Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu?

Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu? Tarihte bugün veya tarihte 15 Aralık günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında Rusya'nın 1. Dünya Savaşı'ndan çekilmesi, Amerika'daki son yerli direnişçinin öldürülmesi gibi hadiseler var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu?

Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu? Tarihte bugün ya da tarihte 15 Aralık günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekeni, Amerikalı yerlilerden son direniş lideri olan "Oturan Boğa"nın öldürülmesi, Rusya'nın 1. Dünya Savaşı'ndan çekilmesi gibi hadiseler bulunuyor. Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu?

İşte tarihte bugün yaşanan olaylardan bazıları:

SULTAN TUĞRUL İSLAM DÜNYASININ KORUYUCULUĞUNU ÜSTLENDİ (1055)

Şii Büveyhoğullarının baskısından kurtulmak isteyen halife Kaim Bi Emrillah 15 Aralık 1055’te Bağdat’ta kendi isminden sonra Sultan Tuğrul adına hutbe okuttu. Bu olaydan bir süre sonra Bağdat’a gelen Sultan Tuğrul resmen İslam dünyasının koruyuculuğunu üstlendi.

MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA İÇİN İDAM FERMANI HAZIRLANDI (1683)

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Viyana önlerinde uğradığı bozgun nedeniyle hakkında görevden alındığı ve idam edilmesi şeklindeki ferman 15 Aralık 1683’te çıktı. Padişahı bu konuda ikna etmek oldukça zor olmuştu. Ancak Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan kurtulmak isteyenler her türlü ikna yöntemini kullandılar.

ABD ORDULARINA KARŞI SAVAŞAN SON YERLİ LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ (1890)

Kızılderili kabilelerinden Titan Dakotaların lideri Tatonka İyotake (Oturan Boğa) asılsız bir suçlama ile kendisini tutuklamaya gelen güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada 15 Aralık 1890’da öldürüldü. Öldürülmeden önce kabilesini Kanada’ya götürmüş affedilmesi üzerine ABD’ye dönerek normal bir hayat sürmeye başlamıştı.

Aslında ilgisi olmamasına karşın  Hayalet Dansı hareketinin önderliği ile suçlandı ve kendisini tutuklamaya gelen polislerle çatışırken hayatını kaybetti. İronik bir şekilde, tutuklamaya gelen polisler, zamanında Oturan Boğa'yla birlikte beyazlara karşı savaşan, ancak sonradan beyazların yönetimine girerek yerli polisi olan kızılderililerdir

Oturan Boğa'nın beyazlar üzerine yaptığı bir konuşmadan kesit

(...) Sahip olma isteği onlarda bir hastalık olmuş. Bu insanlar, zenginlerin bozabileceği ama yoksulların bozamayacağı birçok kural koymuşlar. Yönetici olan zenginleri güçlendirmek için yoksullarla güçsüzlerden vergiler alıyorlar. Bizim annemizin, toprağın, kendilerinin olduğunu söylüyor, komşularını çitler yaparak kendilerinden uzaklaştırıyorlar; toprağı binalarıyla ve öteki süprüntüleriyle çirkinleştiriyorlar. Bu millet, baharda yatağından taşarak, yoluna çıkan her şeyi yok eden bir ırmağa benziyor. (...) 

ORHUN YAZITLARININ ÇÖZÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI (1893)

1889’da Moğolistan’da bulunan Orhun Yazıtları II. Göktürk Devletine aittir. Türk tarihinin ilk yazılı eserleri olma özelliğine sahiptir.Danimarkalı bilim adamı Wilhelm Ludwig Thomsen, Danimarka Kraliyet İlimler Akademisinde 15 Aralık 1893'te sunduğu bildiriyle Orhun alfabesini çözdüğünü ve Orhun Kitabeleri'ni okuduğunu bilim dünyasına açıkladı.

RUSYA SAVAŞTAN ÇEKİLDİ (1917)

Rusya’da 1917 yılında Bolşevik İhtilali gerçekleşmişti. Yeni yönetim savaştan çekilmek istediğini açıkladı. Bunun üzerine Rusya ile Almanya, Avusturya, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında 15 Aralık 1917’de Brest Litowsk ateşkesi imzalandı. Daha sonra aynı yerde barış antlaşması imzalanacaktır.

Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu?
Tarihte bugün 15 Aralık günü ne oldu?

 

II. ORDU LAĞVEDİLDİ (1918)

Mondros Ateşkes Antlaşması şartlarının yerine getirilmesi için çalışmalar devam ediyordu. Harbiye Nezareti 15 Aralık 1918’de aldığı bir kararla II.Orduyu lağvetti. Ordu komutanı Nihat Paşa Adana Valiliğine getirildi. Ancak İngilizler Nihat Paşa’nın halkı örgütlediğini ileri sürerek bu atamaya karşı çıktılar ve Nihat Paşa görevine başlayamadı.

CUMHURBAŞKANI ŞARTLI SALIVERME YASASINI VETO ETTİ (2000)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kamuoyunda ‘’Rahşan affı’’ olarak bilinen şartlı Salıverme Yasasını 15 Aralık 2000 tarihinde bir daha görüşülmesi isteği ile TBMM’ye geri gönderdi. Ancak yasa hiçbir değişiklik yapılmadan TBMM’de tekrar kabul edildi. Bu af kanunu kamuoyunda uzun süre tartışılmış ve güncelliğini korumuştur.

TARİHTE 15 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN TARİHİ OLAYLAR

1072 - Selçuklu hükümdarı Alp Arslan, öldü.

1256 - İran'da bulunan Haşhaşiler'in Alamut kalesi, Hülagu Han'ın ordusu tarafından yok edildi.

1574 - II. Sultan Selim öldü.

1840 - Napolyon Bonapart’ın naaşı, St. Helene Adası’ndan Paris’e getirilerek Invalides’e gömüldü.

1934 - Bingöl’de 4.9 büyüklüğündeki depremde 12 kişi öldü.

1936 - Ankara’da 19 Mayıs Stadyumu, Başbakan İsmet İnönü’nün söylevi ile açıldı.

1941 - 769 Rumen Yahudisi yolcusuyla Filistin’e giden Struma gemisi, İstanbul’a geldi. Geminin yolcu indirmesi yasaklandı.

1945 - Milli Eğitim Bakanlığı, profesör ve öğretmenlerin siyasi yazı yazamayacaklarını bildirdi.

1948 - Fransa ilk nükleer reaktörün kuruluş çalışmalarına başladı.

1948 - TBMM’de Sivas Kongresi’ne Seçilen Temsil Heyeti Üyeleriyle TBMM’nin Birinci Döneminde Bulunan Üyelere Vatani Hizmet Tertibinden Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kabul edildi.

1949 - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) İstanbul bürosu açıldı.

1954 - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kuruldu.

1957 - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Yunanistan’ın Kıbrıs tezini reddetti.

1960 - Erzurum’da radyo istasyonu açıldı.

1986 - Olimpiyat şampiyonu halterci Naim Süleymanoğlu, Türk vatandaşı oldu.

1987 - Cumhuriyet tarihinde dolar, resmen ilk kez dört haneli rakama ulaştı. Merkez Bankası Amerikan Dolarının satış kurunu 1.300 liraya yükseltti.

1990 - Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti

1992 - TRT’nin kurucularından ve ilk Genel Müdürü Adnan Öztrak öldü.


 

Yorumlar