Tarihi yarımada Anzak torunlarını bekliyor

- Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yılı dolayısıyla Şehitler Abidesi, Fransız Mezarlığı, İngiliz Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Anzak Koyu'nda yapılacak törenler için hazırlıklar sürüyor - Bölge turizmcileri, yerli turistler kadar 25 Nisan'da Anzak Koyu'nda yapılacak "Şafak Ayini" için Avustralyalı ve Yeni Zelandalıları törenlere bekliyor - Gelibolu Belediye Başkanı Özacar: - "Buradaki törenler ile her yıl dünyaya barış mesajları veriyoruz. Bu anlamda da uluslararası nitelikteki Anzak törenlerini ve buraya gelecek Anzak askerlerinin torunlarını çok önemsiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Tarihi yarımada Anzak torunlarını bekliyor

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yılı dolayısıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yapılacak törenlerin hazırlıkları sürerken, bölge turizmcileri Şafak Ayini için gelecek Anzak torunlarını bekliyor.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da Şehitler Abidesi, Fransız Mezarlığı, İngiliz Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Anzak Koyu'nda gerçekleştirilecek törenler için hazırlıklar sürüyor.

Çalışmalar kapsamında tören alanlarına giriş ve çıkışların gösterildiği tabelalar, yönlendirme levhaları İngilizce ve Türkçe hazırlandı. Avustralya ve Yeni Zelanda'dan binlerce kişinin katılımıyla her yıl Anzak Koyu'nda 25 Nisan sabahına karşı gerçekleştirilen ayin ile ardından Lone Pine ve Conkbayırı'nda yer alan Yeni Zelanda Anıtı'ndaki etkinliklerde aksaklık yaşanmaması için önlemler alınıyor.

Uluslararası törenlerin yapılacağı Şehitler Abidesi ve Anzak Koyu'na portatif tribünler kuruluyor.

Öte yandan 24-25 Nisan'a sayılı günler kala bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, şehitlikler ve anıtları geziyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen Anzak torunları, 102 yıl önce savaşan dedelerini anıyor.

- "Dünyanın en büyük açık hava müzesi"

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Çanakkale'nin 102 yıl önce çok büyük ve kanlı bir savaşa sahne olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin, 102 yıllık çok önemli bir tarihi bünyesinde barındırdığını vurgulayan Özacar, şunları kaydetti:

"Bizim 102 yıl önce cephede savaştığımız ülkeler, artık aynı alanda dostça, kardeşçe birlikteliğimiz olan ülkeler oldu. Bu anlamda 24-25 Nisan'da yapılacak olan törenlerde yine misafirlerimizi bölgeye bekliyoruz. Gelibolu Yarımadası tarihi alanında Anzak kardeşlerimizi ağırlamak için hazırız. Buradaki tarihi alanları gezmelerini yerli ve yabancı şehitlik ve mezarları ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Buradaki törenler ile her yıl dünyaya barış mesajları veriyoruz. Bu anlamda da uluslararası nitelikteki Anzak törenlerini ve buraya gelecek Anzak askerlerinin torunlarını çok önemsiyoruz."

Özacar, tarihi yarımadanın halen savaşın izlerini taşıdığına, bu anlamda da bölgenin adeta dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğuna işaret etti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Genel Sekreteri Ahmet Çelik, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'den gelecek misafirlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek törenlerin Türkiye için de büyük önem arz ettiğini söyledi.

Çanakkale şehrinin, turizmin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bu kentin turizmcileri, esnafı, yerel otoriteler, valilik, belediye, 24-25 Nisan için titiz çalışma yürütüyor. Bölgede çok güzel bir tören programı geçireceğiz. Konuklarımızı bekliyoruz. Törenlere yönelik talepler iyi durumda. Bölgemizde halen gezen ve gezecek olan konuklarımız var. Biz bu konuda Çanakkaleli turizmciler olarak elimizden geleni yaptık. Avustralyalıları, Yeni Zelandalıları ve İngilizleri bölgemizde ağırlamaktan yine her zamanki gibi çok mutlu olacağız. Gelibolu Yarımadası artık Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı uhdesinde. Başkanlığımızın bölgeyle ilgili çok güzel çalışmaları var."

"Güvenlik güçlerimize, devletimize, milletimize ve geleceğe güvenimiz tamdır." diyen Çelik, "Bize sadece daha fazla çalışmak düşüyor. Tabii ki Çanakkale'deki turizmciler olarak daha yeni ürünler ortaya çıkarmalıyız. İnanıyoruz ki Çanakkale, geleceğin parlayan yıldızı olacaktır. Hükümetimizin çok büyük destekleriyle Troia 2018 yılı Projesi hayata geçmek üzere." şeklinde konuştu.


Yorumlar