Tarihte bugün 16 Ocak günü neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün veya tarihte 16 Ocak günü meydana gelen olaylar arasında, birbirinden ilginç olaylar aynı güne denk geliyor. İran Şahının ülkesini terk etmesi, Kaddafi'nin darbeyle başa gelmesi, Cezayir'de darbe olması, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin Refah Partisi'ni kapatması...

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün 16 Ocak günü neler oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 16 Ocak günü meydana gelen birbirinden ilginç tarihi olaylar bulunuyor. Bütün olayların aynı güne denk gelmesi ise dikkat çekici bulunuyor. Farklı yıllarda ancak aynı günde gerçekleşen ilginç olaylardan bazıları: Kaddafi'nin darbe yapması, Cezayir'de darbe olması, İran şahının ülkesini terk etmek zorunda kalması ve Anayasa Mahkemesi'nin Refah Partisi'ni kapatması gibi olayların tamamı aynı güne denk geliyor. Yüzlerce yıl önce Korkunç İvan'ın tahta geçmesi de yine aynı güne denk geliyor. Çin'de çıkan isyanlar sonucunda Çin Komünist Partisi Lideri'nin istifa etmesi de yine aynı güne denk geliyor. Tarihte bugün 16 Ocak günü neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Korkunç İvan Tahta Geçti (1550)

Büyük Rusya İmparatorluğunun temellerini atan IV.İvan (Korkunç İvan) 16 Ocak 1550’de tahta geçti. Rusya’da ilk kez halk meclisi topladı ve büyük bir baskı rejimi kurdu. Türk Hanlıkları üzerine yönelerek Rusya Devletini doğuya doğru genişleme imkanı ve yolunu gösterdi.

Çağdaş Osmanlı Donanmasının Kurucusu Kemal Reis Şehit Oldu (1511)

Kemal Reis Osmanlı Donanmasını çağdaşı büyük denizci devletler ile mücadele edebilecek seviyeye getirdi. Endülüslü Müslüman ve Yahudileri Hıristiyan zulmünden kaçırmak için büyük çabalar sarf etti. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye adlı kitabında amcası Kemal Reis’in 1465 yılında Antilya dediği Amerika’ya gittiğini yazması ilginçtir. Çünkü bu olay Amerika’nın 1492’de ki keşfinden öncedir. Kemal Reis İspanya Seferinden Gelibolu’da ki üssüne dönerken üssün yakınlarında 16 Ocak 1511’de gemisinin batması nedeniyle şehit oldu.

Kaddafi Libya Devlet Başkanı Oldu (1970)

Muammer Kaddafi okul arkadaşları ile Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu.Kaddafi, bu gizli örgüte dayanarak, Kral İdris'e karşı darbe yaptı. Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. Sosyalizme dayanan bir İslam devleti kuracağını ilan etti. Mısır Devlet başkanı Cemal Abdünnasır’ı örnek alarak düzenlemelere girişti. ABD’nin Kaddafi’ye destek vermesi üzerine ülkeyi terk eden Kral İdris’in yerine 16 Ocak 1970’te devlet başkanı oldu.Kıbrıs olayında Türkiye’ye destek vermiştir.

İran Şah’ı Ülkesini Terk Etti (1979)

Ayetullah Humeyni taraftarlarının başlatmış olduğu muhalefet sonrası 1978'de İran'ın büyük kentlerinde başlayan ayaklanma ve karışıklıkların şiddetlenmesi üzerine İran Şahı Rıza Pehlevi 16 Ocak 1979'da ülkeyi terk etti. Enver Sedat Mısır’da onu törenle karşıladı.

Cezayir’de Ordu devlet Yönetimine El Koydu (1992)

Cezayir’de ilk kez yapılan serbest genel seçimlerde İslami Kurtuluş cephesi (FİS) büyük başarı elde etti. Bu başarı bazı çevreler tarafından hazmedilemedi ve seçimlerin ikinci turu yapılamadan 16 Ocak 1992’de ordu yönetime el koydu. İslami Kurtuluş Cephesi Genel Başkanı Prof.Dr.Abbas Medeni başta olmak üzere bir çok partili tutuklandı ve çeşitli hapis cezalarına çarptırıldılar.

