Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir? FKÖ'nün Türkiye'de büro açma talebinin kabul edilmesi, Nelson Mandela'nın Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'nü reddetmesi gibi hadiseler var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir? Tarihte bugün veya tarihte 12 Mayıs günü meydana gelen en dikkat çekici olaylar arasında Fransa'nın Tunus'u işgal etmesi, İngiltere'nin İrlanda'da bağımsızlık isteyenler isyancıların liderlerini kurşuna dizmesi, Alman ve İtalyan güçlerinin Kuzey Afrika savaşını kaybetmesi gibi önemli olaylar bulunuyor. Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir? 

İşte tarihte 12 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İSTANBUL'UN FETHİNDE ÖNEMLİ İKİ HAMLE BAŞLATILDI (1453)

İstanbul Kuşatması bir aydan fazla bir zamandır tüm şiddetiyle devam ediyordu. Fatih Sultan Mehmet tüm kararlılığını ortaya koyuyor Bizanslılar ise karşı koymak için ellerindeki tüm imkanları kullanıyorlardı. Osmanlı Kuvvetleri 12 Mayıs 1453 tarihinde Edirnekapı ile Tekfur Sarayı arasından büyük bir saldırı gerçekleştirdiler. Ancak Bizanslıların şiddetli direnişi karşısında bu saldırı sonuçsuz kaldı ve ordu geri çekildi.

FRANSA TUNUS’U İŞGAL ETTİ (1881)

Fransa Cezayir’e yerleştikten sonra gözünü Tunus’a dikmişti. Fakat Tunus’u İtalya’da istemekteydi. Almanya ve İngiltere Fransa’yı desteklediler. Çünkü İngiltere Kıbrıs’a yerleşmiş olması nedeniyle Fransa’yı Tunus’a yönlendiriyordu.

Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir
Tarihte bugün 12 Mayıs günü ne oldu, bugün meydana gelen olaylar nelerdir

 

Almanya ise Alsace-Lorraine’i Fransa’dan almış Fransızların dikkatini başka yöne çevirmeye çalışıyordu. Osmanlı Devleti ise 1877-1878 Rus savaşının çöküntüsü içerisinde idi. Fransa bu müsait ortamı değerlendirdi ve bazı sınır olaylarını bahane ederek Tunus’u işgal etti. Tunus Beyi 12 Mayıs 1881 tarihinde Bardo Antlaşmasını imzalayarak Fransız himayesini kabul etti. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika topraklarından önemli bir parçayı daha kaybetmiş oldu.

İRLANDA’NIN BAĞIMSIZLIĞINI İSTEYEN LİDERLER KURŞUNA DİZİLDİ (1916)

İrlanda’da James Connoly öncülüğünde İngiltere’ye karşı bağımsızlık için Paskalya Ayaklanması olarak adlandırılan büyük bir ayaklanma çıktı. Ayaklanma güçlükle bastırıldı. Ayaklanma girişimi liderleri başta James Connoly olmak üzere 12 Mayıs 1916 tarihinde kurşuna dizilerek idam edildiler.

KUZEY AFRİKA SAVAŞINI ALMAN VE İTALYAN KUVVETLERİ KAYBETTİ (1943)

I.Dünya Savaşının başlarında İtalya Kuzey Afrika’da Mısır saldırısında İngilizler karşısında yenildiler. Bunun üzerine Hitler  General Rommel komutasında  bir kısım Alman kuvvetini bölgeye gönderdi. Başlangıçta Rommel başarılı oldu ve İskenderiye’ye kadar ilerledi. Fakat gerekli yardım gelmeyince Almanlar geri çekilmek zorunda kaldılar ve 12 Mayıs 1943 tarihinde de tamamen teslim oldular. Yaklaşık 150 bin civarında alman ve İtalyan askeri esir alınmıştı.

ANKARA’DA FACİA ‘’YİBA ÇARŞISI YANDI’’(1978)

Ankara’da Dışkapı ile Ulus arasında bulunan YİBA çarşısı 12 Mayıs 1978 tarihinde binanın alt katında bulunan bir çanta imalathanesinde başlayan yangın sonucu yandı. Bu yangında 49 kişi hayatını kaybederken 100’den fazla kişide yaralandı. YİBA çarşısı 1964 yılında açılmıştı. Yangının kalabalık bir saate denk gelmesi ve binada yangın çıkışının olmaması kayıpları arttırmıştır.

ÇİN’DE SİÇUAN DEPREMİ YAŞANDI (2008)

Çin Halk Cumhuriyetinin Siçuan eyaletinde 12 Mayıs 2008 tarihinde 7.8 şiddetinde büyük bir deprem yaşandı. Yaşanan felakette tahminen 70 bin kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı bir çok çevre ülkeden hissedildi ve Çin’de üç gün ulusal yas ilan edildi.

