNLU GÖÇE TABİ TUTTU (1989)

Bulgar hükümeti Müslüman Türkler üzerinde ki asimilasyon politikasını yoğunlaştırdı. Hatta bununla da yetinmeyerek bir kısım Türkleri göç etmeye zorladı. İlk olarak 24 Mayıs 1989 tarihinde 300 kişilik bir grup Bulgaristan’da çıkarıldı. Başbakan Turgut Özal Bulgaristan ile kapsamlı bir göç anlaşması yapılacağını duyurdu.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA DİNİ EĞİTİM VEREN KURSLAR KAPATILDI (1990)

Çin işgali altında ki Doğu Türkistan’da ki dini ve kültürel baskıların yeni bir aşaması daha uygulamaya konuldu. Doğu Türkistan’da dini eğitim veren kurslar 24 Mayıs 1990 tarihinde kapatıldı. Dini eğitim veren din adamları hakkında soruşturmalar, tutuklamalar ve işkenceler yapılmaya başlandı.

İSRAİL SÜLEYMAN OPERASYONU İLE ETİYOPYALI YAHUDİLERİ İSRAİL’E TAŞIDI (1991)

İsrail Etyopya’daki istikrarsızlıktan yararlanarak Falaşa adı verilen Etiyopya Yahudilerini 36 uçak ve askeri bir operasyonla İsrail’e taşıdı. Süleyman operasyonu adı verilen bu operasyon 24 Mayıs 1991 tarihinde gerçekleşmiş ve yaklaşık 14500 Yahudi İsrail’e taşınmıştır.

TARİHTE 24 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1040 - Selçuklu Devleti'nin kuruluşu.

1218 - Selahattin Eyyübi'nin Akka Kalesi'ni Haçlılar'dan alması.

1844 - Amerikalı mucit Samuel Morse, ABD Senatosu üyelerinin de hazır bulunduğu bir deneyle, ABD Kongre binasından Baltimore'da bir tren istasyonuna kendi icadı olan Mors alfabesiyle ilk mesajı gönderdi.

1883 - Yapımı 14 yıl süren New York'taki Brooklyn Köprüsü trafiğe açıldı.

1921 - Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.

1921 - ABD'de, Sacco ve Vanzetti'nin yargılanmalarına başlandı.

1924 - Yabancı şirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları Şirketi'nin millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.

1940 - Igor Sikorsky, ilk başarılı tek motorlu helikopter uçuşunu gerçekleştirdi.

1941 - Danimarka Kanalı Savaşı'nda, İngiliz zırhlısı HMS Hood, DKM Bismarck tarafından batırıldı.

1943 - Polonya'daki Auschwitz toplama kampında "ölüm meleği" adıyla anılan doktor Josef Mengele göreve başladı. Mengele, tutuklular üzerinde yaptığı korkunç deneylerle biliniyordu.

1945 - Krasnodar Kray'da Karadeniz kıyısındaki Şapsığ Ulusal Rayonu lağvedildi.

1956 - İlk Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre'nin Lugano kentinde düzenlendi. 7 ülkenin katıldığı şarkı yarışmasını, ev sahibi İsviçre adına yarışan Lys Assia'nın seslendirdiği, Refrain isimli şarkı kazandı.

1961 - İmralı Adası'ndaki 2 bin mahkûmun barındığı cezaevinde çıkan isyan bastırıldı.

1964 - Peru'da bir futbol maçında kargaşa çıktı: 135 kişi öldü.

1976 - Londra'dan Washington'a ilk Concorde seferi başladı.

1979 - Yüzde 85'i yerli malzeme ile üretilen ilk Türk uçağı 'Mavi Işık 79-XA', Kayseri İkmal Merkezi'nde başarılı bir deneme uçuşu gerçekleştirdi.

1981 - Türk Hava Yolları'nın "Haliç" uçağı, 4 kişi tarafından Bulgaristan'a kaçırıldı. Militanlar 47 yandaşlarının ceza evinden çıkarılmasını istediler, ancak ertesi gün yakalandılar.

1983 - Bulvar gazetesinin düzenlediği yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Hülya Avşar'ın evli olduğu ortaya çıkınca, ikinci güzel Dilara Haraççı Kraliçe ilan edildi.

1989 - Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç başladı.

1991 - İsrail, Süleyman Operasyonu adını verdiği bir askeri operasyonla Etiyopyalı Yahudileri İsrail'e getirmeye başladı.

1993 - PKK saldırısı: Bingöl-Elâzığ karayolunda pusu kuran PKKlılar, 33 silahsız askeri şehit etti.

1993 - Eritre, Etiyopya'dan bağımsızlığını kazandı.

2000 - İsrail, Güney Lübnan'da 22 yıldır sürdürdüğü işgale son verdi.

2003 - Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirilen 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nı Türkiye adına yarışan Sertab Erener, Everyway That I Can adlı şarkı ile kazandı.

2004 - Kuzey Kore'de cep telefonları yasaklandı.

2014 - Ege Denizi'nde Semadirek adası açıklarında 6.5 şiddetinde bir deprem oluştu.


 

Yorumlar