Tarihte bugün veya tarihte 12 Temmuz günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 12 Temmuz'da meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekici olanı ABD'nin Türkiye'ye, SSCB tehlikesine karşı, yardım yapmaya başlaması bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 12 Temmuz günü neler oldu? Tarihte bugün veya tarihte 12 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında, İsmet İnönü'nün iktidar ve muhalefet arasında tarafsız kalacağını açıkladığı 12 Temmuz beyannamesinin yayınlanması, Türkiye'yi ABD'nin uydusu haline getiren Truman Doktrini'nin yayınlanarak, Türkiye'ye ABD yardımlarının başlaması bulunuyor. 

Tarihte bugün meydan gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

TRUMAN DOKTRİNİ ÇERÇEVESİNDE İLK ANLAŞMA YAPILDI

12 Temmuz 1947 yılında Truman Doktrini çerçevesinde Türkiye ile ABD arasında ilk askeri anlaşma yapıldı. İlk savunma anlaşması 23 Şubat 1945'de imzalandı. Askeri nitelikli ilk yardım anlaşması ise 12 Temmuz 1947 yılında Truman Doktrini çerçevesinde yapıldı. Bu Doktrin ABD'nin Sovyetler Birliği’ne karşı 'çevreleme' (containement) siyasetini ve Soğuk Savaş’ın da başlangıcını simgelemekteydi. Truman Doktrini Türkiye ve Yunanistan’ı, Eisenhover Doktrini de Ortadoğu’yu Komünizm tehlikesinden korumak amaçlı gösterilmesine rağmen asıl sebep, Boğazlar ve Anadolu yarımadasının stratejik konumu ve Ortadoğu ve İran’ın zengin petrol yataklarının ele geçirilmesi idi. Bu antlaşmaları, Türkiye'nin NATO'ya kabulü ile birlikte çeşitli ve çoğu gizli olan bir çok ikili antlaşmalar izledi. ABD tarafından Türkiye'ye yapılan askeri yardımların dış politikadan ordunun düzenleniş ve modernizasyonuna, Türkiye toprakları üzerinde üsler kurulmasından nükleer füzeler yerleştirilmesine, Amerikan askeri personeline Türkiye'de önemli ayrıcalıklar verilmesinden Amerikan yasam biçiminin egemenliğine kadar uzanan bir dizi kökten etkileri ortaya çıktı. Bir başka deyişle, ABD'nin Türkiye'ye yaptığı kapsamlı ve sürekli askeri yardımlar Türkiye'nin iç ve dış politikasını, temel kurumlarını, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki temel tercihlerini derinden etkiledi.

JAPONYA'DA DEPREM OLDU

12 Temmuz 1993te Japonya'nın Tokyo adası açıklarında meydana gelen ve Richter ölçeğine göre 10.5 şiddetindeki depremin yarattığı tsunami 3000 kişinin ölümüne neden oldu.

İSRAİL-LÜBNAN KRİZİ BAŞLADI

12 Temmuz 2006da İsrailin uygulamalarına karşılık olarak Hizbullah'ın kuzey İsrail topraklarına füze saldırılarında bulunması ve 8 İsrail askerini öldürüp 2 tanesini esir alması, 2006 İsrail-Lübnan Krizi'ni başlattı.

12 TEMMUZ BEYANNAMESİ YAYINLANDI

12 Temmuz Beyannamesi 12 Temmuz 1947 günü ulusal gazetelerde yayımlandı. 1947 Yılı haziran ve temmuz aylarında Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar ile dönemin başbakanı Recep Peker arasında yaşanan şiddetli siyasi tartışma ve gerilimi azaltmak için cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından bir bildiri yayınlandı. Bu bildiri ile İnönü, iktidar ve muhalefete eşit mesafede duracağını ve aralarında uzlaşma sağlamayı hedeflediğini açıklamıştır.

EĞRİBOZ ADASI FETHEDİLDİ

12 Temmuz 1470te Eğriboz adası fethedildi. Venedikliler, Ege Denizinde Osmanlılara ait bazı adalar ile Foça'yı vurmuşlardı. Fâtih bu harekete karşı, Venedik'in Ege'deki en büyük müstemlekesi olan Eğriboz adasını ele geçirmeye karar verdi Böylece bu devlete en büyük darbeyi vurmuş olacaktı. Bu sebeple Mahmud Paşa'yı Derya Kaptanlığı'na tayin ederek üç yüz parça gemi ile denizden göndermiş, kendisi de 70 bin kişilik bir ordu ile karadan hareket etmiştir. Evripos kanalının en dar yeri olan Kulkis'ten gemilerden bir köprü yaptırarak ordusunu derhal adaya geçirip birkaç hücumdan sonra kaleyi feth etti. Eğriboz Adası'nın, Osmanlılar tarafından zaptı, Avrupa'da büyük bir hayret ve teessür meydana getirdi. Bu hal, özellikle Venedik ve İtalya'nın diğer devletleri arasında derin bir endişeye sebep oldu. Zira Doğu Roma (Bizans, İstanbul) gibi Batı Roma'nın da elden gideceği telaşına kapılan Papalık, her taraftan yardım talep etti.