TARİHTE 12 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR İSE ŞÖYLE

1820 - Modern hemşireliğin kurucusu, Kırım Savaşı sırasında Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'nda da görev yapan İngiliz hemşire Florence Nightingale, İtalya'nın Floransa kentinde doğdu. Kendisine "Lambalı Kadın" adı takılmıştı.

1871 - Paris Komünü, ayrılık halinde kadınlara nafaka hakkı tanıdı.

1881 - Fransızlar tarafından işgal edilen Tunus'ta, Bardo Antlaşmasıyla Tunus Fransız Protektorası kuruldu.

1916 - İrlanda'nın Birleşik Krallık'den bağımsızlığını ilan eden Paskalya Ayaklanması'nın öncüsü ve İrlanda'nın ilk marksist işçi önderlerinden James Connolly kurşuna dizildi.

1925 - Japon İmparatorluğu'nda siyasi muhalefeti topluca bastırmak için, Barış Koruma Kanunu adlı antikomünist yasa yürürlüğe girdi.

1929 - İlk Tıp Bayramı, Haydarpaşa Tıp Fakültesi'nde kutlandı.

1940 - Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde, Tekirdağlı Hüseyin, altıncı kez başpehlivan oldu.

1947 - İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nde yetişen 10 sanatçının oluşturduğu, "Onlar Grubu" kuruldu.

1949 - Sovyetler Birliği'nin 11 ay süren Berlin ablukası kalktı.

1951 - Yıkıcı gücü, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların 100 katı büyüklüğünde olan ilk hidrojen bombası denemesi, Büyük Okyanus'taki Eniwetok Atolü'nde yapıldı.

1965 - Doğu Pakistan'da (bugünkü Bangladeş) kasırga çıktı: 10 binin üzerinde insan öldü.

1965 - Sovyet uzay aracı "Luna 5", Ay yüzeyine çarptı.

1965 - Batı Almanya ile İsrail arasında diplomatik ilişki kuruldu.

1967 - CHP'den ayrılan Turhan Feyzioğlu ve arkadaşları, Güven Partisi’ni kurdu.

1967 - Pink Floyd grubu, Birleşik Krallık'ta "Queen Elizabeth Hall"da, Dünyada ilk "quadrofonik" rock konserini düzenledi. Quadraphonic sistemde ses, dört ayrı hoparlör grubuna, dört ayrı kanaldan gönderiliyordu.

1976 - Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Türkiye'de büro açma isteği kabul edildi.

1978 - Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nca, liselerde okutulan ahlak dersi ve müfredat programları ile ders kitapları uygulamadan kaldırıldı.

1978 - Ankara'nın Dışkapı semtindeki YIBA Çarşısı, tüp patlaması nedeniyle yandı: 49 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

1979 - TÜSİAD, gazetelere "Gerçekçi Çıkış Yolu" başlıklı, Ecevit Hükûmeti'ni eleştiren tam sayfa ilan verdi.

1992 - Nelson Mandela, Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'nü insan hakları aksatımları nedeniyle geri çevirdi.

1994 - Kayıp olan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, başına iki kurşun sıkılmış halde ölü bulundu.

1998 - İstanbul'da, Hollanda ve Türk polisinin ortak çalışması sonucu, deniz yoluyla İtalya ve Hollanda'ya gönderilmek istenen, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin'in amcasının oğlu Nizamettin Baybaşin'e ait 10 trilyon lira değerinde eroin ve afyon sakızı ele geçirildi.

1998 - Silahlı saldırıya uğrayan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal, ağır yaralandı.

2001 - TBMM'de Türk Telekom'un özelleştirilmesine olanak sağlayan Telekom Yasası, 209 oyla kabul edildi.

2002 - Eski ABD Başkanlarından Jimmy Carter, Küba'ya gitti. Carter, 1959 devriminden beri Küba'yı ziyaret eden ABD Başkanlığı yapmış ilk siyasi şahsiyet oldu.

2005 - AİHM, Abdullah Öcalan'ın yargılanmasında, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama, uzun süre gözaltında tutma, idam cezası ile yargılamayı düzenleyen üç maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme, Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasını tavsiye etti.

2006 - Almanya'da Stern dergisinin her yıl verdiği "Basın ve Düşünce Özgürlüğü Ödülü", Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e verildi.

2006 - Batı'nın, Hamas Hükümetine verdiği ambargo cezası, Filistin halkını açlıkla vurdu.

2005 - Taşucu'nda, Taşucu Atatürk Evi açıldı.

2008 - Çin'de Siçuan depremi: Yaklaşık 70000 kişi öldü.

2010 - Rusya ile Türkiye arasında vize anlaşması imzalandı.


 

Yorumlar

Yasin ÇOK GUZEL