Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 18 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 18 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni İmam Gazali'nin vefatıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 18 Aralık günü

Tarihte bugün veya tarihte 18 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında İmam Gazali'nin vefatı yer alıyor. 

TARİHTE BUGÜN 18 NE OLDU? TARİHTE 18 ARALIK GÜNÜ OLAYLARI NELERDİR?

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Büyük İslam Alimlerinden İmam Gazali Vefat Etti (1111)

Büyük İslam alimlerinden İmam Gazali 1058 yılında Tus şehrinde doğmuştur. İyi bir eğitim almış, daha sonra kelam ve fıkıh alanlarında ki çalışmaları ile tanınmıştır. Büyük Selçuklu Devleti veziri Nizam’ül Mülk tarafından Bağdat’a davet edilmiş ve Nizamiye Medreselerinin başına getirilmiştir.(1091) Çok sayıda öğrenci yetiştirdi ve 1000’e yakın eser yazdı. En tanınmış eseri İhya-u Ulumi’d-Din’dir. İmam Gazali Horasan’ın Tus şehrinde 18 Aralık 1111’de vefat etti.

Gedik Ahmet Paşa Öldürüldü (1482)

Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü deniz kuvvetleri komutanıdır. Fatih’in ölümünden sonra II.Bayezit onun Cem Sultan’ın destekçilerinden olduğu şüphesinden bir türlü kurtulamamış ve 18 Aralık 1482’de Gedik Ahmet Paşa’yı boğdurtmuştur.

Kuyucu Murat Paşa İstanbul’a Döndü (1608)

Kuyucu Murat Paşa oldukça yaşlı olmasına rağmen Celali isyanlarının büyük boyutlara ulaşması üzerine tekrar göreve çağrılmıştır. Kuyucu Murat Paşa Anadolu üzerinden Halep’e kadar gitmiş gidiş ve dönüşü esnasında Celalilerin çoğunluğunu yok etmişti. Bu birinci harekatdan sonra 18 aralık 1608’de İstanbul’a döndü.

Uzun Mehmet Maden Kömürünü Keşfetti Canından Oldu (1829)

Uzun Mehmet askerliğini donanmada yapmış ve maden kömürünü orada öğrenmişti. Memleketine döndüğünde Köseağzı yöresinde 18 Aralık 1829’da maden kömürü olduğunu düşündüğü siyah taşlar buldu. Bu taşlardan örnekler alarak sırtında İstanbul’a kadar götürdü. İlgililer bu keşif için ona yüklü miktarda ödül verdiler ve maaşa bağlandı. Ancak yöresinde Uzun Mehmet’in bu başarısını hazmedemeyenler zamanın çıkar çevreleri onu zehirleterek öldürdüler.

Mustafa Kemal Trablus Şehrine Geldi (1911)

İtalyanların Trablusgarb’a saldırmaları üzerine asker ve donanma gönderemeyen Osmanlı Devleti bazı gönüllü subayların bölgeye gitmesine izin vermişti.. Mustafa Kemal’de gizlice çıktığı bu yolculukta 18 Aralık 1911’de Trablus şehrine geldi.

Yavuz Zırhlısı Hurdaya Ayrıldı Ve MKE’ye Satıldı (1969)

I. Dünya Savaşına Osmanlı Devletinin girişini sağlayan gemilerden birisi olarak ismini duyurdu. Yavuz 1950’lere kadar aktif görevde bulundu. Bu tarihten sonra eğitim gemisi olarak işlev gördü. En sonunda 18 Aralık 1969’da hurdaya ayrılarak MKE’ye satıldı.

Adalet Partisine Büyük Darbe ‘’Demokratik Parti’’ Kuruldu (1970)

Adalet Partisi milletvekillerinden 26’sı istifa ederek Ferruh Bozbeyli başkanlığında 18 Aralık 1970’te Demokratik Parti’yi kurdular. Bu olay Adalet Partisi’ni oldukça olumsuz etkilemiştir.

Necip Hablemitoğlu Uğradığı Suikast Sonucu Öldü (2002)

Ankara Üniversitesi öğretim üyelelerinden tarihçi, yazar  Necip Haplemitoğlu 18 Aralık 2002 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Yakın tarih çalışmaları ile tanınan Necip Haplemitoğlu’nun ölümünün üzerindeki sır perdesi halen aralanmamıştır.

Arap Baharı Tunus’ta Başladı (2010)

Ekonomik ve siyasi sıkıntılar nedeniyle 2010 yılında Arap ülkelerinde başlayan halk hareketi Arap Baharı olarak adlandırılmıştır. Olayın başlangıcında Tunus’ta pazarcılık yapan bir üniversite mezununun tezgahına el konulması sonrası kendisini protesto için yakmasıdır. Bu olay 18 Aralık 2010 tarihi itibari ile Tunus’ta halk hareketine dönüştü. Kısa sürede Mısır, Libya ve Yemen’e sıçradı.  Halk hareketi sonrasında adı geçen ülkelerde köklü siyasi değişikler meydana geldi.

TARİHTE 18 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1865- Amerika Birleşik Devletleri köleliği kaldırdı.

1923- Yunan Kralı Konstantin, oğlu II. George lehine tahtından feragat ettiğini açıklayarak, ülkesini terk etti.

1929- Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu.

1955- Türkiye Milli Futbol Takımı, Portekiz’i 3-1 yendi.

1956- Japonya Birleşmiş Milletler’e kabul edildi.

1969- İngiltere Parlamentosu, cinayet suçlarında ölüm cezasını kaldırdı.

1975- Gölcük Tersanesi’nde ilk Türk denizaltısının yapımına başlandı.

1980- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul davası başladı. Davanın 1.477 sanığı vardı.

1983- Erdal İnönü, SODEP Genel Başkanı oldu.

1996- Peru’da Tupac Amaru gerillaları başkent Lima’daki Japon Büyükelçiliği’ni bastı. Gerillalar 500 kişiyi rehin aldı.

2002- Necip Hablemitoğlu, silahlı saldırı sonucunda öldü.


 

Yorumlar