Çeçen Eylemciler Avrasya Feribotunu Kaçırdılar (1996)

Trabzon’dan Rusya’nın Soçi limanına hareket etmekte olan “Avrasya” feribotuna baskın düzenleyen 9 Çeçen eylemci, 16 Ocak 1996’da feribotu kaçırdılar. Gemide bulunanları rehin alan eylemciler gemiyi İstanbul’a doğru hareket ettirdiler. Eylemciler amaçlarının kan dökmek olmadığını, Rus askerlerinin kuşatması altındaki 250 Çeçen savaşçıyı kurtarmak için bu eylemi yaptıklarını açıkladılar. Eylem 19 Ocak'ta kansız bir şekilde sona erdi.

Refah Partisi Anayasa Mahkemesi Tarafından Kapatıldı (1998)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Sekiz ay süren dava sonunda refah Partisi, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından parti görevlilerinin laiklik karşıtı eylemleri, devletin kurucusuna karşı suçlamaları ve türbanla ilgili siyaseti gibi kanıtlar ileri sürülerekkapatıldı.

TARİHTE BUGÜN MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1556 - II. Felipe, İspanya Kralı oldu.

1595 - Padişah III. Murat, 48 yaşında öldü. III. Mehmet tahta çıktı.

1795 - Fransa, Hollanda'nın Utrecht şehrini işgal etti.

1804 - Fransız fizikçi Joseph Louis Gay-Lussac, bir hidrojen balonu içinde 7.016 m ye yükselerek, sonraki 50 yıl içinde kırılamayacak olan bir rekora imza attı.

1846 - İlk Ziraat Bakanlığı (Nazırlığı) kuruldu.

1914 - Altay SK kuruldu.

1920 - Milletler Cemiyeti, ilk toplantısını Paris'te yaptı.

1925 - Sovyetler Birliği'nde Lev Troçki, Savaş Komiserliği görevinden alındı.

1928 - Doktor Şefik Hüsnü Deymer ve arkadaşlarının Türkiye Komünist Partisi davası başladı.

1929 - Josef Stalin'le anlaşmazlığa düşen Nikolay Buharin, Komünist Enternasyonal'in Başkanlığından istifa etti.

1945 - Adolf Hitler, Führerbunker'e taşındı.

1960 - İşçi Sigortalıları Kurumu İstanbul Hastanesi, Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından hizmete açıldı.

1961 - Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye 43 milyon Dolar yardımda bulundu.

1969 - Metroliner treni hizmete girdi

1970 - Muammer Kaddafi, Libya Devlet Başkanı oldu.

1979 - Şah Muhammed Rıza Pehlevi, ailesi ile birlikte İran'ı terk ederek Mısır'a yerleşti.

1980 - Bilim insanları, interferon üretmeyi başardı.

1983 - Türk Hava Yolları'nın "Afyon" uçağı Ankara'da düştü: 47 kişi öldü.

1986 - İnternet mühendislik özel kuvvetinin ilk toplantısı.

1986 - New York'ta toplanan Uluslararası PEN Kongresi, Türk Hükümetini yazarlarla ilgili tutumunu gözden geçirmeye çağırdı.

1987 - 1 Ocak'ta Pekin'de Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin başlattığı gösteriler sonucunda, Çin Komünist Partisi Lideri Hu Yaobang istifa etti; yerine Zao Ziyang getirildi.

1991 - ABD Irak'a hava akınları ve füze saldırısı başlattı. Çöl Fırtınası Harekatı, Irak'ın sanayi ve savaş potansiyeli tamamen imha edip, 2003 yılında ülkenin işgaline zemin hazırladı.

1992 - El Salvador Hükümeti ile isyancılar Meksiko'da bir antlaşma imzalayarak, en az 75 bin kişinin hayatına mal olan 12 yıllık iç savaşa son verdiler.


 

Yorumlar