Tarihi Şahsuvar Bey Camisi ibadete açıldı

- Beyoğlu’nda 2003'te Neve Şalom Sinagoguna yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda zarar gören Şahsuvar Bey Camisi'nde, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilk namaz kılındı

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Şahsuvar Bey Camisi ibadete açıldı

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu’nda 2003'te Neve Şalom Sinagogu'na yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda zarar gören ve yıllar içinde kullanılamaz hale gelen Şahsuvar Bey Camisi, 2,5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, cuma namazının ardından gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada, caminin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Caminin Fatih döneminde yapıldığını kaydeden Sarı, "Şahsuvar Bey, Fatih döneminde yaşamış bir deniz kahramanı. Neve Şalom Sinagogu patlamasında ufak çaplı hasar görmüştü. Sonrasında ufak müdahaleler olmuştu. 2014'te başlayan restorasyonla çok esaslı ve kapsamlı bir restorasyon yapıldı. Minaresinin bir kısmı söküldü. Çatısı değiştirildi. Statik yönden olan sıkıntıları giderildi. Döşemeleri aslına uygun olmayan şekilde beton yapılmış, şimdi ahşap döşeme ve merdivenler yapıldı. Her türlü eksiği giderilerek bugün 2.5 yıl aradan sonra cemaatine kavuşmuş oldu" diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da tarihine ve atalarına önem ve değer veren herkesin caminin yenilenmesi dolayısıyla mutlu olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Beyoğlu'nun tarihi önemine sahip camisinin tekrar ibadete açılması nedeniyle çok mutluyum. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım. Camimizin yenilenmiş bir vaziyette ibadete açılması Beyoğlulu vatandaşlarımızı da çok mutlu etti. Tarihi, Fatih Sultan Mehmet Han'a dayanan camimizin, Neve Şalom Sinagogu'yla aynı sokakta olması atalarımızın dinlere ve inançlara verdiği inanç ve ifade özgürlüğünün en somut göstergesi. Bizler de atalarının mirasına sahip çıkan nesiller olarak tarihi öneme sahip tüm eserlerimize sahip çıkmalıyız. Tüm İstanbullulara hayırlı uğurlu olsun."

Konuşmanın ardından dua okunarak caminin açılışı yapıldı. Açılış sonrasında camiden çıkan vatandaşlara etli pilav, tatlı ve ayran ikram edildi.

Açılışa, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı da katıldı.

İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in denizci komutanlarından biri olan Şahsuvar Bey adına yaptırılan cami, 2003 yılında yanı başında bulunan Neve Şalom Sinagogu'na yönelik yapılan terör saldırısında zarar görmüş ve zaman içinde kullanılamayacak hale gelmişti. Şahsuvar Bey Camisi için Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü 2014'te restorasyon çalışması başlatmıştı. Restorasyon çalışmaları sırasında ibadete kapatılan cami baştan aşağı yenilendi. Caminin restorasyonu için yaklaşık 895 bin lira harcandı.

Yorumlar