TARİHTE 12 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1191 - Üçüncü Haçlı Seferi: Selahaddin Eyyubi'ye bağlı birlikler, Akka Kalesi'ni kuşatan II. Filip'in Ordusu'na ikinci sene sonunda kaleyi teslim etmek zorunda kaldılar.

1806 - 16 Alman prenslik devleti, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan ayrılarak Ren Konfederasyonu'nu kurdu. Konfederasyon Ren Birliği'nin yeniden canlandırılmış versiyonu idi.

1878 - Osmanlı İmparatorluğu, Kıbrıs adası yönetimini Birleşik Krallık'a devretti.

1923 - İstiklâl Marşı için Ali Rifat Bey'in (Çağatay) bestelediği eser seçildi. Bu marş 7 yıl okunduktan sonra 1930'da Zeki Bey'in (Üngör) bestesiyle değiştirildi.

1932 - Türk Dil Kurumu kuruldu.

1933 - ABD Kongresi asgari ücreti belirledi: saat başına 33 cent.

1935 - Romanya Krallığı'nda antikomünist faaliyetler çerçevesinde Romanya Komünist Partisi liderleri tutuklandı. Bu kişiler daha sonra 1936 Craiova Duruşması olarak bilinen siyasi duruşmada yargılandılar.

1936 - Berlin Olimpiyatları'nda Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını, güreşte 71 kiloda üçüncü olan Mersinli Ahmet getirdi.

1944 - İstanbul Yüksek Mühendis Okulu, yeniden düzenlenerek İstanbul Teknik Üniversitesi haline getirildi. Teknik Üniversite; inşaat, mimarlık, makina ve elektrik fakülteleri olmak üzere dört fakülteye ayrıldı.

1947 - Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında askeri ve ekonomik yardımı öngören ilk ikili anlaşma imzalandı.

1948 - Ruhi Sarıalp, Londra Olimpiyatları’nda üç adım atlamada üçüncü oldu.

1950 - René Pleven, Fransa başbakanı oldu.

1951 - İstanbul Sultanahmet Adliye Sarayı’nın temeli atıldı.

1958 - Kıbrıs'ta olaylar tırmanıyor. 5 Kıbrıslı Türk pusuya düşürülerek öldürüldü.

1960 - Celâl Bayar, vatana ihanet suçuyla Yüce Divan'a sevkedildi.

1962 - The Rolling Stones topluluğu ilk konserlerini Londra'da Marquee Club de verdiler.

1967 - Newark'ta (New Jersey) altı gün sürecek olan ırkçı ayaklanmalar başladı. Sonuçta 27 kişi hayatını kaybetti.

1973 - Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk Orman Suçları Affı Kanunu’nu veto etti.

1977 - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Halil Tunç: “Milliyetçi Cephe (MC) hükümeti kurulur ve güvenoyu alırsa genel greve gideriz” dedi.

1987 - 1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu'nda yapılacak halkoylamasında kullanılacak seçmen kütüklerinin belirlenmesi amacıyla tüm yurtta sokağa çıkma yasağı uygulandı.

1991 - İstanbul’un üç ayrı yerinde yapılan polis baskınlarında Dev-Sol üyesi 10 kişi öldürüldü. Örgütün eski yöneticilerinden Paşa Güven de aynı gün Paris'te öldürüldü.

1993 - Hülya Avşar, "Berlin in Berlin" filmindeki rolüyle Moskova Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü aldı.

1993 - Japonya'nın Hokkaido adası açıklarında meydana gelen ve Richter ölçeğine göre 7.7 şiddetindeki deprem, 230 kişinin ölümüne neden oldu.

1993 - Türkiye güzeli Arzum Onan Avrupa güzeli seçildi.

1994 - Kapatılan Demokrasi Partisi’nin eski milletvekilleri Selim Sadak ile Sedat Yurtdaş tutuklandı.

1997 - Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 55. hükümet güvenoyu aldı. Anasol-D olarak anılan koalisyon hükümeti ANAP, DSP, Demokratik Türkiye Partisi (DTP) ve 1 bağımsız üyeden oluşuyordu.

2000 - ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Avrupa Birliği’nden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girdi.

2002 - Faslı askerlerin, Akdeniz`de yerleşimin olmadığı İspanya`ya ait küçük bir adacığa çıkarak Fas bayrağı dikmesi, İspanya ve AB tarafından protesto edildi.

2004 - Pedro Santana Lopes, Portekiz Başbakanı oldu.

2006 - Hizbullah'ın kuzey İsrail topraklarına füze saldırılarında bulunması ve 8 İsrail askerini öldürüp 2 tanesini esir alması, 2006 İsrail-Lübnan Krizi'ni başlattı.

2016 - Hürkuş, Avrupa'dan sertifika alan ilk Türk uçağı oldu.

Yorumlar