Tarihte bugün veya tarihte 23 Mart günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 23 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Uranüs'ün keşfi, Said-i Nursi'nin vefatı, Yunanların Anadolu'da taarruza geçmeleri gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 23 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Said-i Nursi'nin vefat etmesi, Yunan Kuvvetleri'nin Anadolu'ya taarruz başlatmaları, Uranüs gezegeninin keşfedilmesi gibi hadiseler var.

Fatih Edirne’den İstanbul’a Doğru Yola çıktı (1453)

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethi için gerekli bütün hazırlıkları tamamladıktan sonra 23 Mart 1453 tarihinde İstanbul kuşatması için yola çıktı. On üç gün sonra İstanbul önlerine gelindi ve büyük kuşatma bir gün sonra 6 Nisan 1453 tarihinde başladı.

Aşıkpaşazade Vefat Etti (1481)

Osmanlı Devleti kuruluş dönemi en önemli tarihçilerinden Aşıkpaşazade 23 Mart 1481’de vefat etmiştir. Aslen şu anki Çorum ili Mecitözü ilçesi Elvan Çelebi köyünde dünyaya gelmiştir. Eseri Tevarih-i Al-i Osman adıyla bilinen eserdir.

Yunan Kuvvetleri Taarruza Geçti (1921)

Yunan Kuvvetleri Bursa ve Uşak üzerinden iki koldan hedef Eskişehir olmak üzere 23 Mart 1921’de tekrar taarruza geçtiler. Amaçları I.İnönü saldırısının başarısızlığını gidermek ve Eskişehir’i ele geçirmekti. Bu olay tarihe II.İnönü savaşı olarak geçecektir.

Bediüzzaman Said Nursi Vefat Etti (1960)

Son asrın İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi 23 Mart 1960 tarihinde Urfa’da vefat etti. I.Dünya savaş sırasında Ruslara esir düştü. Sibirya’da geçen saret hayatından kaçarak kurtuldu ve İstanbul’a geldi. Milli mücadele yıllarında Ankara’ya geldi. Daha sonra ki dönemlerde devlet yöneticileri ile fikri olarak ters düştü. Bundan sonra ki hayatı genelde takip altında sorgular, mahkemeler ve hapishanelerde geçti. Bu süre zarfında Risale-i Nur adlı eserini meydana getirdi. Hicri takvime göre vefat günü ramazanın 25. Gününe denk gelmişti. Vefatı ile de rahat bırakılmadı ve mezarı 27 Mayıs darbesinin ardından Isparta civarında bilinmeyen bir yere götürüldü.

Doğu Pakistan Bağımsızlık İlan Etti (1971)

Pakistan tarafından kendilerinin ihmal edildiğini düşünen Doğu Pakistan halkı ayaklandı. Şeyh Mucibur Rahman liderliğinde ki Awami Partisi 23 Mart 1971’de Bangladeş’in bağımsızlığını ilan etti. Pakistan askeri birliklerinin bu duruma müdahale etmesine Hindistan kayıtsız kalmadı ve Bangladeş’e asker soktu. Batı Pakistan’dan yeterince yardım alamayan Pakistan kuvvetleri teslim oldular.

İlk Uzay Araştırma İstasyonu Mir’in Görevi Sonlandırıldı (2001)

İlk modülü SSCB tarafından 19 Şubat 1986'da uzaya gönderilmişti. İnsanların uzayda uzun süre kalarak araştırma yapabildiği ilk uzay istasyonudur. Başlangıçta sadece SSCB kendisi kullanırken ileriki dönemlerde uluslar arası bir istasyona dönüştürüldü. Daha sonra yeni modüller eklenerek sürekli büyütülmüştür. Mir Uzay İstasyonunun görevi  23 Mart 2001 tarihinde sonlandırıldı ve imha edildi.

TARİHTE 23 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1781- Uranüs gezegeni keşfedildi.

1791- Hollandalı kadın hakları savunucusu Etta Palm, ''Gerçeğin Dostları Konfederasyonu'' olarak bilinen kadın kulüplerini kurdu.

1921- Yunan birlikleri, Uşak ve Bursa üzerinden Afyon ve Eskişehir'e doğru iki koldan taarruz başlattı.

1931- Türk çocuklarının ilk öğrenimlerini Türk okullarında yapmalarını zorunlu kılan kanun kabul edildi.

1933- Alman Milli Meclisi Reichstag, Adolf Hitler'e kararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisi verdi.

1992- Şırnak'ın Cizre ilçesinde çıkan olaylarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmaları izleyen gazeteci İzzet Kezer, başından vurularak öldü.

2011- Amerikan sinemasının iki Oscar ödüllü oyuncusu Elizabeth Taylor, 79 yaşında öldü.

2014- Türkiye-Suriye sınırında, Türk hava sahasına yaklaşan ve ikazları dikkate almayan Suriye savaş uçağı Türk Silah Kuvvetlerine ait F-16’lar tarafından düşürüldü. Uçak, Suriye'nin Keseb bölgesine düştü.

2016- Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, son bir yılda Yemen'de 6 bin kişinin öldüğünü, 30 binden fazlasının yaralandığını söyledi.

2016- ABD'ye ait insansız hava aracının Yemen'de düzenlediği saldırıda 26 El Kaide militanı öldü, 27 militan da yakalandı.

2017- Alman Bild gazetesi halk oylamasında oy kullanan vatandaşları etkilemek amacıyla "Atatürk olsa hayır derdi" başlığını kullandı.

2018- Kanser tedavisi gören sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Ercüment Balakoğlu, 84 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Yorumlar